bkr toetsing registratie omzeilen
Door | Geüpdatet 9 mrt. 2022

Heb je een lening of krediet nodig?

Maar zit je met een bestaande negatieve BKR registratie?

Dat betekent niet dat er geen opties overblijven.

Die zetten we voor je op een rij.

Zo zijn er nog steeds kredietvormen die je succesvol kan aanvragen.

Bovendien zijn er verschillende soorten registraties die niet allemaal direct een beperking hoeven te zijn.

Daarnaast leggen we je uit hoe je een registratie kan voorkomen, wat eigenlijk nog beter is want dan voorkom je al het uitzoekwerk.


BKR toetsing omzeilen bij lening aanvraag

Meest waarschijnlijke reden dat je een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel wil omzeilen is omdat je daar een negatieve melding hebt, maar tegelijkertijd toch een nieuwe lening nodig hebt.

Ook een creditcard, hypotheek of private lease auto vereisen een check in het BKR door de aanbieder (en worden erin opgenomen). Maar die aanvragen resulteert waarschijnlijk in een afwijzing gezien je negatieve registratie. Zelfs een telefoon abonnement is tegenwoordig officieel een krediet en wordt als zodanig in dit register opgenomen (vanaf een waarde van 250 euro van de telefoon).

Toch zijn er nog 3 opties om toch een lening te kunnen krijgen zodat je aan het geld kan komen dat je nodig hebt:

1. Minilening

Voor een bedrag van 100 tot 1500 euro kan je een minilening aanvragen zonder dat er een controle bij het BKR aan te pas hoeft te komen. De partij die dit aanbiedt vindt dit niet nodig omdat door het relatief lagere bedrag het risico voor hen ook lager is.

Wel vereisen ze een garantstelling. Het liefst je eigen persoonlijke garantsteller, maar anders kunnen ze er ook eentje voor je regelen als service. Mocht je hier liever geen familie of vrienden voor willen vragen.

De minilening wordt ook wel eens flitskrediet of spoedlening genoemd om zijn eigenschappen:

 • Eenvoudig aanvraagproces, in 5 minuten ingevuld.
 • Geld staat na goedkeuring dezelfde dag of in 24 uur op je rekening.
 • Geen documenten of papieren nodig zoals loonstrook of bankafschrift.
 • Paspoort, Rijbewijs of ID-kaart is genoeg.
 • Je moet wel in NL wonen en 18 jaar oud zijn.
 • Korte looptijden van 1-2 maanden afhankelijk van het gekozen bedrag.
 • Je kan zelf nog kiezen uit enkele opties van looptijden.
 • Rente is procentueel hoog met 6-9%
 • Maar door de korte looptijd betaal je in absolute zin minder rente dan leningen die jaren lopen.
 • Je moet het dus zien als overbrugging van een korte periode waarvan je zeker weet dat je kan afbetalen met bijvoorbeeld een bonus uitkering, vakantiegeld of teruggave van Belastingdienst…
 • Maar je hebt het geld nu al nodig omdat je auto / koelkast / wasmachine bijvoorbeeld vervangen dienen te worden en dit kan niet wachten.

Enkele rekenvoorbeelden:

LeningLooptijdRente
€ 100,-30 dagen€ 0,49
€ 500,-30 dagen€ 2,47
€ 1.100,-62 dagen€ 9,61

2. Lenen met oude, tijdelijke of herstelde negatieve BKR registraties

Als een minilening niet genoeg is, oftewel je hebt een bedrag nodig ruim boven de 1500 euro, dan komt je uit bij een “regulier krediet”, oftewel in Nederland een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Nu kan je die niet krijgen zonder dat er in het aanvraag een BKR toetsing wordt gedaan. Bij een positieve registratie is dit niet erg dat weet je waarschijnlijk wel, maar ook een negatieve hoeft niet direct onoverkomelijk te zijn.

Er zijn echter verschillende soorten negatieve meldingen in het BKR, te weten: A, H, en 1 t/m 5. Er zijn aanbieders en banken die bij bepaalde meldingen, of oudere meldingen, toch wel in gesprek met je willen gaan. Dit geldt ook voor het inlossen van een hypotheek door NHG. Laat je daarom niet uit het veld slaan en ga toch aan de slag om enkele offertes aan te vragen, leg je situatie uit.

bkr registratie soorten

In onze leningen vergelijken tool vind je live de beste leenrentes van dit moment, je kan direct online aanvragen of via “alle leenrentes” nog specifiekere vergelijkingen maken voor bijvoorbeeld een bepaalde leenvorm of een doel van je lening zoals lenen voor een verbouwing.

Heb je liever dat een specialist meekijkt? Krediet Groep Nederland is een ervaren bemiddelaar. Zij weten welke partijen wel met je willen praten bij specifieke situaties. Bovendien is hun offerte vrijblijvend en kost je niks.

3. Onderhandse lening

Dit is een mooie woord voor het lenen van geld van bekenden, of in ieder geval zonder tussenkomst van een commercieel bedrijf of geldverstrekker. In de regel leen je dan geld van familie of vrienden.

Voordeel is dat je een lagere rente kan afspreken of zelfs geld kan lenen zonder rente tot een bepaald bedrag, nadeel is dat je geld ook niet tussen jullie in wil laten komen. Het belangrijkste onderwerp van ruzie in families is namelijk geld en dat is toch niet wat je wil? Leg daarom afspraken altijd goed vast en zorg dat op voorhand er geen onduidelijkheid bestaat. Daarvoor hebben we een voorbeeld contract voor onderhandse leningen gemaakt.

Alternatieve manieren om aan geld te komen dan een lening

Lenen is overigens niet de enige optie om iets te kunnen kopen. Sparen is ook altijd een optie maar dan moet je jouw aankoop wel uitstellen. Het bespaart je dan wel de leenrente, maar gaat je wellicht niet snel genoeg. Zelfs niet als je de beste spaarrekening met de hoogste rente hebt of de hoogste deposito rente in Europa.

Kijk dan eens naar manieren om online via internet geld te verdienen. Er zijn genoeg opties om naast je baan of huishouden extra bij te verdienen, makkelijk 500 euro per maand als je jouw schouders er een beetje onder zet.

Is lenen met een BKR registratie verstandig?

Belangrijk om te benadrukken is dat het BKR een belangrijke rol heeft. Dit is niet om jou te pesten maar vooral om je te beschermen. De overheid probeert ervoor te zorgen dat je niet onverantwoord veel leent, waardoor je alleen maar dieper in de problemen raakt.

Anderzijds is dit natuurlijk voor instanties zelf een bescherming om kosten te hoeven maken voor wanbetaling of helemaal niet meer kunnen aflossen. Je hebt die registratie dus niet voor niks, denk goed na of (nog meer) lenen wel zo slim is. Geld lenen kost geld en wellicht maak je jouw financiële problemen alleen maar groter.

BKR registratie voorkomen

Belangrijkste om problemen te vermijden is ervoor te zorgen dat je geen negatieve registratie krijgt. En dat betekent heel plat gezegd: ervoor zorgen dat je op tijd je aflossingen voldoet. En om ervoor te zorgen dat je dit ook kan is het belangrijk om alleen een lening te nemen die verantwoord is, leen nooit teveel of zonder goede reden.

Maar er zijn meer zaken die een negatieve melding kunnen veroorzaken. Denk ook aan rood staan op je bankrekening, je creditcard te laat aflossen, private-lease niet op tijd betalen, je hypotheek 3 maanden of langer niet voldoen en uitgestelde betalingen / kopen op afbetaling.

BKR registratie telefoon voorkomen

Een mobiele telefoon abonnement komt ook in het register als je ermee een telefoon aanschaft die 250 euro of meer waard is. Dat zijn toch wel de meeste telefoons, zeker de nieuwe. Dus niet alleen maar leningen die je bij een bank aanvraagt.

Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je telefoon apart te betalen (dus in één keer te betalen), een Sim Only abonnement te kiezen voor je huidige toestel of een apart gekochte smartphone, of een goedkopere telefoon te nemen zodat dit hele verhaal niet van toepassing is.

BKR registratie laten verwijderen

Een negatieve melding voorkomen is het ideale plaatje, maar helaas niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld door het verliezen van een baan, faillissement, ongevallen waarbij de verzekeraar niet dekt en andere rampspoed waardoor het gewoonweg overmacht is dat je niet aan je betalingen kan voldoen. En soms gaat het gewoon stom om een vergeten rekening.

Niet alleen leningen komen in het register terecht maar bijvoorbeeld ook creditcards, private lease, telefoonabonnementen en winkelbetaalkaarten zoals de Bijenkorf card. En terwijl een positieve vermelding niet erg is kan het gebeuren dat bij een misverstand, zoals een mislukte automatische incasso die vergeten wordt, de melding opeens negatief wordt.

Dit heeft echter grote gevolgen omdat je dan bij veel instellingen niet meer terecht kunt. En zelfs een herstelde melding blijft er nog 5 jaar in staan, terwijl je dan allang hebt terugbetaald. Betalingsproblemen blijven zelfs zolang staan tot die helemaal zijn opgelost.

De enige die de melding kan aanpassen is de instantie die die melding heeft aangemaakt. Oftewel: het bedrijf waar je een achterstand hebt in betalingen. Het is dus de eerste stap om hen aan te schrijven en te vragen de melding te verwijderen of aan te passen. Maar dan is het wel belangrijk dat je de achterstanden eerst wegwerkt, dat praat makkelijker.

Ook zijn instanties soms wel geneigd mee te werken als dit niet zo is, omdat ze je niet willen tegenhouden om bijvoorbeeld een hypotheek te kunnen aanvragen. Dus het is altijd het proberen waard om in gesprek te gaan.

Als je er onverhoopt toch niet uitkomt, of echt meent dat een registratie onterecht is dan kan je aankloppen bij de geschillencommissie van het BKR zelf. Je zal dan bewijs moeten aanleveren en dan kan de commissie het geschil overrulen.

Als dat ook niet werkt, of je hebt haast (de geschillencommissie kan er maanden over doen), kan je ook kiezen om naar de rechter te stappen via een kort geding. Dit is wel duurder en je hebt een advocaat nodig.

Bron: Het Juridisch Loket

Gerelateerde artikelen: