Hoe kan je geld besparen op woonlasten?

Woonlasten zijn eigenlijk voor elk Nederlands huishouden wel de hoogste kostenpost.

En dan hebben we het het niet alleen over huur / hypotheek, maar ook over bijvoorbeeld verzekeringen.

Dus is het heel slim dat je daarop wil besparen.

Als je deze kosten namelijk omlaag brengt, bespaar je daar direct heel veel mee.

En dat gaat je zeker lukken met onze tips.


Wat zijn woonlasten

Woonlasten is een vrij breed begrip, waar ook wisselende definities van te vinden zijn. Vanuit het CBS wordt aangehouden dat het hier gaat om kosten verbonden aan een woning. Worden de fiscale voordelen hierop in mindering op gebracht dan hebben we het over netto woonlasten. Echter zijn er ruimere begrippen die hier meer tot rekenen.

Waaruit bestaan woonlasten

Om dus een meer compleet beeld te krijgen wat woonlasten zijn zetten we ze in een lijst. Daarmee wordt meteen goed duidelijk dat het slim is om te kijken of je op je woonlasten kan besparen:

  • Huur of hypotheek
  • Onderhoudskosten woning
  • Woonverzekeringen (inboedel & opstal, vaak in combinatie met rechtsbijstand)
  • Belastingen
  • Rioolrechten
  • Heffingen voor afvalrechten e.d.
  • Gas, water & elektra
  • Sommige partijen tellen hier ook kosten in mee voor internet en televisie aansluiting

Wat zijn normale woonlasten

Volgens het CBS betaalde een huurder minder woonlasten dan een huiseigenaar, in 2021 namelijk respectievelijk € 723,- versus € 919,- Echter is het niet helemaal zuiver om puur te kijken naar de bedragen, maar is het eerlijker te kijken naar de woonquote, oftewel welk percentage van het inkomen opgaat aan woonlasten. Dan gaat het om respectievelijk 36,3% voor huurders en 23,4% voor mensen met een hypotheek.

Onderaan de streep betekent dit dat mensen die huren uiteindelijk een veel grote deel van hun salaris op moeten maken aan woonlasten en dus minder vrij besteedbaar inkomen overhouden voor andere zaken, zoals kleding, voeding etc. Daarom is besparen op woonlasten ook zo belangrijk: het kost gewoon heel veel geld. Nu volgen een heel aantal tips hoe je dit kan doen.

Besparen op huur

Als je in een huurwoning woont denk je misschien dat je niet makkelijk kan besparen op je maandelijkse afschrijving. Je hebt immers een huurcontract met de verhuurder. Maar dat kan wel.

1. Huurtoeslag

Onder de juiste voorwaarden kan jij van de overheid een vergoeding krijgen voor je huurkosten. Dit heet huurtoeslag en is bedoeld voor mensen met een laag inkomen in de sociale huursector. Je huurbedrag mag namelijk niet te hoog zijn, en ook je inkomen mag niet te groot zijn.

Er zijn echter nog veel meer regels omtrent bijvoorbeeld studenten op kamers en mensen in de AOW. Daarom is het wel prettig dat je dit kan uitzoeken via de site van de Belastingdienst. Je kan bijvoorbeeld alle voorwaarden nalezen en een proefberekening maken om te kijken op hoeveel toeslag je recht hebt.

2. Huurcommissie

De huren stijgen al jaren flink door. Het is echter niet zo dat de verhurende partij maar lukraak kan vragen wat hij of zij wil. Het moet wel eerlijk blijven. Om particulieren te beschermen is daarom Huurcommissie.nl opgericht. Mocht je er namelijk met de verhuurder niet uitkomen wat een eerlijke huurprijs is kunnen zij bemiddelen. Uiteindelijk kan je zelf een lagere huur afdwingen.

Besparen op koopwoning (hypotheek en belastingen)

Voor je hypotheek krijg je geen toeslag, maar wel renteaftrek. We nemen aan dat je dat wel is uitgelegd door je hypotheekverstrekker of belastingadviseur. Maar er zijn meer manieren om te besparen:

3. Vervroegd aflossen of oversluiten

Een normale hypotheek heeft vaak de looptijd van 1 jaar. Door echter extra af te lossen kan je tussentijds je hypotheeksom verlagen. En daarmee het bedrag dat je elke maand moet betalen.

Hier zit vooral het voordeel is dat je uiteindelijk minder rente betaalt. Let wel op dat je soms een boete moet betalen bij (teveel) aflossen en dat het ook invloed heeft op je aftrekposten. Maar mocht je spaargeld hebben is vervroegd aflossen altijd een intelligente bestemming.

En ook al loopt je hypotheek 30 jaar, je kan tussentijds prima overstappen naar een andere aanbieder. Dat kan heel veel schelen als je een lagere rente krijgt, zeker als je het van al die jaren optelt… Laat je wel altijd adviseren omdat hier ook boetes bij kunnen komen kijken.

Het mooie is dat hypotheekoverlsuiten.com je hierbij helpt. Ze zoeken het voor je uit, doen een check en je krijgt bovendien een gratis telefonisch consult / adviesgesprek.

4. WOZ waarde verlagen voor minder belasting

Aan een koopwoning heb je meer kosten van alleen hypotheek. Zo ben je ook zelf verantwoordelijk voor alle onderhoud en heb je te maken met meer verzekeringen (daarover later meer). Daarnaast betaal je ook onroerendezaakbelasting, in feite een belasting voor het mogen hebben van een eigen huis.

Deze belasting wordt berekend op basis van je WOZ waarde, de waarde van jouw huis volgens je gemeente. Deze waarde is vaak een heel grove schatting en vaak helemaal niet kloppend. Door deze te verlagen als dat mogelijk is kan je indirect veel op de onroerendezaakbelasting bezuinigen. Lees meer in ons artikel besparen door WOZ te verlagen hoe dit werkt, want niet in alle gevallen is dit aan te raden.

Besparen op stookkosten (energie)

5. Goedkope energie

Stiekem betaal je elke maand toch ook een hoop aan je energieleverancier en ook dat zijn woonlasten. De beste manier om hierop te besparen is om een goedkopere aanbieder te vinden. Door dit elke jaar te doen en over te stappen bij een betere deal kan je veel overhouden. Gebruik deze energie vergelijker om de laatste prijzen en aanbiedingen te bekijken.

6. Isolatie

Je woning isoleren is een andere manier om je stookkosten te verlagen. De warmte blijft dan namelijk langer in je huis behouden. Bovendien wordt je huis in de zomer ook minder heet. Het is een investering maar die haal je er ook snel weer uit. Je kan gratis en vrijblijvend offertes opvragen om te kijken of het iets voor je is:

7. Zonnepanelen

Op je eigen woning, maar vaak ook met de verenging van eigenaren (VVE), kan je zonnepalen aanbrengen. Niet alleen verdien je die kosten snel terug omdat je je eigen stroom opwekt, maar ze verhogen ook de waarde van je woning. Huizen met zonnepanelen verkopen ook makkelijker. Je kan hier offertes voor zonnepanelen aanvragen, gratis en vrijblijvend om te kijken of het interessant is voor je.

8. Bespaarshop

Je kan ook zelf kleine aanpassingen aan je huis doen om te besparen. Denk aan radiotorfolie, tochtstrips en slimme thermostaten. Die kan je gewoon online kopen via de handige energiebespaarshop bespaarbazaar.nl. Je vind daar nog veel meer producten om ook te besparen op stroom en water.

Besparen op verzekeringen

9. Prijzen vergelijken

Let op dat je niet zomaar voor de goedkoopste opstalverzekering gaat. Net als je inboedelverzekering en je woonverzekering zijn dit complexe financiële producten met veel voorwaarden. Goedkoop kan hier ook duurkoop zijn, omdat je wellicht een hele andere dekking hebt bij een lagere prijs. Dan denk je dat je bespaart, maar gebeurt er iets dan mag je opeens zelf betalen.

Besparen op onderhoudskosten

Als je een eigen woning hebt bent je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Maar ook bij een koopwoning met een vereniging van eigenaren bent je dat, al lijkt het alsof alles uit handen wordt genomen. En daar gaat aardig veel geld naartoe…

besparen woonlasten

10. Doe het zelf & doe het op tijd

Veel onderhoud aan je woning kan je zelf doen. Let wel op dat je het goed doet. Als je twee linker handen hebt, of voor moeilijke klussen, schakel dan aub een specialist in. Een echte vakman of specialist is soms misschien duurder maar levert ook kwalitatief beter werk.

Daarmee voorkom je in de toekomst wellicht dat je extra onderhoud moet doen en ben je alsnog goedkoper uit. Ook kan het visueel veel schelen en dat helpt weer bij het eventueel verkopen van je huis. Denk aan een super strakke keuken of badkamer.

Belangrijkste bij onderhoud is overigens dat je het op tijd moet doen. Laat je het verslonzen dan lopen de kosten heel hard op. Bijvoorbeeld niet goed onderhouden van je kozijnen door ze niet tijdig opnieuw te verven kan zorgen voor houtrot. Dan moeten je hele kozijnen worden vervangen.

Ook is het slim om onderhoudsvriendelijke opties te kiezen. Om bij het voorbeeld te blijven: er zijn tegenwoordig best mooie kunststof kozijnen die helemaal onderhoudsvrij zijn.

Meer besparen? Doe onze gratis bespaartest

Met bovenstaande tips kan je al aardig veel geld besparen op je woonlasten, maar we hebben nog veel meer goede adviezen voor je klaarstaan op deze website waarmee je in totaal meer dan € 10.000,- per jaar kan besparen.

Deze hebben we allemaal voor je verzameld in een simpele geld besparen test waarin je door even 16 korte ja/nee vragen te beantwoorden meteen weet waar nog kansen liggen om te bezuinigen. En we verwijzen je meteen door naar de pagina’s of websites waar je dat direct kan regelen. Zo kan je veel meer geld besparen dan alleen op je woonlasten.