geld lenen met uitkering
Door | 13 dec. 2023

Wil je een lening afsluiten, maar vraag je jezelf af kan je überhaupt wel geld kan lenen met een uitkering?

Er is uiteindelijk best nog veel mogelijk, of je nu een tegemoetkoming krijgt vanuit de sociale verzekering zoals bijstand,

of een vervangingsinkomen omdat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt.

Wij zetten de opties voor je op een rij.

Het is afhankelijk van twee zaken:

Ten eerste natuurlijk de soort uitkering je ontvangt, maar ten tweede ook hoeveel je wilt lenen.

Let op: we hebben een apart artikel over lenen met pensioen / AOW uitkering.


Geld lenen met uitkering t/m €1800

Om te beginnen willen we ingaan op de zogeheten minilening, die soms ook wel flitskrediet wordt genoemd. Dit soort lening, waarbij je een bedrag kunt lenen vanaf 100 tot maximaal 1800 euro, is zeer afwijkend van de andere soorten kredieten in Nederland.

Je kan deze aanvragen met enkel je ID-bewijs (paspoort / rijbewijs) en aanvraagformulier, maar zonder veel andere documentatie. Ze gaan dus ook niet meteen kijken naar je loonstrook al kunnen ze er soms wel naar vragen. Ze doen geen BKR toetsing maar een eigen kredietcheck. De partij in Nederland waar je dit kan regelen, met erkenning van de AFM, is Saldodipje. Zij zijn onderdeel van het grotere en wereldwijd actieve Ferratum.

De reden dat je deze leningen zo simpel kan aanvragen is dat door het relatief lage bedrag het risico voor de verstrekkers ook minder groot is. Daarmee durven ze het wel aan om je minder lastige eisen te stellen, omdat terugbetalen minder moeilijk is dan wanneer je tienduizenden euro’s leent.

Het aanvragen is zo simpel dat je dit in slechts 5-7 minuten al kan hebben ingevuld. Die is vaak al heel snel goedgekeurd en dan staat het geld al na 24 uur op jouw bankrekening. Let wel op dat de looptijden vrij kort zijn, variërend van maar 30 dagen tot 2 maanden. Dat heeft wel weer als voordeel dat de absolute rentekosten meevallen ten opzichte van leningen die jaren lopen.

Bijvoorbeeld: Je neemt een minilening van 500 euro. De looptijd is dan 30 dagen. Daarna betaal je het gehele bedrag in 1 keer terug + 5,40 euro effectieve rente.

Leen verantwoord: geld lenen kost geld

Hou er wel rekening mee dat je het geld wel echt hebt om terug te kunnen betalen tegen die tijd. Het is natuurlijk een korte periode en dat maakt een minilening / flitskrediet bij uitstek geschikt om een dergelijke periode te overbruggen, maar meer eigenlijk niet.

Bijvoorbeeld als je nu al op vakantie gaat en die nieuwe backpack wilt kopen en dat terug kan betalen omdat je bijna een bonus of vakantiegeld krijgt. Snap je? Te laat aflossen is geen optie dan komt er extra rente of zelfs boetes bij kijken.

Lening met uitkering boven €1800

Mocht je toch meer nodig hebben, en dan doelen we op alles van 2.500 tot 75.000 euro, dan komt je toch uit bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij veel uitkeringen zijn er best wel kredietverstrekkers die je geld willen lenen. Dit mogen ze zelf weten en zal dus kunnen verschillen per aanbieder.

Daarom sporen we je aan om wel gewoon offertes op te vragen! Laat je niet kisten en probeer gewoon een aantal aanbieders uit. Nee heb je, ja kan je krijgen! In onze leningen vergelijken tool zie je een real time overzicht van de laagste leenrentes van dit moment. Je kunt direct doorklikken naar de aanbieder om een aanvraag te doen.

Via de knop “alle leenrentes” kan je nog meer specifieke en meer uitgebreide vergelijkingen maken voor bepaalde leenvormen of bijvoorbeeld autofinancieringen. Hieronder geven we in detail nog even meer informatie per soort uitkering hoe hier in de regel mee om wordt gegaan.

Geld lenen met WW (werkloosheidsuitkering)

Als je in de WW zit dan is het vaak heel lastig om een lening toegekend te krijgen. Dit komt omdat je inkomen van tijdelijke aard is. De WW is namelijk een eindige uitbetaling die alleen bedoeld is om een periode te overbruggen om nieuw werk te vinden. Het is immer een werknemersverzekering.

En die nieuwe baan moet niet te lang duren… en puur het feit dat deze uitkering op een bepaald moment afloopt betekent dat de meeste lening verstrekkers het risico te groot vinden dat je op termijn niet meer terug kan betalen. Maar loopt jouw WW nog langer dan de gewenste looptijd van een lening? Vraag dan zeker offertes aan via bovenstaande rente vergelijkingstool, want dan heb je best kans dat het wel lukt! En wat dus ook werkt is de minilening.

Geld lenen met Bijstandsuitkering (WWB uitkering)

Na de WW van je terug in de bijstand. Dit is geen vetpot en niet gek dat kredietverstrekkers hier eigenlijk nooit mee in zee gaan. De bijstand is immers een sociaal vangnet net een zeer minimaal inkomen. Het is dan ook een sociale voorziening. De enige opties hier is in feite de bovengenoemde minilening.

Geld lenen met WAJONG uitkering

De WAJONG een volksverzekering, in tegenstelling tot de WW en WWB. Deze is speciaal bedoeld voor mensen die voor hun 18e verjaardag of tijdens een opleiding / studie een ziekte of handicap hebben (opgelopen) en daardoor niet (langer) kunnen werken.

Omdat je met deze verzekering relatief gezien enigszins zeker bent van je maandelijkse inkomen willen verstrekkers je hier vaak wel een lening aanbieden, waar ze vaak rekenen met 70 – 80% van je inkomen om toch een stukje risico in te dekken. Voor beide partijen wel te verstaan! Gebruik bovenstaande renteoverzicht om offerte op te vragen. Als alternatief t/m 2000 euro blijft altijd nog de minilening staan.

Geld lenen bij Arbeidsongeschiktheid (WAO / WIA: WGA / IVA)

Als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent dan betekent dit dat je eerst tot 2 jaar loondoorbetaling krijgt van je werkgever. Daarna val je in de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen. Dit is per 2004 nieuwe vervangende wet voor de Wet Arbeidsongeschiktheid.

Of je hiermee een krediet kunt afsluiten verschilt sterk per situatie. Ben je deels afgekeurd (WGA) dan heb je dus ook nog voor een goed deel inkomen en zal je veelal wel ergens terecht kunnen. Ben je helemaal niet meer in staat te werken (IVA) dan wordt er gekeken naar de hoogte en duur van je uitkering. Ook hier geldt weer: vraag vooral offertes aan via bovenstaande rentedeals, of ga voor een minilening.

Geld lenen met Ziektewetuitkering (ZW)

Wanneer je ziek wordt en je hebt werk wordt je eerst nog 2 jaar door je werkgever doorbetaald. Maar als je die niet hebt op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt, dan komt je die eerste twee jaren eerst in de ZW.

Net als de WW betreft dit dus een tijdelijke uitkering, maar twee jaar is daarentegen nog best een lange termijn waarin je mogelijk een lening alweer aflost. Wederom ligt het hier dus aan je specifieke situatie en raden we je aan om gewoon offertes op te vragen! En een minilening past sowieso wel binnen die twee jaar…

Gerelateerde artikelen: