extreem goedkoop leven low budget
Door | Geüpdatet 7 mrt. 2022

We geven je extreem veel handvatten om je leven zo goedkoop mogelijk in te richten.

Vaak zelfs zonder er veel voor hoeven in te leveren.

Je moet wel de leuke dingen kunnen blijven doen vinden we.

Veel dingen kan je namelijk ook supergoedkoop krijgen zonder dat je het verschil merkt in kwaliteit.

En een beetje spaarzaam zijn met je spullen helpt natuurlijk ook.

Hieronder verzamelen we de beste tips voor een meer low budget leven.


1. Altijd korting bij jouw favoriete webshops

Uhh, hoe kan dat dan die extra korting? Nou dat is gewoon cashback shoppen. Zo noemen we dat in ieder geval. Het houdt in dat je via speciale cashbacksites lid kan worden en vervolgens altijd tot wel 15% terug krijgt op al je aankopen bij duizenden webwinkels. Bovenop de al lopende acties en aanbiedingen.

En meedoen is gratis. Klinkt te goed om waar te zijn? We zijn nog niet eens klaar… want die korting krijg je ook nog eens bij de beste shops zoals Bol.com, HEMA.nl, Wehkamp, Groupon, AliExpress, Bonprix, Prenatal en ga zo maar door. Scheelt je zonder iets te doen al zo 1000 euro per jaar.

2. Zo goedkoop mogelijk boodschappen doen

Eten en drinken zijn typisch een uitgave waar je zelf een grote invloed op hebt. Jij bepaalt wat je in je mandje gooit, niemand anders. En dat je achteraf spijt hebt als je ziet wat er allemaal over de band rolt, of wat de weegschaal je vertelt, is eigenlijk alleen aan jezelf te wijten.

Daarom hebben we een apart artikel geschreven over geld besparen op boodschappen. Dit zijn namelijk zoveel tips dat we die niet in deze post allemaal kunnen inpassen.

3. Goedkoop mobiel bellen

De smartphone, bij veel mensen lijkt die wel vastgelijmd aan hun hand. Het is inmiddels een eerste levensbehoefte geworden. Maar wat zo erg is, is dat de prijzen die mensen ervoor kwijt zijn heel erg verschillen. Neem bijvoorbeeld een wat goedkoper abonnement met minder in je bundel, en zorg dat je vaker op de wifi zit. Scheelt al een hoop.

Maar wat je vooral moet doen is mobiele abonnementen vergelijken en overstappen naar de goedkoopste leverancier. Dat scheelt honderden euro’s. En het scheelt nog veel meer als je je huidige mobiel wat langer gebruikt en een abonnement neemt zonder nieuwe telefoon. Kijk maar eens naar de Sim Only prijzen vergelijking.

Mensen betalen vaak wel 30, 40 of 50 euro per maand terwijl je voor minder dan 10 euro ook prima uit kunt komen. En dan hoef je echt niet opeens op je MB’s of belminuten te gaan letten.

4. Goedkope TV en internet

Voor je internet en televisie, eventueel met vaste telefonie erbij (alles-in-één) geldt eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn tegenwoordig genoeg prijsvechters die voor veel lagere prijzen jou ook prima kwaliteit leveren. Vergelijk de internet en tv prijzen eens met je huidige aanbieder.

Dat is schrikken hé? Scheelt al snel 250€. Nou, meteen overstappen dan, is geen moeite want ze hebben allemaal een overstapservice die alles regelt. Of kijk je eigenlijk nooit meer tv? Opzeggen dan die handel!

5. Goedkoop licht en gas

Ja ook energieleveranciers vergelijken op prijs (en om de zoveel tijd overstappen) levert je veel winst op. Zomaar 400 euro op jaarbasis. Maar energie is nog wel net wat ingewikkelder. Want je bepaalt namelijk ook zelf hoeveel je ervan gebruikt.

Er zijn genoeg manieren om minder elektriciteit en gas nodig te hebben. En dat zit in je eigen gedrag, maar ook in de duurzaamheid van je huis waarin je slim kan investeren. Kost niet per se veel geld, maar levert je des te meer ook. Denk aan zonnepanelen, maar ook kleine aanpassingen als tochstrips, radiatorfolie en besparende kranen.

Kost je maar tientjes en levert je zonder iets te doen vervolgens honderden euro’s op én een prettiger klimaat in je huis. Lees meer op onze pagina geld besparen op energie.

6. Goedkope zorgverzekering

Je kan het inmiddels wel raden hé? Ja ook zorgverzekeraars moet je geregeld, eigenlijk elk jaar, vergelijken op prijs en overstappen voor een betere deal. Maar toch ligt het hier net even anders. Want deze in Nederland verplichte verzekering is namelijk zeer belangrijk voor jouw gezondheid!

Je wil wel goed zijn verzekerd als er dan onverhoopt toch een keer iets gebeurd. Dus vergelijk zorgverzekeringen en polissen via Zorgkiezer.nl Dit is een specialist en zorgt er niet alleen voor dat je de beste prijs te pakken hebt, maar wel voor de goede dekking die bij jou past.

Dat is namelijk best iets om over na te denken. Heb jij extra tandzorg nodig, of extra fysiotherapie? Gebruik je dure medicatie, of is een hoger eigen risico of een studentenverzekering voor jou genoeg? Oftewel: neem hier even de tijd voor.

Nog een tip: heb je een laag inkomen? Dan kan je wellicht zorgtoeslag krijgen. Dit kan oplopen tot 1000 euro per jaar dus ga zeker checken of je er recht op hebt via de zorgtoeslag pagina van de Belastingdienst. Kan vaak ook nog voor het voorgaande jaar worden aangevraagd.

7. Goedkope autoverzekering

Een auto kost genoeg geld, maar wegenbelasting kan je niet afschaffen en dat je auto vanzelf minder waard wordt daar doe je ook niks aan. Waar je wel wat aan kan doen is de verzekering. Want ook die kost je een hoop.

Weer prijzen vergelijken zeker? Ja ook hier raden we je dat zeker aan. Maar dan wel via UnitedConsumers, want zij hebben als consumentencollectief extra goede prijzen bedongen én geven je nog een extra korting van 5% of soms 10%. Dat scheelt wel 150€!

8. Goedkope hypotheek

Huis kopen? Dan goed de hypotheekverstrekkers vergelijken want een lagere rente zorgt ervoor dat jij je lasten de komende 30 jaarverlaagt! En heb je al een hypotheek? Dan is oversluiten wellicht een heel goed idee nu de rentes zo laag zijn. Maar dat is wel een ingewikkelde financiële berekening.

Gelukkig kan je via hypotheekoversluiten.com een gratis telefonisch adviesgesprek krijgen, dan weet je zeker of je er goed aan doet en ze regelen het nog voor je ook.

9. Goedkoop autorijden / tanken

Een auto hebben is duur, maar elke kilometer die je rijdt al helemaal want de brandstofmeter holt achteruit. Maar met deze tankpas krijg je altijd korting tot wel 6 cent per liter of alle brandstoffen bij wel 600 tankstations door heel NL.

Dat is dus benzine, diesel en LPG, en zelfs alle premium varianten daarvan. En helemaal mooi: de pas kost je niks zolang je hem gebruikt. Maar het levert je zomaar 50€ op of meer als je vaak rijdt.

10. Consuminderen = goedkoop leven

Laten we eerlijk zijn: lang niet alles dat we kopen hebben we echt nodig. En dan bedoelen we niet dat je vanaf nu alleen nog maar op water en brood moet gaan leven en nooit meer iets leuks mag doen.

Maar we mogen best wat vaker stil staan bij de hoeveelheid voedsel die we verspillen, dingen die we weggooien die eigenlijk nog prima zijn en zelfs producten die we kopen uit gemak die we niet nodig hebben (of met een klein beetje uitzoekwerk wellicht voor een veel lagere prijs ergens anders kunnen krijgen?).

Heb je echt nieuwe kussentjes op de bank nodig in een nieuw kleur omdat de mode anders is volgens dat ene tijdschrift dat je eigenlijk toch nooit leest? En moet je echt allemaal nieuwe kleren kopen die nu hip zijn en je oude kleren die nog prima zijn dan maar weggooien? Nee!

Doe wat langer met je spullen, dat is beter voor je portemonnee en zeker ook voor het milieu. Houd je misschien juist meer over om wel eens iets leuks voor jezelf te kopen, want je moet het leven ook wel leuk houden. Doe je dat niet, dan houd je het toch niet vol om spaarzaam of goedkoop te leven.

Gerelateerde artikelen: