enquêtes invullen belastingen
Door | Geüpdatet 18 feb. 2021

Zoals je weet kan je goed geld verdienen met enquêtes.

Wel een paar honderd euro per maand als je gebruik maakt van meerdere van de 10 best betaalde enquête sites

En wellicht heb je al heel veel tijd besteed aan enquêtes invullen voor geld, maar tja…

Moet je hier eigenlijk belasting over betalen? En zo ja, hoeveel dan en hoe geef je dit op?

Die vragen gaan we voor je beantwoorden.


Moet je belasting betalen als je geld verdient met enquêtes invullen?

Ja. Dat is het korte en misschien ietwat tegenvallende antwoord. In Nederland dien je namelijk altijd belasting te betalen over jouw inkomsten uit alle soorten ‘werk’. Of dit nu is uit loondienst zoals je baan overdag, een bijbaantje of geld dat je via internet binnenkrijgt. Zodra je betaald krijgt voor een product, service of handeling telt het mee. Zelfs fooien als je in de horeca werkt bijvoorbeeld.

Daarbij is het overigens wel belangrijk dat het hierbij gaat over inkomsten uit werkzaamheden, ook die via internet zoals de Belastingdienst dat aanmerkt. Er zijn ook manieren van “geld verdienen” die hier niet onder vallen, daarover later meer.

Enquêtes invullen tegen betaling valt in ieder geval wel onder die noemer, net als andere manieren die je op onze site zal terugvinden. Alle 6 betrouwbare methoden die wij aanbevelen vallen er zelfs onder, jammer hé? Maar bedenk je wel dat voor de belasting die je betaalt je ook een hoop terugkrijgt in Nederland aan sociale verzekeringen en voorzieningen. Zorg, onderwijs, infrastructuur en ga zo maar door.

Hoeveel belasting dan?

Oké we moeten dus allemaal belasting betalen over onze online inkomsten, maar hoeveel ben je daar dan aan kwijt? Het antwoord op deze vraag kunnen we eigenlijk niet heel concreet geven omdat het ook ligt aan je overige loon / salaris of andere soorten inkomsten.

Het makkelijkste om uit te leggen is dat je simpelweg al je inkomsten moet optellen voor de inkomstenbelasting. Verdien je geld met enquêtes door mee te doen aan onderzoeken naast een betaalde baan dan tel je die verdiensten er dus bij op. Vervolgens wordt er via de belastingschijven een bepaald tarief over gerekend.

Omdat we dan rekenen dat die inkomsten uit enquêtes het extra beetje zijn aan de bovenkant komt het er op neer dat je het hoogste tarief betaalt waar je inkomen in terecht komt. Zeg dat dit normaliter valt op 40% of 50% (afgerond). Dat lijkt best veel maar dan is het nog steeds de moeite waard hoor.

NB: ook als je je beloningen laat uitbetalen in cadeaus of waardebonnen (of via PayPal) hoor je dit op te geven bij je belastingaangifte. De waarde van de cadeaus of bonnen moet je dan gewoon optellen. Als er geen echte waarde aan gegeven is moet je die realistisch gezien inschatten. Dit noemt men verdiensten in natura.

Dat laatste geldt ook voor de site waar je met je verdiende punten kan ‘shoppen’. Bij sommige websites kan je namelijk niet alleen cadeaus inwisselen voor je punten maar die zelfs uitgeven bij externe webshops als Bol.com

En hoe gaat het precies in zijn werk bij de belastingaangifte?

Wanneer je aan je jaarlijkse aangifte begint zal je zien dan die tegenwoordig grotendeels al vooraf is ingevuld. Dat scheelt. Eerst moet je nog wel even je inkomsten uit loondienstbetrekking controleren. Daarna wordt gevraagd naar inkomen uit woning, uitkering en pensioenen. Als laatste wordt gevraagd naar inkomsten uit overig werk.

Daarbij moet je dus je uitbetaalde beloningen vermelden voor de surveys die je het hele jaar hebt zitten maken. Let op: Alleen wat daadwerkelijk is uitbetaald dus, dan pas telt het officieel mee als inkomen. Als omschrijving mag je zelf weten wat je invult, maar iets in de trend van ‘betaalde onderzoeken’ dekt de lading meer dan genoeg. Zie hieronder hoe dit scherm eruit ziet bij je aangifte.

enquêtes invullen belastingen aangifte

Kosten aftrekken kan dat?

Daarbij wordt je ook gevraagd of je kosten hebt gemaakt voor het kunnen uitvoeren van deze werkzaamheden. Die mag je namelijk in mindering brengen op je inkomsten waardoor je minder belasting betaalt. Dit klinkt misschien even gek maar dat is het zeker niet.

Enquêtes invullen kost je namelijk ook gewoon internet en stroom… je mag daar dus best iets voor opgeven als kosten. Dat scheelt je gewoonweg weer wat geld. Natuurlijk niet al je stroom, je hele internetabonnement of complete mobiele databundel, maar een klein deel is niet meer dan logisch. Daar gaat de Belastingdienst echt niet moeilijk over doen.

Je zou zelfs kunnen aanvoeren dat je een nieuwe laptop hebt gekocht om beter de onderzoeken te kunnen maken. En dus die kosten als aftrekpost opnemen. Dat zal je helemaal veel schelen, maar je moet dit niet te vaak doen want dat is natuurlijk een beetje raar.

Online verdienen zonder belastingen te betalen

Alle manieren van online geld verdienen vallen dus onder inkomen, en dus moet je er belasting voor betalen. Maar er is een uitzondering en dan bedoelen we niet dat je je inkomsten gewoon moet verzwijgen (zwart werken): beleggen wordt door de overheid niet gezien als een inkomen.

Dit omdat het technisch gezien geen manier van geld verdienen is, want je levert niet iets in ruil voor een geldsom. Je voert dus geen werk(zaamheden) uit.

Dit houdt in dat winst uit beleggen je geen inkomstenbelasting kost. Wel valt het nog steeds onder de vermogensrendementsheffing maar dat geldt voor al je vermogen en spaargeld.

Opties om aan de slag te gaan met online beleggen zijn bijvoorbeeld CFD Handel of investeren in cryptomunten zoals de Bitcoin en Ripple.

Geralateerde artikelen