Home » Kennisbank » Minilening / Flitskrediet

Wat is een minilening / flitskrediet?

Een minilening of flitskrediet is een klein bedrag dat je leent voor een korte periode. Bij alle aanbieders is dit tussen 100-1800 euro. Je moet het zien als een tijdelijke oplossing om een periode van 1 tot 2 maanden te overbruggen tot je bijvoorbeeld een volgend salaris krijgt.

Aanbieders

Er is nog maar een één kredietverstrekker die een minilening mogen aanbieden: Saldodipje. De overige aanbieders zijn de laatste jaren allen verboden door de AFM vanwege ongeoorloofde constructies of zijn er zelf mee gestops. Deze partij is onderdeel van Ferratum groep die in het buitenland de naam FErratum gebruikt.

Voordelen minilening

Aanvragen van een flitskrediet is zeer laagdrempelig. Er wordt een snelle interne kredietcheck gedaan en er worden weinig documenten of papieren zoals je loonstrook gevraagd. Je kan je aanvraag dan ook in minuten versturen.

Enkel een paspoort en een garantsteller zijn genoeg om een lening te krijgen. Een persoonlijke garantsteller kan je zelfs nog regelen nadat je aanvraag al akkoord is. Door de korte looptijd moet je snel terug betalen en zijn de absolute rentekosten beperkt.

Zo betaal je voor een lening van 400 euro totaal 4,32 euro aan rente. Het totale bedrag moet je na 30 dagen weer aflossen.

Nadelen minilening

De KJP of effectieve rente is relatief gezien hoog, namelijk tussen de 13% en 14% afhankelijk van de gekozen looptijd en hoogte van de lening. Bovendien moet je na één tot vier maanden alweer terug betalen dus dat is snel. Daarmee zijn de mogelijkheden om het te besteden beperkt.

Je moet dus ook goed nadenken of je binnen deze korte periode wel terug kan betalen. Zie het dus enkel als een oplossing als je zeker weet dat je binnen die periode weer over minimaal een even hoge geldsom kan beschikken. Bijvoorbeeld alvast een goede camera kopen voor je vakantie terwijl je weet dat je met je aankomende bonus of vakantiegeld uitbetaling de lening weer kan aflossen.