10 x Sparen zonder dat je het voelt

Auteur: |
sparen zonder dat je het voelt

Zodra het een last wordt om te sparen werkt het niet meer.

Je verliest je motivatie, of gaat zelfs je spaarrekening gebruiken als betaalrekening.

Terwijl je er eigenlijk juist af zou moeten blijven.

Daarom tips hoe je kan sparen zonder het te voelen.

In dit artikel:

1. Kies een goede rekening

Als je serieus wil sparen dan is de eerste stap om te nemen altijd het openen van een goede spaarrekening. Kijk eens verder dan alleen bij je eigen bank, want waarschijnlijk krijg je dan een veel hogere rente! Dit is extra interessant omdat je dan ook niet elke keer dat je op je betaalrekening kijkt ook het saldo van je spaarpot voorbij ziet komen.

Maar waar vind je de beste spaarrekening, en aan welke eisen moet die voldoen? Nou, het uitgangspunt is in principe altijd een zo hoog mogelijke rente. Hiermee wordt je geld namelijk automatisch meer zonder dat je daar wat voor hoeft te doen. Het groeit dus zonder dat je het voelt want je hoeft er niet voor in te leggen.

De hoogste rentes vind je in onderstaand overzicht, dit is live / real time en altijd up-to-date. Je kan direct doorklikken naar de aanbieder voor meer informatie of om online de rekening te openen.

Via “alle spaarrentes” kan je nog beter en gerichter vergelijken. Bijvoorbeeld voor deposito’s, of rekeningen in het buitenland. Ook kan je kijken naar sparen met voorwaarden. Dit levert je vaak extra rente op.

2. Kies voor voorwaarden of vastzetten

Over die voorwaarden gesproken, normaliter zijn dit vaak beperkende regels waarvoor je in ruil een extra hoge spaarrente krijgt. Denk aan een opname boete, of dat je een bepaalde periode niet aan je geld mag komen. Maar anderzijds helpt het je ook om van je spaargeld af te blijven want het is toch wel zonde om bijvoorbeeld die boete te moeten betalen!

Ook is een bekende voorwaarde dat je een bepaald bedrag per maand moet storten. Die periodieke storting staat vast en anders loop je bepaalde extra rente mis. Ook dit maakt het weer aantrekkelijker om hieraan te voldoen waardoor het minder voelt als een negatief iets, maar juist als een soort van overwinning dat je die extra rente scoort.

3. Kijk niet steeds naar je saldo

We weten dat het moeilijk is, maar doe alsof je spaarrekening er helemaal niet is. Want dan kom je ook niet in de verleiding om ernaar te kijken, te bedenken wat je nu al met dat geld zou kunnen doen en ga je het er dus ook niet vanaf halen met alle gevolgen van dien.

Het helpt dus om het bij een andere bank te stallen dan de bank waar je betaalrekeningen lopen, maar uiteindelijk is het gewoon een psychologische kwestie. Kwel jezelf niet en focus je op andere zaken.

4. Spaar ongemerkt

Veel mensen ervaren sparen als een keuze, soms zelfs als een negatieve keuze of het gevoel iets anders te moeten laten om toch te kunnen sparen. Je kan immers maar één ding doen met het geld dat binnenkomt.

Om niet elke maand dit gevoel van keuze te hebben is het slim ervoor te kiezen om automatisch te sparen. Bijvoorbeeld de eerder genoemde periodieke vaste inleg als voorwaarde op je spaarrekening. Dan hoef je niet elke keer zelf de handeling te doen en de afweging te voelen.

Doe je dit op een vast moment, direct nadat je salaris binnenkomt, dan zal je dit op een gegeven moment niet meer merken maar als normaal ervaren. Je gaat dan leven op basis van het geld dat je na de afschrijving nog overhoudt.

Daarbij is het natuurlijk wel zo handig om het bedrag dat je opzij zet ook niet te hoog te maken, je moet wel genoeg overhouden om alles te kunnen betalen en wat kleine onvoorziene zaken op te vangen. Beter om dan tegen het einde van de maand nog net iets extra te kunnen sparen, dan dat je net tekort komt en toch weer aan je spaarrekening moet tornen.

5. Slimme timing

Daarbij helpt ook het moment van overschrijven, doe je dat na storten van je salaris direct dan merk je dit ook niet of nauwelijks, je hebt het gewoon niet tot je beschikking. Een beetje tegelijkertijd met alle andere grote lasten bijvoorbeeld, zoals de huur, hypotheek en energierekening kan ook slim zijn. Dan is het niet de enige afschrijving die plaatsvindt.

6. Stel jezelf een budget

In het verlengde van voorgaande punten is het ook een goede optie om voor jezelf een budget op te stellen. Dit houdt in dat je een bedrag bedenkt / reserveert voor alle kosten die je normaal maakt, en je daar dus ook aan kan houden.

Je kan dit zo specifiek maken als je wilt. Van vaste bedragen voor de vaste lasten, tot een huishoudbudget en een potje voor de boodschappen. Door je hier op in te stellen zal je zien dat je meer grip krijgt op je uitgaven.

Je kan er overigens ook genoeg aan doen om je uitgaven te beperken, maar daarover later meer in het stukje over “besparen zonder dat je het merkt”.

7. Spaar niet meer dan nodig

Maak je spaar budget niet te groot. En sowieso je gehele budget niet te strak. Dan wordt het alleen maar moeilijker en stressvoller om jezelf eraan te houden. Het moet ook wel een beetje leuk blijven allemaal.

Het lastige is namelijk dat zodra je uit koers raakt ten opzichte van je budget dit je juist zal demotiveren. Dan kan je jezelf dus beter een beetje extra ademruimte geven. Blijft er geld over? Super! Dan kan je hiermee jezelf belonen met iets leuks, of een extra boost geven aan je spaarsaldo.

Er is trouwens nog een andere manier waarop je “teveel” kunt sparen. Zodra je namelijk over een grens heen gaat van 30.000 euro per persoon moet je vermogensrendementsbelasting gaan betalen. Ook zonde want dit is op dit moment meer dan de rente die je krijgt.

Heb je geen doel dat boven dit bedrag ligt maar spaar je gewoon lekker veel? Dan is het wellicht slim om andere dingen met je geld te doen die je meer opleveren. Lees hierover ons artikel 7 alternatieven voor sparen.

8. Vergroot je inkomsten

Wil je graag meer kunnen sparen dan op basis van je huidige financiële situatie? Dan kun je ervoor zorgen dat je meer geld binnenhaalt. En nee je hoeft niet vroeg in de ochtend de krant te gaan bezorgen of je baas om overuren te vragen.

Je kunt dezer dagen heel goed geld verdienen via internet. Wij geven je enkele goede opties die we zelf hebben getest. Veel mensen passen die al toe en verdienen hier honderden euro’s mee tot wel een volledig inkomen.

Het enige dat je nodig hebt is een telefoon, tablet of computer, een internetverbinding en een e-mailadres! Geen technische kennis, geen voorinvestering en je hoeft ook geen risico te nemen zoals met beleggen. En, je kan vandaag al je eerste geld verdienen… dus begin nu meteen!

9. Besparen zonder dat je het merkt

Anderzijds kan je er ook voor kiezen om je uitgavenpatroon eens flink onder handen te nemen. Je kosten verlagen is vaak veel eenvoudiger dan je denkt, ook je vaste lasten. En daarbij is ons uitgangspunt altijd dat het wel leuk moet blijven. Dus niet alleen maar water en brood en nooit iets leuks mogen doen… dat houdt niemand lang vol.

Wij hebben heel veel tips om wel slim te bezuinigen zonder dat je dit hoeft te merken. Die lees je terug in onze blogs. Maar die hoef je echt niet allemaal door te spitten: Doe onze geld besparen test waarin we in 15 simpele ja/nee vragen de gewone kosten van een gemiddeld huishouden doorlopen.

Of weet je al specifiek welke lasten je wilt verlagen? Kijk dan op onze overzichtspagina met bespaartips, waar je per categorie de tips kan terugvinden. Zoals besparen op energie, of besparen op autokosten enz.

10. Doe een challenge

Wil je jezelf tot het uiterste uitdagen om zoveel mogelijk te sparen? Doe dan onze geld sparen challenge. Komt een beetje neer op alles van hetgeen we hierboven hebben besproken maar dan x 10!