geld besparen op grote uitgaven
Door | Geüpdatet 7 mrt. 2022

Grote uitgaven doen vaak pijn in je portemonnee.

Zeker als het gaat om een flinke rekening die je niet zag aankomen.

Denk aan een dure reparatie aan je auto, d koelkast die het begeeft of een tegenvallende jaarrekening van de energiemaatschappij.

Anderzijds bieden ze wel de kans om een grote slag te slaan wat betreft besparen.

Want op grotere bedragen kan simpel je ook veel meer geld bezuinigen.

Maar hoe pak je dat dan aan, want dat lijkt ook extra ingewikkeld?

Daar gaan we in dit artikel op in.


1. Vakantie, wasmachine, nieuwe TV en andere losse grote uitgaven

Gewoon een paar voorbeelden van losse uitgaven die flink aantikken. En je kan er wel meer bedenken denken we. Waarschijnlijk de grootste afschrijvingen van je rekening, waarbij je vaak al even hebt moeten sparen. Zonde om voor dit soort zaken teveel te betalen toch? Dat kan anders.

Natuurlijk kan je er voor kiezen om een goedkopere machine of televisie te kopen en om in eigen land op vakantie te gaan en niet naar een warm land, maar dat is nu even het punt niet. Al dit soort kosten, en eigenlijk alles dat je via internet kan kopen, kan je krijgen met korting.

Dit noemen we cashback verdienen. En daarmee krijg je tot wel 15% korting bij ruim 2500 webshops waaronder veel reisorganisaties. Gratis en extra korting zelfs, bovenop de al geldende kortingen en acties! Dat kan je enorm veel geld schelen natuurlijk, dat snap je ook wel. Bij shops waar je nu ook al aankopen doet, dus eigenlijk loop je nu continu gratis geld mis.

Hoe het precies werkt moet je maar even nalezen, wel goed om te weten dat Euroclix NL / Euroclix BE de beste cashback site is van de Benelux.

2. Vaste lasten

Naast losse bedragen geef je ook periodiek veel geld uit. Dat noemen we vaste lasten, want die komen elke maand weer terug. Het feit alleen al dat ze ‘vast’ zijn doet denken dat het erg lastig is om hier iets aan te doen en deze te verlagen, maar niets is minder waar hoor.

We hebben er een apart artikel over geschreven, geld besparen op vaste lasten. Hierin doorlopen we de belangrijkste afschrijvingen en hoe je die kan beperken. Het voordeel hiervan is dat dit langere tijd doorwerkt, want de besparing heb je niet alleen nu, maar elke maand scheelt dit je weer centen.

3. Huur

Natuurlijk de grootste uitgaven die iedereen heeft gaan naar woonlasten. En veel van de mensen wonen in een huurwoning. Het zonde van huren is echter dat je dit geld kwijt bent, maar niks opbouwt. Met een koopwoning is die na 30 jaar tenminste nog afbetaald, maar dat gaat bij huren niet op.

Toch kan je die kosten ook verlagen. Ook al verhoogt de corporatie die elk jaar weer het liefst zoveel als maar mag… Ten eerste kan je huurbezwaar maken. Dat kan je regelen via het juridisch loket.

Maar je kan vanuit de overheid ook een deel van je huur terug krijgen, dit heet huurtoeslag. Er gelden hier wel veel voorwaarden voor, zoals een niet te hoog inkomen en leeftijd maar dat is nog lang niet alles. Zo moet je ook zelfstandig wonen met eigen voordeur.

Voor huurtoeslag kan je zelf eenvoudig checken of je er recht op hebt. En als dat inderdaad zo is dan kan je dit direct aanvragen, zelfs vaak nog voor voorgaand jaar waarmee het een flink bedrag kan worden want de maximale toelage is meer dan 5000 euro op jaarbasis.

4. Hypotheek

Als je geen huur hebt, dan heb je waarschijnlijk een hypotheek. De meeste woningen in NL zijn dan ook een koopwoning. Maar je hebt voor dertig jaar een lening afgesloten met vaak voor een groot deel daarvan een vaststaande rente, kan je daar op besparen dan?

Ja, door je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Maar dan moet het wel opwegen tegen de kosten / boete die je moet betalen aan je huidige aanbieder. Dit is een lastige berekening overigens.

Laat je dus goed adviseren door een erkend financieel adviseur. Via hypotheekoversluiten.com kan dit. Het eerste adviesgesprek (telefonisch) is zelfs helemaal gratis en vrijblijvend, dus probeer het eens.

5. Abonnementen

Een krant die je nooit leest, streamingdienst die je nooit gebruik of een premium zender die je nooit kijkt. Zonde van je geld, het verdwijnt meestal ongemerkt van je rekening. Tijd om daar wat aan te doen. Niet per se om het allemaal op te zeggen, maar je kan dit vaak ook goedkoper krijgen!

Lees ons artikel geld besparen op abonnementen maar eens door, daarin geven we specifiek hierover een flink aantal tips die je helpen. En net als met besparen op vaste kosten gaat dit je voor een langere periode helpen om geld in je portemonnee te houden!

6. TV & Internet

Tegenwoordig is vooral internet een eerste levensbehoefte geworden. Maar dat betekent niet dat je de hoofdprijs ervoor moet betalen! Elk jaar even de aanbieders en TV / internet abonnementen vergelijken loont. En eventueel met vaste telefonie erbij (alles-in-één).

Moet je wel overstappen natuurlijk he, als je ergens anders een betere prijs kan krijgen. Is niks moeilijks aan, ze regelen alles voor je. Vaak kun je overstappen naar een goedkopere variant die echt niet minder is dan je huidige. Meestal dan ook met extra kortingen en welkomstcadeau’s. Gewoon doen.

7. Telefoon

Hier gaat eigenlijk hetzelfde verhaal op, vergelijk geregeld aanbieders van mobiele telefonie, sowieso als je abonnement afloopt. Dan is je nieuwe abonnement waarschijnlijk goedkoper dan verlengen of door laten lopen en heb je een nieuwe telefoon.

En is je telefoon nog goed, vergelijk dan de opties voor sim only abonnementen. Die zijn nog eens veel goedkoper omdat je niet elke maand extra betaalt voor het aflossen van je nieuwe telefoon.

8. Zorgverzekering

Dit is een verplichte verzekering en maar goed ook, want je gezondheid is het belangrijkste dat je hebt! Maar het is wel een dure post elke maand weer. Ook deze kan je goed verlagen door aanbieders te vergelijken. Maar laat dit wel doen door een specialist, want zorgverzekeringen zijn complexe en belangrijke producten. Je wil niet opeens erachter komen dat je zelf moet betalen voor je gebroken arm…

Doe dit dus via Zorgkiezer. Zij zijn in Nederland DE specialist op dit gebied en vertellen je niet alleen wie goedkoopst is, maar ook welke partij de beste basis- of aanvullende dekking kan geven die past bij jouw leven en situatie.

Daarnaast kan je vanuit de overheid een tegemoetkoming krijgen voor deze verzekering, namelijk huurtoeslag. Het loopt naar gelang je inkomen op tot meer dan 1000 euro per jaar. Check of je recht hebt op zorgtoeslag, je kan het ook vaak nog voor vorig jaar helemaal terugkrijgen.

9. Energierekening

Ook al zo’n grote afschrijving van je rekening elke maand, en soms ook een flinke domper bij de afrekening… gas en stroom kosten dan ook veel geld. En dan gebruik je er ook nog eens veel van!

Er zijn gelukkig wel heel veel manieren om hierop te besparen. Natuurlijk kan je ook hier het beste elk jaar de energieleveranciers en prijzen vergelijken en vooral overstappen als je beter kan krijgen, maar in ons artikel geld besparen op energie lees je nog veel meer slimme handige tips.

10. Autoverzekering

Een auto is een dure hobby, en dat is niet in de laatste plaats voor de verzekering. UnitedConsumers vergelijkt voor jou de belangrijkste aanbieders EN geeft je een extra korting op de premie zodat je altijd een goede deal hebt. Scheelt je veel geld.

Gerelateerde artikelen: