Hoe geld besparen als gezin?

Als je een grote familie hebt zijn er immers veel monden om te voeden.

En dat gaat alleen nog maar over het eten…

Maar dat je met veel bent kost niet alleen extra geld,

het creëert gek genoeg juist ook mogelijkheden om geld uit te sparen.

Deze bespaartips voor gezinnen willen we graag even met je doornemen.


Voordat we onze tips met je gaan delen eerst even dit: We willen juist niet dat je maatregelen moet treffen die maken dat je dingen moeten laten die het leven juist leuk maken. Denk aan een dagje uit met het gezin, dat moet juist wel kunnen. Maak herinneringen met elkaar!

Daarom vind je vooral manieren van besparen die hieraan voldoen, en geen methodes die je kan categoriseren als bezuinigen. Dat laatste is namelijk meer beknibbelen, terwijl besparen ook kan door hetzelfde te hebben maar er simpelweg minder voor te betalen. Klinkt misschien onmogelijk of cryptisch maar lees vooral verder dan zal je zien wat we bedoelen.

1. Slim boodschappen doen als gezin

Wanneer je een groot gezin bent dan moeten er een stuk meer aardappels geschild worden. En je draait je om en de pindakaas of het brood is alweer op! Kortom: je bent grootafnemer bij de plaatselijke supermarkt.

Dat je boodschappen daarmee een grotere kostenpost worden is dus duidelijk. Nu biedt het feit dat je met velen bent echter ook mogelijkheden om te besparen. Denk aan groter kunnen inkopen, meer inslaan van aanbiedingen omdat het toch wel op gaat etc. Alle tips om in de super geld in je portemonnee te houden staan in ons artikel over geld besparen op boodschappen.

2. Gratis korting bij duizenden webshops

Niet alleen doe je meer boodschappen, ook heb je meer nodig van zaken als schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, kleding, cadeautjes en ga zo maar door. Dan is het prettig om te weten dat je dit soort producten, die je allemaal heel goed online kan aanschaffen, met flinke korting kan krijgen!

Je kan namelijk bij ruim 2400 webshops gratis geld terug krijgen op al je bestellingen, bovenop de acties en aanbiedingen! Dat noemen we cashback. En ja daar zitten ook de bekende webwinkels bij waar je nu waarschijnlijk ook al je aankopen doet zoals Bol.com, Coolblue, Wehkamp, Zalando en ga zo maar door. Eigenlijk laat je dus gewoon gratis geld liggen!

Doe daar wat aan en meld je zo snel mogelijk aan bij een cashback site, dat is namelijk waar je deze korting kan krijgen. Aanmelden is gratis. Op onze pagina over cashback geld verdienen lees je hoe het precies werkt en wat de beste cashbacksite is van Nederland.

3. Goedkoop tanken kan wel!

Iedere dag rijd je langs het tankstation en zie je dat de prijs weer is veranderd voor een litertje benzine, diesel of LPG. En niemand die er enige invloed op lijkt te hebben… maar dat kan je wel! Met deze gratis tankpas krijg je namelijk altijd 6 cent korting ten opzichte van de Landelijke Advies Prijs, maar ook altijd een gegarandeerde korting aan de pomp.

Dit krijg je bij ruim 600 stations in Nederland dus er zit er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Het principe werkt eigenlijk hetzelfde als cashback en spaar je apart op. Je krijgt het dus niet meteen als korting bij het afrekenen maar kan dit weer terugboeken naar je bankrekening. Lees meer op de website van de tankpas hoe het werkt en om het direct aan te vragen.

4. Beste prijs voor internet en TV + bellen

Dit is vaak een van de grotere vaste lasten. Er zijn echter best veel aanbieders voor dit soort telecom pakketten die niet per se veel verschillen in kwaliteit maar wel in prijs! Het is daarom slim om die minimaal eens per jaar te vergelijken en waar mogelijk bij een besparing over te stappen.

Daar is toch altijd een overstapservice voor en vaak krijg je als nieuwe klant ook een half jaar korting! Daarnaast is het raadzaam om meerdere producten te combineren in een alles-in-één pakket want dat is goedkoper dan een apart abonnement voor internet, televisie en de vaste telefoon.

5. Voordelig mobiel bellen

Op de mobiele telefoon kan je op eenzelfde manier besparen. Gewoon even de providers vergelijken en overstappen bij een betere deal. Nog goedkoper is om je mobiel wat langer te gebruiken en een Sim Only abonnement te nemen. Ook vooral Sim Only abonnementen vergelijken om hier de beste prijs te krijgen.

6. Verlaag je energierekening

Alle wasjes draaien in het weekend klinkt als een leuke tip voor een klein huishouden, maar met een groter huishouden is dit onmogelijk! Dan zal je ook de kleren moeten wassen tijdens de piekuren van de stroom. Dit kost je dan dus meer elektriciteit.

Maar op gas en licht besparen, daar zijn echt heel veel manieren voor! De beste is om een lagere prijs te betalen per kWh of m³ gas, door energieleveranciers te vergelijken (en bij een lagere prijs over te stappen!), maar er zijn ook veel manieren om je verbruik te beperken die je kan terugvinden op onze pagina over besparen op energie.

7. Minder betalen voor de Zorgverzekering

De zorgverzekering is verplicht door de overheid, maar kost je wel een hoop geld elke maand! Gelukkig komen ze hierin tegemoet met Zorgtoeslag. Die kan niet iedereen krijgen, maar je kan gratis uitzoeken op zorgtoeslag of jij er recht op hebt!

Daarnaast kan je ook heel goed zorgverzekeringen met elkaar vergelijk, maar let wel op dat je hierbij niet alleen naar de prijs moet kijken maar ook de dekking. Het gaat immers wel om je gezondheid. Daarom raden we je aan om die vergelijking te doen via de specialist UnitedConsumers. Zij weten precies waar je op moet letten en je krijgt er extra’s zoals gratis tandongevallen verzekering en tot 20% korting op aanvullende pakketten naast je basispakket.

8. Beperk je woonlasten

Het maakt niet uit of je huur betaalt of in een koophuis woont, er zijn nog steeds manieren om die kosten te verlagen. Zo kun je voor huurtoeslag zelf simpel uitzoeken of je recht hebt op toelage (die kan oplopen tot meer dan €4000,- per jaar!), en kan je ook gratis een advies krijgen om te onderzoeken of het je geld oplevert om je hypotheek over te sluiten via de site hypotheekoversluiten.com waarbij je zelfs een gratis telefonisch consult krijgt.

Voor een koophuis kan het trouwens ook slim zijn om te onderzoeken of je jouw WOZ waarde kunt laten verlagen door er kosteloos bezwaar tegen aan te tekenen. Daarmee bespaar je namelijk op verschillende heffingen en belastingen die worden berekend op basis van je WOZ.

Gemiddeld maak je 70% kans om tot 500 euro te besparen. Maar dat is niet in alle gevallen de beste optie want soms is een hogere waarde beter om andere redenen. Je leest het in ons artikel geld besparen door je WOZ waarde te verlagen.

Mer weten hoe je jouw woonlasten kan beperken? Lees dan verder in ons artikel geld besparen op woonlasten.

9. Auto delen met een ander gezin

Je auto kost een hoop geld, niet alleen benzine waar je dus cashback op kunt krijgen zoals beschreven bij tip 3. Maar ook je verzekering, wegenbelasting, afschrijving en onderhoud kost meer dan genoeg. Nu kun je via United Consumers je autoverzekering voordelig vergelijken en krijg je daar via dit collectief nog eens 5% extra korting, maar de overige kosten kun je gewoon terugverdienen.

Hoe? Je auto staat gemiddeld meer dan 90% van de tijd stil. Dat is zonde. Daarom kan je hem delen met anderen, verhuren dus. Dit levert je via het platform Snappcar zomaar 350 euro per maand op. Meld je auto vrijblijvend aan bij SnappCar en kijk hoeveel jij ermee kan verdienen.

10. Nog eens €10.000 geld besparen als gezin

We hebben je al aardig wat tips gegeven nietwaar? Maar dit was nog lang niet al ons advies! Omdat we zoveel informatie met je hebben te delen hebben we dit overzichtelijk in categorieën ondergebracht in dit overzicht met bespaartips. Totaal kan dit je meer dan tienduizend euro opleveren!

Dat overzicht is vooral handig als je al een idee hebt waarop je wilt besparen. Heb je dit nog niet dan kun je onze slimme geld besparen test doen, waarbij we je door middel van slechts 16 korte ja/nee-vragen laten zien waarop je nog geld kan besparen met direct een link naar de betreffende website of instantie om het maar meteen te regelen.

hoe geld besparen als gezin

Niet geld besparen als gezin, maar meer verdienen

Het vervelende van besparen is dat je niet meer kan besparen dan een bepaald bedrag. Het houdt een keer op namelijk, want je moet wel gewoon kunnen blijven leven. Heb je dus meer financiële ruimte nodig om rond te komen dan zit er maar één ding op: meer verdienen.

Gelukkig is ook dat makkelijker dan je wellicht denkt. Online is er namelijk van alles mogelijk tegenwoordig om een zakcentje bij te verdienen. En dat kan enkele euro’s zijn, maar ook honderden euro’s per maand of zelfs een compleet inkomen.

Lees meer op onze pagina over online geld verdienen via internet waar we hier precies op doelen en hoe dat dan werkt. Het zal je verbazen hoe simpel het kan zijn. Zo krijg je al betaald voor het lezen van e-mail en het invullen van enquêtes. Het is op zijn minst een goede toevoeging op geld besparen als gezin.

Gerelateerde artikelen: