gierig leven als vrek tips
Door | Geüpdatet 7 mrt. 2022

Waarom zou je gierig willen leven als vrek?

Gierig zijn betekent dat je ten koste van alles je bezittingen en vermogen wilt behouden en niks wil uitgeven.

Gierigheid heeft dan ook een negatieve bijklank:

Krenterig, hebzuchtig & inhalig.

Maar dat hoeft niet, zolang je maar zorgt dat je niet doorslaat.

Eigenlijk ben je overdreven zuinig, doe net even wat rustiger aan.

Er valt genoeg te besparen zonder dat dit ten koste gaat van je levensgenot, of je imago.

Je kan natuurlijk niet je portemonnee blijven vergeten als je uit gaat met je vrienden!


1. Blijf wel genieten! Ook in een gierig leven als vrek

Belangrijkste boodschap waarmee we willen beginnen is dat gierigheid snel uit de hand kan lopen. Waarbij mensen helemaal niks meer willen uitgeven en dit zelfs ten koste laten gaan van hun kwaliteit van leven, en die van de mensen om hen heen… dat is helemaal niet nodig!

Wij hebben liever dat je op zo’n slimme manier weet te besparen, dat je wel dat dagje naar het pretpark door kan laten gaan. Dat je wel met de kinderen naar die film in de bioscoop kan die ze zo graag willen zien, en dat je ook op je trouwdag uit eten gaat zonder dat je jezelf daar schuldig over voelt…

Zolang je maar niet in de “besparen valkuil” valt tenminste, maar daarover later meer.

2. Weet wat je uitgeeft

Je wil beperken dat je (teveel) geld uitgeeft. Dan moet je dus eerst uitzoeken hoeveel je uitgeeft, wanneer en waaraan. Nu is dat tegenwoordig met internetbankieren heel prettig inzichtelijk te maken, draai gewoon eens al je uitgaven uit van de afgelopen 12 maanden. Geef je ook veel cash uit? Bewaar die bonnetjes dan om het overzicht compleet te maken.

Nu is het enkel nog zaak dat je onderzoek waar je jouw geld aan uitgeeft. Zet het eens onder elkaar per categorie: supermarkt, losse uitgaven, vaste lasten, kleding, huur, hypotheek enzovoort. Dan weet je nu ook gericht waarop je eventueel kan bezuinigen.

3. Erken wat je nodig hebt (en wat niet)

De beste manier om hiermee te beginnen is door te schrappen. Opzeggen van onnodige abonnementen bijvoorbeeld, zoals die van dat tijdschrift dat je eigenlijk toch nooit leest, of die extra tv zender waar je nooit meer naar kijkt. Dat is gewoon zonde!

Maar ben ook eerlijk over de dingen die je wel wil houden. Of die je niet kunt opzeggen, zoals de zorgverzekering en je telefoon abonnement. En wordt je er nu eenmaal heel gelukkig van om op vrijdag lekker uitgebreid te borrelen? Ga daar dan niet op beknibbelen. Dan gaat het je alleen maar tegenstaan en zal je zien dat je binnen afzienbare tijd het niet meer volhoudt om je aan je eigen budget te houden.

4. Koop hetzelfde voor minder, dat is beter dan gierig leven

Nu je weet wat je nog wel nodig hebt, is het tijd om daarop te besparen. Niet door te schrappen dus, maar door die dingen tegen een betere prijs te vinden. Dat lijkt op voorhand misschien lastig om veel gevallen, maar is het eigenlijk helemaal niet.

Al je losse uitgaven bijvoorbeeld. Daar kan je cashback op krijgen. Wat dat betekent? Nou, altijd tot 15% korting op feitelijk alles, zelfs bovenop aanbiedingen en acties! Ja het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is echt geen onzin!

Via cashbacksites zoals Euroclix (de beste cashbacksite in Nederland) krijg je namelijk die cashback korting bij duizenden interessante webwinkels. Met daarbij alle grote namen, zoals Bol.com, Wehkamp, HEMA en AliExpress om snel een paar voorbeelden te noemen. Meedoen is gratis en vrijblijvend, en je krijgt zelfs al € 2,55 als inschrijfbonus.

Het voordeel is dat je bij al die webshops ook nagenoeg alles wel kan kopen. En dan wordt het nog heel handig en kosteloos thuis bezorgd ook. Een normaal huishouden in NL zal hier direct duizenden euro’s mee kunnen besparen, want ja zelfs op je vakantie kan je cashback krijgen! Eigenlijk over alles wat je nu al koopt. Snel aanmelden bij Euroclix dus, want je laat gratis geld liggen.

Wat je alleen niet kunt kopen bij een webshop (toch?) is brandstof voor je auto… dus benzine, LPG of diesel. Maar daar hebben we een aparte oplossing voor je, namelijk een handige tankpas die je zomaar tot 6 cent korting geeft per liter. En dat op alle (ook premium) brandstoffen bij meer dan 600 tankstations door Nederland. En bij gebruik is die nog gratis ook!

5. Bespaar op je vaste lasten

Tot dusver ging het over losse uitgaven, maar hoe zit het dan met de vaste lasten? Die zijn vast heel moeilijk om omlaag te krijgen, want ze zijn niet voor niets “vast”?! Nee hoor, juist niet. We hebben er zelfs een artikel over geschreven waarin we hier extra op ingaan: geld besparen op vaste lasten.

Levert je honderden euro’s op, elke maand weer! En daar hoef je maar een keer goed in te duiken, meer niet. Het mooie is dat je die besparing nog jarenlang merkt omdat je die niet eenmalig realiseert maar voor de lange termijn.

6. Gierig boodschappen doen

Een lastige categorie is wel geld besparen op boodschappen. Lees dit artikel maar eens door voor specifieke tips. Hier is namelijk heel veel mogelijk, maar het zit vooral tussen je oren. En nu we het toch hebben over het mentale aspect van gierig leven…

7. Voorkom en herken verleiding

Je loopt in de Albert Heijn of Jumbo om nog even snel avondeten te halen na je werk. Dan heb je honger… fout! Dat gaat helemaal mis, want je gooit van alles in je mandje of karretje. Achteraf baal je daar misschien wel van bij de kassa of als je thuis komt, en al helemaal op de weegschaal…

Dit is maar een klein voorbeeld, maar wel een heel duidelijke als het gaat over verleidingen herkennen en voorkomen. Door bijvoorbeeld maar één keer per week boodschappen te doen als je geen honger hebt EN daar netjes een boodschappenlijstje voor te maken van te voren, voorkom je dat je teveel of onnodige dingen koopt.

En dit kan je naar veel andere dingen doorvertalen. Weet waar, wanneer of waaraan jij te makkelijk geld aan uitgeeft en wees daar scherp op. Alleen al het weten waar je wellicht de mist in gaat helpt al een heleboel.

8. De bespaar valkuil (niet voor echte gierige vrekken)

En dan is er nog een tweede belangrijke mentale overwinning te behalen. Daar past een mooie metafoor bij over afvallen: je hebt de hele werkweek gezond gegeten en gesport, dus het weekend gun je jezelf om wel ongezond te eten. Resultaat: maandagochtend ben je weer terug op je begin gewicht! Heb je al dat werk voor niks gedaan.

En zo werkt het met besparen ook. Je hebt een hele dag hard gewerkt en dingen uitgezocht om je vaste lasten te verlagen, dus nu heb je wel die on demand film verdiend… DOE NOU NIET! Dan is je werk juist weer (deels) voor niks geweest. Had je net zo goed niks kunnen doen.

9. Verdien je autokosten terug

Er zijn kosten waar je gewoonweg niet omheen kunt, zoals die voor je auto. Zoals eeder beschreven kun je wel geld terug krijgen op je benzine en kun je autoverzekeringen vergelijken met via United Consumers met 5% extra collectiviteitskorting afsluiten, maar bijvoorbeeld wegenbelasting kun je niks mee.

Maar je kan die resterende kosten ook terugverdienen. Door je auto te delen met anderen, oftewel je auto te verhuren voor geld. Via het speciale platform Snappcar levert je dit meer dan genoeg op, namelijk gemiddeld 350 euro per maand.Meld je auto aan bij SnappCar. Dit is geheel vrijblijvend. Kijk eens hoeveel jij ermee kan (terug)verdienen.

10. Schulden aflossen of oversluiten (lening of hypotheek)

Dan nog wel even dit: als er echt iets zonde is dan zijn het wel doorlopende schulden. Die kosten je namelijk veel geld (rente). Als je dus gieriger gaat leven is het slim om je eerste besparingen te gebruiken als extra aflossing om zo snel mogelijk van je leningen af te komen!

Wat je ook kunt doen is je lening oversluiten. In onze tool leningen vergelijken kan je de beste leenrente deals van dit moment terugvinden. Via “alle leenrentes” kan je zelfs specifiek vergelijken op het oversluiten van je bestaande lening.

Wil je kijken of het winstgevend is om je hypotheek over te sluiten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan via hypotheekoversluiten.com Dit is gratis en vrijblijvend, en je krijgt toch de hulp van een erkend financieel adviseur.

Slimme geld bespaartest

Er zijn al een hoop tips voorbij gekomen. En we hebben zelfs nog veel meer bespaartips. In totaal met een waarde van wel € 10.000,- per jaar! Dat is alleen zoveel dat het wellicht wat veel is voor je om allemaal los door te nemen, zelfs als vrek die gierig wil leven 😉

Daarom is er een super overzichtelijke geld besparen test door ons ontwikkeld waarin al die tips terugkomen. Hierin doorloop je stap voor stap de meest voorkomende kostenposten en geven we je steeds richting hoe je die kan verlagen. En natuurlijk meteen een linkje naar de website of instelling waar je het direct kan regelen.

Gerelateerde artikelen: