Minilening / Flitskrediet

Wat is een minilening / flitskrediet?

Een mini lening of flitskrediet is een relatief klein bedrag dat je leent voor een korte periode. Bij alle aanbieders is dat minimaal € 100,- en maximaal € 1.500,- Je moet het zien als een tijdelijke oplossing om een periode van 1 tot 2 maanden te overbruggen tot je bijvoorbeeld een volgend salaris krijgt.

Aanbieders

Er zijn maar een beperkt aantal kredietverstrekkers die een minilening mogen aanbieden: Ferratum en Saldodipje. De overige aanbieders zijn de laatste jaren allen verboden door de AFM vanwege ongeoorloofde constructies. Deze twee partijen hebben exact dezelfde voorwaarden dus het maakt niet uit voor welke je kiest om een lening aan te vragen.

Voordelen minilening

Aanvragen van een flitskrediet is zeer laagdrempelig. Er wordt niet gekeken naar BKR registratie noch worden er enige documenten of papieren zoals je loonstrook gevraagd. Je kan je aanvraag dan ook in minuten versturen.

Enkel een paspoort en een garantsteller (eventueel kan je die zelfs laten regelen) zijn genoeg om een lening te krijgen. Een persoonlijke garantsteller kan je zelfs nog regelen nadat je aanvraag al akkoord is. Door de korte looptijd moet je snel terug betalen en zijn de absolute rentekosten beperkt.

Zo betaal je voor een lening van 400 euro totaal 4,32 euro aan rente. Het totale bedrag moet je na 30 dagen weer aflossen.

Nadelen minilening

De KJP of effectieve rente is relatief gezien hoog, namelijk de wettelijk maximale 13,99% Bovendien moet je na één of twee maanden alweer terug betalen dus dat is snel. Daarmee zijn de mogelijkheden om het te besteden beperkt.

Je moet dus ook goed nadenken of je binnen deze korte periode wel terug kan betalen. Zie het dus enkel als een oplossing als je zeker weet dat je binnen die periode weer over minimaal een even hoge geldsom kan beschikken. Bijvoorbeeld alvast een goede camera kopen voor je vakantie terwijl je weet dat je met je aankomende bonus of vakantiegeld uitbetaling de lening weer kan aflossen.