smart opinion review
Door | 27 feb. 2024

Review: is SmartOpinion betrouwbaar of niet?

En zelfs als dat wel het geval is, kan je er dan goed geld verdienen met enquêtes of vallen de verdiensten tegen?

Dat zijn de vragen die we gaan beantwoorden in deze recensie, op basis van onze eigen ervaringen (want we testen alle panels zelf om goed te kunnen vergelijken), maar natuurlijk nemen we ook reviews mee van andere online bronnen en feedback die we ontvangen van onze bezoekers.

Het komt er uiteindelijk op neer dat Smart Opinion wat ons betreft niet hoort bij de 10 best betaalde enquête sites. Dat zijn dus de panels waar je eerst lid moet willen worden, omdat je er meer zal kunnen verdienen.

Ook hebben we vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Smartopinion.com Waarom we dit vinden kan je rustig nalezen in de uitgebreide beoordeling die we hieronder geven op de belangrijkste punten:


Plus- en minpunten Smart Opinion review

+ Het is een prettige website en ze hebben een prima app

+ De beloning is eerlijk en er is redelijk wat werk beschikbaar

+ Uitbetalen kan in geld via PayPal of met verschillende cadeaubonnen

 De website lijkt wat verouderd, met bijvoorbeeld teksten die niet zijn aangepast sinds 2017

 Er zijn veel negatieve reviews

 De Nederlandse teksten zijn slordig en klantenservice is er ook niet in NL

 Er is geen informatie te vinden over het bedrijf achter de site

Wat is Smart Opinion

SmartOpinion blijkt na wat uitzoekwerk een website van een Portugees bedrijf genaamd New Adventures Lda. Dit is gevestigd in Lissabon. Dit verklaard een hoop want de Nederlandse teksten op de site zitten vol met fouten. Het panel zelf werkt op basis van de software van het Zweedse CINT AB, zoals wel meer panels dat doen. Bijvoorbeeld een panel dat we wel echt kunnen aanbevelen: het in Nederland & België gevestigde BEENQ. Die site is wel een stuk beter overigens.

smart opinion website
smartopinion.com website

Hoe werkt Smart Opinion?

Je schrijft je eerst in via de website en daarna kan je indien gewenst ook de app downloaden via de App Store of Google Play. Je kan niet inschrijven via de app! Je hoeft hier alleen maar je geslacht, email adres en geboortedatum in te vullen. Daarna kan je meteen aan de slag met verdienen, al raden we je wel aan om alle profielenquêtes in te vullen.

Dit is belangrijk want op die manier kan SmartOpinion je beter uitnodigen voor de juiste onderzoeken. Als ze deze informatie niet hebben dan wordt dit een stuk lastiger voor ze en zal het vaker voorkomen dat je uitnodigingen ontvangt voor vragenlijsten waarbij je achteraf toch niet in de doelgroep hoort. Dan ontvang je dus ook geen beloning, al heb je vaak wel al een deel van de survey ingevuld.

Dat is zonder van ieders tijd en niet bepaald motiverend. Vul dus meteen je profielkenmerken in nadat je jezelf hebt aangemeld en houd deze ook zeker up to date! Het zijn veel vragen bij dit panel dat klopt, maar uiteindelijk levert het je meer op.

Je zal zien dat er meteen een groot aanbod is aan onderzoeken waaraan je kan deelnemen. Daarbij weet je vooraf hoe lang de enquêtes duren en wat de vergoeding is. Je mag dan ook altijd zelf bepalen aan welke je wil deelnemen en aan welke niet. Er is zeker geen verplichting.

SmartOpinion uitbetalen

Zoals alle panels die werken via CINT zijn er veel opties voor uitbetalen zodra je saldo 10 euro heeft bereikt. Zo kan je kiezen voor cash geld, dat gaat via PayPal, of je kiest de optie voor cadeaubonnen. Daar kan je heel veel opties kiezen, van VISA tegoed tot aan Amazon, Bol.com, Decathlon, Coolblue, Bijenkorf en nog veel meer. Dit panel is dus geschikt voor PayPal tegoed verdienen of je kan er enquêtes invullen voor cadeaubonnen.

Hoeveel verdien je bij SmartOpinion?

Een paar euro tot enkele tientallen euro’s per maand, afhankelijk van de tijd die je ervoor overhebt natuurlijk. Mettertijd neemt dit wel wat af omdat er niet een continu aanbod bij blijft komen aan onderzoeken. Maar de beloningen zijn niet verkeerd.

Is Smart Opinion betrouwbaar?

We twijfelen bi deze site over de betrouwbaarheid. Zoals aangegeven lijkt de site nogal verouderd en staat de copyright nog op 2017… daarbij zijn belangrijke pagina’s als de cookie verklaring en privacy statement absoluut niet toereikend en veel te kort. Dat geeft ons geen goed gevoel als hoeft het niet direct iets te betekenen. Bovendien zijn de online reviews verder ook wel erg negatief… zoals:

Smart Opinion Trustpilot

Op Trustpilot kan je van alle panels ervaringen van gebruikers terugvinden. Die van Smartopinion moet je wel even zoeken maar er is een pagina, en die is niet bepaald positief. Een zeer lage score en veel klachten over verwijderde accounts en verdwenen beloningen. Dat beloofd weinig goeds.

smart opinion trustpilot

Conclusie SmartOpinion review

We raden niet snel websites af, maar we zouden het bij Smart Opinion bijna doen. Wat we je wel kunnen zeggen is dat je vooral eerst moet beginnen met de 10 best betaalde enquête sites wanneer je wil beginnen met enquêtes invullen. Die leveren je meer verdiensten op en minder gedoe.

Als je dan alsnog meer panels nodig hebt omdat je meer tijd wil stoppen in betaalde surveys dan is SmartOpinion het overwegen waard. Voor zover deze SmartOpinion review, waaruit dus blijkt dat de ervaringen niet heel positief zijn en het maar de vraag is of deze site wel betrouwbaar is.

Andere panel reviews: