Geld Lenen zonder Rente
Door | Geüpdatet 8 mrt. 2022

Je kan toch geen geld lenen zonder rente?

Want: “Geld lenen kost geld”, dat hoor je altijd.

Dat is inderdaad een beetje een dooddoener.

Want over een lening of krediet betaal je immers altijd rente toch?

Best veel zelfs om eerlijk te zijn.

Maar niet altijd is dit het geval.

Als je die kosten niet kunt betalen, maar wel geld nodig hebt dan is een rentevrije lening namelijk een optie.

Ook als je bijvoorbeeld vanuit geloofsovertuiging (Islam) alleen renteloos mag lenen.

Geld lenen zonder rente is echter niet zomaar mogelijk, het ligt wel aan een aantal voorwaarden.

We geven je 8 opties om te overwegen.


1. Loon voorschot

De meest directe manier om aan geld te komen is om te kijken naar het geld dat je zelf nog moet krijgen. Je salaris dus. Je kan je werkgever vragen om een voorschot op je komende loonstrook dat bij de volgende uitbetaling in mindering wordt gebracht. Werkgevers hebben daar vaak wel regels over.

Daarnaast kan je altijd vragen om vakantiegeld dat je hebt opgebouwd eerder te laten uitbetalen. Dit is gewoon jouw geld en wordt toevallig eenmaal per jaar uitbetaald, vaak in mei, maar dat mag ook vaker. Ook hier hebben bedrijven vaak wel beleid voor.

Een laatste manier om via je werk geld te regelen is om vakantiedagen te verkopen. Vaak kan je bij overgebleven dagen van vorige jaren, meestal enkel de bovenwettelijke verlofdagen, deze laten uitbetalen. Als je toch geen vrij hoeft te nemen is dit een mooie manier om snel aan geld te komen.

2. Onderhands geld lenen zonder rente

Als je werkgever niet kan of wil meewerken dan kun je altijd nog je familie en vrienden aankijken. Misschien moet je even je trots opzij zetten, maar iedereen mag jou in principe geld lenen zonder rente. Als je het maar netjes regelt.

Dit houdt in dat je het keurig vastlegt in een contract waarbij je duidelijk aangeeft dat het geen gift is en dat je terug gaat betalen. Dit is wel belangrijk, want giften daar wil je Belastingdienst graag een graantje meepikken. En natuurlijk vermeld je ook dat het een renteloos krediet betreft.

Let wel op dat hier maximale bedragen gelden, want feitelijk is een renteloze lening wel een schenking ook al is die tijdelijk en betaal je terug. Kijk op de site van de Belastingdienst hoeveel je mag schenken. Dit kan nog beste een flink bedrag zijn, zeker als het eenmalig of voor een huis is.

Bovendien is het belangrijk om goede afspraken te maken zodat je er geen gedoe over krijgt met de persoon van wie je leent. Geld is vaak genoeg de oorzaak voor familieruzies en je wil je goede vrienden of familie niet kwijt door een misverstand. Om die reden hebben we een voorbeeldcontract voor onderhandse leningen gemaakt, die kun je gratis downloaden.

3. Spullen verpanden

Wat je ook kunt doen is geld lenen in de ruil voor spullen. Nee die hoef je dan niet te verkopen, maar ze gaan in bewaring als onderpand. Als je binnen een afgesproken periode terugkomt kan je voor exact hetzelfde bedrag je spullen terugkopen, handig toch?

Maar ben je niet op tijd, dan mag de pandjes zaak jouw spullen doorverkopen en heb je er geen aanspraak meer op. En vergis je niet, deze bedrijven willen ook gewoon winst maken dus verpanden het enkel tegen minder dan de waarde waarvoor ze denken het te kunnen verkopen.

4. Gespreid betalen

Wat je vaak ziet in reclames en acties voor duurdere aankopen, zoals auto’s en TV’s, is dat je niet alles in één keer hoeft te betalen maar dan in termijnen of zelfs helemaal achteraf mag doen. En de rente is 0%

Dit klinkt aantrekkelijk maar is eigenlijk alleen maar een truc om ervoor te zorgen dat jij iets koopt wat je wellicht niet kunt betalen. Want zodra je namelijk een termijn mist dan ga je opeens wel heel veel rente betalen. Lees hier dus altijd goed de voorwaarden door of het wel echt rentevrij is.

5. Renovatiekrediet

Sinds dit jaar is het mogelijk dat je bij het kopen van een huis of appartement een extra krediet te krijgen zonder rente. Daarmee moet je dan de woning verduurzamen. Het gaat hier dan om complexen met een zeer slecht energielabel wat je flink moet verbeteren door bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

Belangrijk dat je aan die voorwaarden voldoet en het geld alleen maar voor die reden gebruikt, aantoonbaar ook. Het wordt verder gewoon meegefinancierd door je bank of verstrekker van je hypothecaire lening.

6. Alternatieven voor lenen zonder rente

Nog geen manier gelezen die jou helpt? Er zijn andere manieren om aan geld te komen waarbij je niet eens hoeft te lenen. Zo zijn genoeg manieren waarop je wat extra kan binnenhalen. Online geld verdienen bedoelen we, we geven je 45 goede manieren die iedereen kan toepassen.

En als je geen haast hebt kan je ook sparen voor het bedrag dat je nodig hebt natuurlijk, lees dan zeker ons artikel Hoe spaar je het snelst? om erachter te komen hoe je zo snel mogelijk aan de gewenste som geld op je spaarrekening kan komen. We geven je enkele goede tips.

7. Lenen en snel terugbetalen

Oké, als je nu nog geen oplossing hebt gelezen voor jouw situatie dan zal je toch moeten gaan lenen. Dan kan het een uitweg zijn om gewoon heel kort te lenen en zo snel mogelijk weer terug te betalen. Daar is een goede reden voor.

Want rente betaal je namelijk over tijd, en als je rap aflost dan betaal je dus in absolute zin ook minder rente. En omdat het wettelijke rentepercentage niet mag worden overschreden kun je dus zelf de kosten drukken op deze manier.

Nu zal je bij een normale lening verstrekker of bank hier niet mee wegkomen, die willen je maanden tot jaren laten afbetalen want daar verdienen ze hun geld aan. Maar wat wel een oplossing is, is de minilening. Die mag maar één aanbieder in Nederland momenteel aanbieden van de AFM.

Hierbij leen je een beperkt bedrag, tussen 100 en 1.500 euro per keer en je lost dit in maximaal 2 maanden af, maar dit kan je al afspreken met de looptijd van 30 dagen. Maar sneller afbetalen kan altijd en wanneer het jou uitkomt.

Rekenvoorbeeld: als je 100 euro leent voor 30 dagen, dan is de rente 49 cent. Ja €0,49 inderdaad, niet eens een halve euro. En vergis je niet het rentepercentage is nog steeds hoog met 6,17% maar je leent zo kort dat het bedrag aan rente meevalt. En dan mag je zelfs nog eerder betalen ook.

Let wel op dat je dus snel moet kunnen aflossen, met zekerheid. Je moet dus zeker weten je geld gaat krijgen. Je vakantiegeld of bonus komt eraan, of een teruggave van je energie afrekening, belastingaangifte of toeslagen. Want als je de termijn niet haalt dan betaal je dus wel meer rente en misschien wel boetes daar bovenop.

8. Laagste leenrente vinden

Zijn de bovenstaande suggesties geen optie voor je? Wat de reden ook is dat maakt niet uit, betekent dit dat je toch echt gaat uitkomen bij een normale en reguliere lening om aan geld te komen. Dus een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Er is simpelweg geen andere manier meer over.

Maar als je dan toch gaat lenen, zorg dan wel dat je dit tegen de beste voorwaarden doet. En dan bedoelen we natuurlijk tegen de laagste kosten en dus de laagste rente. In onze leenrente vergelijker kun je leningen vergelijken die nu, dus live / real time, de beste rentedeals hebben.

Maak dus zeker gebruik van die tool en vraag bovendien meerdere offertes op bij verschillende aanbieders op om te kijken wie je het beste aanbod doet. Niet alleen qua rente (JKP / jaarlijks kosten percentage) maar vooral ook bij wie je de laagste totaalkosten hebt. Daar komen meer factoren bij kijken dan enkel het rentepercentage namelijk, maar ook de termijnen, aflossingen en looptijd.

Gerelateerde artikelen: