enquête invullen voor de lol
Door | Geüpdatet 18 feb. 2021

Vind je het leuk om voor je plezier een enquête in te vullen?

Dat komt goed uit.

Er zijn namelijk best wat sites waar je mee kan doen aan leuke onderzoeken en peilingen en de meeste daarvan geven je ook nog eens een beloning.

Je leest het goed: het is niet alleen lollig om mee te doen, maar levert ook een grappige bijverdienste op.

Je kan daadwerkelijk goed geld verdienen met enquêtes.

De best betaalde enquête sites hebben niet alleen prettigere en interessantere surveys, maar ook de hoogste vergoeding.


Waarom enquête invullen (voor de lol) leuk is

Het leuke is dat er veel verschillende soorten onderzoeken zijn, qua onderwerp maar ook wat betreft de methodiek. Niet alleen saaie vragenlijsten (al vind je dat misschien ook wel geinig), maar allerlei soorten, zoals producten testenreclames bekijkenwebsites testen, (online) groeps- of forumdiscussies, focusgroepen etc. De onderwerpen kunnen ook van alles zijn, van je favoriete drankje tot je mening over een merk ontbijtgranen en van je werk tot je hobbies.

Sommige panels geven zelfs ook jou als lid de mogelijkheid om zelf vragen / peilingen uit te zetten in de community, hoe tof is dat?

Bovendien doet je mening er toe want je maakt echt een verschil. Gaan ze dat product nog aanpassen? Komt die reclame wel op tv? etc. Uitslagen komen soms zelfs geregeld in het nieuws.

Waarom het ook waardevol is

Dat je mening er toe doet komt omdat die ook echt waardevol is. De waarde ervan is namelijk dat de bedrijven die opdracht geven voor de onderzoeken op basis van de uitkomsten verbeteringen kunnen maken in hun producten, marketinguitingen en websites. Waarmee ze dus onderaan de streep extra geld gaan verdienen.

Daarnaast is er een maatschappelijk belang, want niet voor niets komen uitslagen soms in het nieuws. Bij surveys over (gevoelige) onderwerpen kan je het bijna beschouwen als een mini-referendum hoe Nederlanders denken over bepaalde zaken.

Om ervoor te zorgen dat de uitkomsten ook echt waardevol blijven, zoeken de enquête panels alleen goede leden die trouw en loyaal zijn. Maar ze moeten er tegelijkertijd ook genoeg hebben. Dus willen ze die goede respondenten aan hun binden, en dan doen ze door een beloning te geven als dank voor je input. Daarmee mogen ze ook wat van je verwachten: er wordt wel gekeken of je de surveys wel eerlijk invult. Het werkt dus twee kanten op.

Soorten beloningen

Gaat het je echt niet om het geld maar alleen om het vermaak, dan kan je in bijna alle gevallen je verdiende beloningen laten overmaken naar een Goed Doel. Clini Clowns, de Hartstichting, er is vaak keuze genoeg.

Vind je een bijverdienste wel een prettige bijkomstigheid dan kan je die ook ten gelde maken. In de vorm kado’s, of waardebonnen zoals bijvoorbeeld de Bol.com cadeaubon. Maar ook gewoon echt enquêtes invullen voor geld. Soms gaat dat via PayPal tegoed en in andere gevallen krijg je het geld gewoon direct gestort op je bankrekening.

Waar je op moet letten

Zelfs al gaat het je niet om het geld, dan nog moet je op een aantal dingen letten. Om ervoor te zorgen dat het niet leidt tot problemen.

Veiligheid

Als je meedoet aan onderzoeken dan moet je daarvoor niet alleen je mening geven, maar ook veel persoonlijke gegevens invullen. Dit bepaalt namelijk of je in een doelgroep valt, waarmee weer wordt bepaald aan welke onderzoeken je mee mag doen.

Nu is dit voor een groot deel ook privacygevoelige informatie omdat het persoonsgegevens betreft. Dus wil je wel dat die veilig worden bewaard en niet worden misbruikt. Daar zijn in de branche een aantal keurmerken voor opgesteld. Alle beste betaalde enquête sites in onze top 10 voldoen hieraan.

Betrouwbaarheid

Ook een belangrijk punt is of een site of onderzoeksbureau erachter wel betrouwbaar is. Zeker als er verdiensten bij komen kijken. Bijvoorbeeld als je een donatie doet aan een van de Goed Doelen naar keuze, komt dat dan wel aan? En als je zelf je saldo laat uitbetalen, komt dat dan aan op je bankrekening / ontvang je de cadeaukaart?

Dit bepalen we aan de hand van eigen ervaringen, door onszelf stiekem als “mystery guest” aan te melden als gewoon lid en dit te testen, maar ook aan de hand van andere recensies en feedback en klachten die wij zelf ontvangen. Zo zijn er best een aantal panels die we aan de hand hiervan juist afraden, terwijl wederom de opgestelde lijst met 10 beste enquête sites hier goed op scoren.

Belasting

Zodra je gaat verdienen aan je enquêtes, hoe weinig dit ook is, dan is dit officieel een bijverdienste die je moet opgeven aan de Belastingdienst. Dit geldt trouwens voor alle bijverdiensten die je hebt, via internet of anders, je moet dit melden in je aangifte.

Hoe dit precies in zijn werk gaat kan je nalezen in ons artikel Betaald Enquêtes Invullen & Belastingen hoe zit dat? Hoe je het moet opgeven, hoeveel belasting het je dan uiteindelijk kost en als bonus een tip hoe je online geld kan verdienen zonder dat je er belasting over hoeft te betalen.

Geralateerde artikelen