geld lenen werkloos
Door | 22 jun. 2022

Werkloos en geld lenen, dat klinkt alsof het onmogelijk is maar het kan.

Want geld lenen zonder inkomen, of bewijs van inkomsten, kan op verschillende manieren.

Als werkloze geld lenen is echter niet per se een goed idee, omdat je dit bijna altijd geld kost en je dus in feite het probleem groter maakt.

Soms is het echter echt nodig, voor een spoedgeval bijvoorbeeld.

Wij nemen je mee in de opties die voor je overblijven zonder werk.


Lening t/m €1.500,- als werkloze

Er is een manier waarop iedereen geld kan lenen, ongeacht je situatie. Maar dan is dat wel beperkt tot maximaal 1500 euro per keer. Tot dat punt is het namelijk in de wereld van kredieten een klein bedrag.

En daarvoor kan je een minilening aanvragen. Alles tussen de 100 en 1500 euro kun je indienen. Je hoeft dan behalve je legitimatie (ID-bewijs of paspoort) niks te laten zien, helemaal niks over je werk of wat dan ook. En dan staat het na goedkeuring al binnen 24 uur op je rekening ook.

Het enige wat je wel nodig hebt is een garantsteller. Je kan er zelf eentje vinden, een persoonlijke garantsteller dus iemand die je kent zoals ouders, broer, zus of vrienden. Heb je die niet kan je ook een minilening zonder garantsteller aanvragen, dan wordt er eentje voor je geregeld. Dit kost wel wat.

Een minilening wordt ook wel een flitskrediet genoemd, omdat je het snel krijgt uitgekeerd maar ook omdat je het relatief snel weer aflost, namelijk binnen 1 tot 2 maanden. Daar moet je dus wel goed over nadenken op voorhand.

Het is daarmee een goede spoed oplossing voor het geval je echt nu iets moet betalen of regelen en weet dat je over enkele weken dit weer kunt aflossen. Bijvoorbeeld je moet nu echt je wasmachine, koelkast of auto vervangen maar kan dit met je volgende salaris / je vakantiegeld weer afbetalen.

Het voordeel van die korte looptijd is weer wel dat je in absolute zin ook minder rente betaalt dan een langlopende lening met een lager rentepercentage. Zo betaal je  voor een lening van 150 euro van 30 dagen in totaal 74 cent rente. Leen je 900 euro dan betaal je na 45 dagen af inclusief €9,70 aan rente en de maximale 1500 euro lenen doe je 62 dagen en betaal je af in 2 termijnen van 31 dagen. De rente is dan bij elkaar €13,02

Meer geld lenen als je werkloos bent

Wil je meer lenen dan die 1500 euro? In dat geval wordt lenen zonder werk een lastig verhaal omdat er wel allerlei checks worden uitgevoerd. Zoals die bij het BKR maar ook naar inkomen wordt gekeken. Je komt dan namelijk terecht bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Deze beginnen pas bij 2500 euro en bij veel aanbieders zelfs pas bij 5000. Daarmee is het risico voor de verstrekker dus ook groter als iemand niet afbetaalt. En dus gaan ze meer lastige vragen stellen om er meer zekerheid van te hebben dat je genoeg middelen hebt om de aflossingen te kunnen voldoen.

Maar geld lenen met een uitkering kan best nog wel, het ligt er een beetje aan welke soort uitkering je krijgt. WW en WWB kan al een groot verschil zijn, maar dat lees je in het artikel wel. Het is in ieder geval aan te raden wel gewoon bij meerdere aanbieders aan te kloppen.

De grote banken zullen snel nee zeggen maar de lening specialisten hebben vaak wel wat meer ruimte in hun regels. Zij willen vaak dus wel meedenken. Je kan hier de beste rentes  van leningen vergelijken en direct doorklikken naar de aanbieders voor een online offerte.

Onderhands geld lenen als werkloze

Wat ook altijd een optie is, is om niet via een instelling te lenen maar van een bekende. Dit kunnen je ouders zijn maar eigenlijk iedereen wel. Dit heet een onderhandse lening. Dit mag echter niet zomaar met een rente van 0%, lees hier meer over in het artikel geld lenen zonder rente.

We raden je wel ten alle tijden aan om alle afspraken goed vast te leggen zodat er geen misverstand kan zijn over de afbetalingen en rente. Iemand die bereid is jou een bedrag uit te lenen is vast een goed contact, daar wil je geen grote ruzie mee krijgen over het geld.

Gebruik hiervoor ons voorbeeld contract onderhandse lening, we leggen je uit wat er in moet staan en hebben een template voor je dat je zelf verder kan aanvullen. Hiermee dek je de belangrijkste zaken af.

Leninng via een pandjeshuis

In de Verenigde Staten van Amerika is dit fenomeen doodnormaal. Er worden zelfs reality shows gemaakt over Pawn Shops zoals het daar heet. In Nederland noemen we dit een pandjeszaak of pandjeshuis. 

Je zou denken dat je hier een huis kan kopen maar niks is minder waar, je kunt er namelijk je spullen verpanden en verkopen. Het verpanden van spullen betekent dat je jouw spullen verkoopt maar ze ook weer terug kan kopen binnen bepaalde tijd. Daarmee krijg je dus een geldbedrag als lening met als onderpand bijvoorbeeld je TV of koffieapparaat.

Als je op tijd kan terugbetalen krijg je die weer terug. Zo niet, of je kiest ervoor het niet te doen, dan mag het pandjeshuis jouw spullen verkopen in hun winkel. Ze kijken natuurlijk wel van tevoren of ze in dit geval winst kunnen maken op de spullen die je inlevert dus je zal niet de hoofdprijs krijgen, maar er worden verder geen vragen gesteld.

Het aantal pandjeshuizen in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen omdat dit concept steeds populairder wordt. En dat is natuurlijk niet zomaar.

Alternatieven voor werkloos geld lenen

Een lening is niet per se de enige en zeker niet de beste manier om aan een geldbedrag te komen dat je nodig hebt. Geld lenen kost namelijk altijd rente en dus geld. Maar wat zijn dan die andere opties?

Als je tijd hebt is sparen het beste, dan krijgt je zelfs rente in plaats van dat je het moet betalen. Alleen dan duurt het wat langer voordat je het kan aanschaffen. Lees onze tips om zoveel mogelijk te sparen hoe je dit proces kan versnellen.

Sparen is wellicht wat lastiger, maar zoals je in de tips kan teruglezen is je kosten verlagen een belangrijke stap. Wil je dus geld lenen omdat je structureel geld tekort komt, kan je beter kijken waar je kan bezuinigen. Gebruik hiervoor onze handige geld besparen test.

Maar ook geld besparen gaat niet snel voor resultaat zorgen. Wat dat wel kan doen is meer verdienen. Klinkt lastiger dan je denkt, want online geld verdienen via internet is makkelijker dan je denkt en kan je ook meer opleveren dan je nu nog voor mogelijk houdt. 

Onze eigen favoriet geld verdienen met enquêtes invullen bijvoorbeeld levert je zomaar een paar honderd euro per maand op. En combineer dit met andere manieren dan kan je er nog veel meer uit halen. Je hebt er niks voor nodig behalve een emailadres. 

Gerelateerde artikelen: