geld lenen met pensioen aow uitkering
Door | 13 dec. 2023

Kun je zomaar geld lenen met pensioen en/of AOW uitkering?

Een lening aanvragen is immers een ingewikkeld proces met veel eisen.

En als gepensioneerde is dat een heel andere situatie dan wanneer je nog werkt.

Dat is niet zomaar, verstrekkers willen wel zekerheid dat hun geld terug wordt betaald.

Dat kan je ze niet kwalijk nemen.

Maar een AOW uitkering, eventueel aangevuld met een pensioen, is een apart geval waarbij nog van alles mogelijk is.

Waarom dit zo is leggen we je graag uit.


Geld lenen met pensioen of AOW uitkering t/m €1800

Tot 1800 euro kan je een minilening krijgen. Gezien het kleine bedrag is het gevaar relatief minimaal voor de uitlenende partij. Ze gaan zelfs zo ver dat voor deze leningen amper documenten hoeven te worden ingediend bij de aanvraag, alleen je ID-bewijs. En je vult een snel aanvraagformulier in over onder andere je inkomen en maandelijkse verplichtingen.

En de BKR toetsing is vervangen door een interne kredietcheck. Daardoor is het aanvraagproces heel snel, al binnen 5 minuten verstuurd. En staat het geld na goedkeuring al na 24 uur op je bankrekening. Dit maakt het een goede oplossing in spoedgevallen en financiële noodsituaties.

In Nederland is hier maar één aanbieder van: Saldodipje onderdeel van het grotere internationale Ferratum Groep. Ze opereren netjes onder regelgeving en controle van de AFM. Vroeger waren er veel meer partijen, maar door veel misstanden heeft de AFM hier ingegrepen. Deze partij kan je dus vertrouwen.

Zie dit soort kredieten echter wel echt als een overbrugging. De looptijden zijn namelijk kort: 30 dagen tot 2 maanden, afhankelijk van hoeveel je leent. Maar wel handig als je bijvoorbeeld nu al een nieuwe camera wil kopen voor de vakantie van je leven, of echt nu je auto moet vervangen omdat je vorige niet meer te repareren is. En zo kan je nog wel wat situaties bedenken.

Maar dan moet je dus wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weten dat je over die 30, 45 of 62 dagen wel ergens geld binnenkrijgt om weer af te lossen. Bijvoorbeeld een extra uitkering, teruggave van je energieleverancier of iets in die richting…

Rente voorbeelden

Besef je wel dat die korte looptijd ook een groot voordeel met zich meebrengen, want hierdoor zijn de absolute rentekosten meteen een stuk lager. Rente betaal je immers per tijdseenheid. Twee rekenvoorbeelden:

Stel je leent 400 euro. Dan moet je dit na 30 dagen weer afbetalen, plus de rente die dan 4,32 euro bedraagt.

Leen je 600 euro dan moet je dit in twee gelijke termijnen terug betalen: de helft na 31 dagen en de rest na 62 dagen. De rente kost je dan totaal 9,74 euro.

Als je meer nodig hebt dan die 1800 dan komen er ook meer eisen bij kijken. Daarbij zijn een aantal zaken die je meespelen:

AOW uitkering en pensioen tellen als vast inkomen bij lening aanvraag

In tegenstelling tot veel andere uitkeringen zijn je AOW en Pensioen redelijk ‘vast’. Ze lopen niet af, je kunt ze niet zomaar kwijtraken en ze worden ook niet zomaar omlaag bijgesteld. Dat weten de kredietverstrekkers ook. Daarom tellen ze je inkomsten hieruit vaak als gewoon inkomen mee voor 100%, waardoor er geen verschil is met lenen terwijl je nog gewerkt zou hebben.

Enkel een AOW inkomen is echter vrij beperkt en zal je nog niet veel ruimte geven om te lenen. Aangevuld met een pensioenregeling kan dit echter veel meer zijn. Maar dan staan de banken nog steeds niet in de rij om je zomaar een zak geld mee te geven…

Looptijd lening is vaak het knelpunt bij pensionering

Probleem naast zekerheid van inkomen is namelijk ook jouw leeftijd. Hoe ouder je bent des te zenuwachtiger leningverstrekkers worden. Vaak wordt een daarom een grens getrokken tot wanneer je een lening kan aanvragen, bijvoorbeeld tot en met 74 jaar… Deze grens is overigens wel steeds hoger geworden de laatste jaren, nu ook de pensioengerechtigde leeftijd aan het verschuiven is.

Maar dat is niet het enige. De looptijden van de leningen wordt ook korter als je ouder bent. Je moet dus eerder en sneller terugbetalen, dus met grotere maandelijkse aflossingen. Besef je dat wanneer je voor een lening gaat. Onder aan de streep betaal je hierdoor wellicht minder rente, maar aan de termijnen kunnen voldoen wordt wel ingewikkelder.

Ga in gesprek met kredietverstrekkers

Onder aan de streep: je moet niet denken dat je als pensionaris niet meer in aanmerking komt voor een lening! Er zijn nog meer dan genoeg mogelijkheden. Daarbij is het zo dat de ene instelling weer andere regels hanteert als de andere organisatie. Zo hebben veel banken speciale senioren leningen of vergelijkbare producten.

Afijn, we willen je dus zoveel mogelijk aansporen om wel gewoon offertes op te vragen voor leningen… ga gewoon in gesprek en kijk wat er mogelijk is. Uiteindelijk is het voor hen ook gewoon extra business als ze wel een lening kunnen verkopen. En zeker met de vergrijzing is de oudere groep een steeds belangrijkere markt aan het worden waar men op in wil springen.

In onze leningen vergelijken tool zie je de beste leenrentes van dit moment. Dit overzicht wordt continu bijgehouden. Je kunt direct doorgaan naar de aanbieders voor een offerte, of via “alle leenrentes” een uitgebreidere vergelijking maken voor bijvoorbeeld bepaalde leenvormen zoals persoonlijke leningen of doorlopende kredieten.

Garantsteller kan uitkomst bieden

Lukt het nu echt niet om een lening te krijgen? Dan kan een garantsteller altijd uitkomst bieden. Die moet je vaak zelf vinden. Zij moeten dan jouw lening afbetalen mocht jou dat onverhoopt niet lukken. Meestal benader je hiervoor familie, vrienden of goede kenissen. Niet iedereen heeft helaas deze mogelijkheid.

Bij een minilening / flitskrediet via Saldodipje kan je ook een garantsteller voor je laten regelen. Dat kost wel iets, maar dan heb je wel je lening. En dan hoef je ook niet iemand te vragen in je omgeving om je financieel bij te staan, dat kan toch best ingewikkeld zijn of misschien zelfs wel een beetje beschamend. Al vinden wij dat je dat gewoon moet kunnen vragen hoor als je geld wil lenen met pensioen of AOW uitkering.

Gerelateerde artikelen: