leven rondkomen met weinig geld
Door | Geüpdatet 7 mrt. 2022

Als je moet leven / rondkomen met weinig geld kun je daar het beste creatief mee omgaan.

Want zo leert het oude gezegde: je kan je geld maar één keer uitgeven!

En dat houdt in keuzes maken en vaak ook dingen niet kunnen doen.

Toch zijn er wel manieren om wat ruimte te creëren in je portemonnee,

zonder op een houtje te moeten bijten welteverstaan.

Wij geven je graag een paar van onze beste tips.

Zodat je wel kan blijven genieten van de leuke dingen in het leven.


1. Extraatje bijverdienen

Hierna volgen nog allerlei tips hoe je jouw kosten kunt beperken want dat helpt al je moet rondkomen met weinig geld, omdat je dan minder uit hoeft te geven. Maar wat je natuurlijk ook kunt doen is zorgen dat je meer gaat verdienen. Klinkt makkelijk gezegd, maar dat is simpeler dan je nu misschien nog denkt.

Online geld verdienen via internet is namelijk tegenwoordig niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens heel toegankelijk. Je hebt er geen inleg voor nodig en ook geen kennis. Denk aan geld verdienen met enquêtes invullen. En je verdient er wel zomaar een paar honderd euro per maand mee!

We geven je in totaal 44 betrouwbare manieren, die je eventueel zelfs kunt combineren. Je kan er vandaag al mee beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Maakt niet uit of dat een telefoon, tablet of computer is. Wat dus niet nodig is, is technische kennis of een voorinvestering of inleg.

2. Minder betalen voor alles, kan gewoon!

Dat klinkt ook weer makkelijk gezegd, gewoon minder betalen. Maar het kan écht en is bij uitstek handig als je moet rondkomen met weinig geld. Maar hoe dan?

Je kunt namelijk op alles wat je koopt bij de belangrijkste webshops in Nederland extra korting krijgen. Gratis. Tot 15%. Bovenop de geldende aanbiedingen zelfs nog. Klinkt te mooi om waar te zijn?

Nee hoor. Cashback verdienen heet dat. Sites als Euroclix NL / Euroclix België (de beste van allemaal) geven je namelijk die kortingen bij de webwinkels waarmee ze samenwerken. En dat zijn niet de minste: Bol.com, HEMA, De Bijenkorf, OTTO, Bonprix, AliExpress en ga zo maar door, meer dan 2500 webshops waar je dit krijgt!

Bedenk nou eens hoeveel je nu al online koopt. En hoeveel geld je dus bent misgelopen omdat je dit nog niet eerder wist… en hoeveel je ermee gaat besparen als je nu eens zoveel mogelijk online gaat kopen in plaats bij de winkels in de stad? Makkelijk 1000 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden hoor!

3. Extra korting met tanken

Een van de dingen die je helaas niet zo makkelijk online kunt aanschaffen is brandstof. En dan bedoelen we dus benzine, diesel en LPG voor je auto of scooter. Maar ook daarop kan je cashback krijgen.

Er is namelijk een speciale tankpas die jou zomaar tot 6 cent extra korting geeft per liter, bij meer dan 600 tankstations door heel NL. Op alle brandstoffen, ook de premium versies. En zolang je hem maar gebruikt is die pas nog gratis ook. Dat scheelt je zomaar 50 – 150 euro op jaarbasis.

4. Toeslagen van de overheid

Als je weinig geld ter beschikking hebt, komt de overheid je vaak financieel tegemoet. Zo kun je aanvragen of gemeentelijke belastingen kwijtgescholden kunnen worden. Maar dat is nog niet alles.

Daarnaast kan je voor je huurkosten onder bepaalde voorwaarden huurtoeslag aanvragen (tot ruim 5000 euro per jaar) en daarnaast voor je zorgverzekering tot een bepaalde inkomensgrens ook zorgtoeslag krijgen (tot ruim 1000 euro per jaar).

Dat is allebei een netto teruggave en dit kan dus veel schelen. Je kan simpel zelf uitzoeken of je er recht op hebt of niet, ook voor vorig jaar nog kan je het dan krijgen.

5. Hypotheek of lening oversluiten

Heb je geen huur maar een koophuis? Dan krijg je natuurlijk geen huurtoeslag. Maar je kan wel gratis laten uitzoeken of het interessant is om je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente.

Hetzelfde geldt voor andere soorten leningen, waarop je wellicht kunt besparen. Kijk maar eens in ons overzicht met de beste rente deals: Leningen vergelijken en oversluiten kan je veel geld uitsparen. Via “alle leenrentes” kan je hier een specifieke vergelijking voor maken.

6. Vaste lasten verminderen

Vaste lasten zijn naar huur of hypotheek de grootste kosten die je maakt. Veel mensen denken dat je hierop moeilijk kan bezuinigen omdat dit doorlopende contracten zijn met bijvoorbeeld verzekeraars en andere leveranciers. Maar niets is minder waar.

Lees ons artikel geld besparen op vaste lasten. Daar laten we je zien hoe je die kan verlagen, zonder dat je daarmee hoeft in te boeten op de kwaliteit van de diensten die je ontvangt. Want ook hier is goed vergelijken en overstappen heel aantrekkelijk.

7. Besparen op abonnementen

Sowieso moet je eens al je abonnementen doornemen. Zit misschien nog wel ergens een maandelijkse afschrijving verstopt van een tijdschrift of krant die je nooit meer leest, een tv zender die je nooit kijkt?

In het artikel geld besparen op abonnementen bespreken we nog meer manieren hoe je kan besparen op deze doorlopende kosten. Net als bij de vaste lasten is het voordeel dat je niet eenmalig bespaart, maar op al je toekomstige lasten.

8. Bezuinigen op energie

Dit is nou zo’n categorie waar we niet over uitgepraat raken. Je kan hier namelijk of zo verschrikkelijk veel manieren op besparen. En dat is ook nog eens goed voor het milieu. Eigenlijk zijn hier teveel tips voor. Tegelijkertijd is dit een van de snelst stijgende kostenposten en daarmee een probleem voor mensen die moeten rondkomen met weinig geld.

Daarom een aparte pagina over geld besparen op energie. Denk naast overstappen naar een goedkopere leverancier ook aan zuiniger omgaan met gas en licht, of investeren in (kleine) aanpassingen in je huis om minder warmte te verliezen of warm water uit te sparen.

9. Boodschappen doen met weinig geld

Dit is een gevaarlijke. Want juist in de supermarkt, als je net voor het avondeten met honger boodschappen gaat doen… ja dan geef je ongemerkt en veelal ook ongewenst teveel geld uit aan de verkeerde dingen. En daar wordt je portemonnee niet dikker van, maar je achterwerk wel…!

Daarom 25 tips om te besparen op boodschappen, waarbij je ze echt niet allemaal even streng hoeft te te passen of alleen nog maar water en brood mag eten. We hebben juist graag dat je op andere dingen bespaart zodat je wel de leuke dingen in het leven (meer) kan doen, zoals een avondje wijnen, maar hier is nog wel ruimte voor winst.

10. Geld besparen test

Daar zijn al veel goede adviezen nietwaar? Duizelt het je een beetje? Geeft niks, je kan ook een shortcut nemen en onze handige geld besparen test doen. Daarmee doorloop je stapsgewijs alles kostenposten van een gemiddeld gezin en tonen we je steeds tips om die te verminderen. Heel handig als je moet leven / rondkomen met weinig geld.

Gerelateerde artikelen: