Geld Lenen zonder Controle? Dat kan

Auteur: |
geld lenen zonder controle

Geld lenen is niet makkelijk, er zijn altijd controles en vragen.

Niet gek, want een kredietverstrekker vertrouwt je wel een flink geld bedrag toe.

Maar wat nu als je echt haast hebt?

Of niet door een controle heen verwacht te komen omdat je een registratie bij het BKR hebt?

Ook dan zijn er nog mogelijkheden die we je gaan uitleggen.

In dit artikel:

Minilening zonder controle

Er is in NL één soort lening die je kunt aanvragen zonder BKR toetsing, lastige vragen of salarisstrook: de minilening ofwel het flitskrediet. Er zijn hier slechts twee aanbieders van met een AFM vergunning: Ferratum Bank en Saldodipje.nl

De reden dat ze deze check niet uitvoeren is meerledig. Ten eerste komt dat door het relatief bescheiden bedrag dat je mag lenen, namelijk maximaal 1.500 euro. Daarmee is het risico voor deze partijen kleiner dan bij een aanzienlijk groter bedrag. Bovendien werken ze wel met een persoonlijke garantsteller die je moet aanwijzen.

Daarnaast zijn de voorwaarden een stuk meer recht toe, recht aan. Je leent namelijk ook voor een wat kortere periode van één of twee maanden, waarbij het risico dus ook geringer is dat je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt, dan wanneer je een lening moet afbetalen gedurenden meerdere jaren.

Zie deze manier van lenen dus vooral als een overbrugging. Bijvoorbeeld als je nu al een nieuwe camera of backpack wilt kopen voor je vakantie, maar wel al zeker weet dat je dit over enkele weken of maanden weer af kan betalen met je komende salaris, vakantiegeld, bonus of andere meevaller.

Maakt het ook super geschikt voor een spoedgeval, want aanvragen kost je maar 5 minuten en het geld staat al binnen 24u op je bankrekening. Dus kan je ook helpen als je opeens je koelkast, wasmachine of auto moet vervangen omdat die het begeven heeft.

De korte looptijd heeft overigens ook nog een soort van voordeel met zich, want je betaalt ook een minder lange periode rente over het bedrag dat je hebt geleend. Nu is die rente procentueel wel hoog, maar in absolute zin daarom weer niet. We geven je enkele voorbeeld ter illustratie:

Stel je leent 400 euro. Dan heb je een looptijd van 30 dagen en betaal je daarna het bedrag weer terug, plus een rente van € 3,-

Heb je je meer nodig, zoals 1200 euro, dan betaal je dit terug in twee termijnen van elk 31 dagen. De totale rente die je dan moet betalen is € 14,10

Als laatste voorbeeld het maximale bedrag van 1500 euro. Ook hier twee termijnen van elk 31 dagen en een verschuldigde rente van totaal € 17,80

Lenen met een Garantsteller

Bij Ferratum of Saldodipje kan je naast de lening met eigen garantstelling, als service ook een garantsteller door hen laten regelen. In principe moet je er zelf dus eentje aandragen, dat noemen ze dan een persoonlijke garantsteller, maar als je geen vrienden of familie hebt aan wie je dit kan of wil vragen is dat dus nog een uitweg.

Ook bij andere soorten leningen kan dit een optie zijn om toch het bedrag te kunnen lenen dat je nodig hebt. Vooral bij hypotheekaanvragen zie je dit vaak gebeuren, zodat kinderen toch een huis kunnen kopen met de hulp van hun ouders. De hypotheek laten we overigens verder in dit artikel even buiten beschouwing.

Meer nodig dan een minilening

Wat nu als een minilening niet genoeg is om te lenen wat je nodig hebt? Dan blijven er in Nederland nog twee vormen van kredieten over die worden gebruikt, met uiteenlopende eigenschappen, voordelen en nadelen. Dit zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Hier ontkom je niet aan een (BKR) check want het gaat dan om bedragen van 2.500 tot wel 75.000 euro of meer. Maar dan nog moet je niet bij de pakken neer gaan zitten! De ene bank of instelling kan namelijk net andere regels hebben over wat ze wel of niet accepteren in een aanvraag. Zo kijken ze anders aan tegen mensen met een bepaalde uitkering of rekenen ze anders met verschillende inkomens en componenten daarin.

Probeer het dus vooral door meerdere offertes op te vragen. Kijk dan natuurlijk wel altijd naar de laagste rente want dan kost het je ook minder geld. Hieronder zie je live de beste leenrente deals van dit moment. Dit overzicht is realtime. Je kunt gelijk doorklikken naar de aanbieders voor meer informatie en online aanvraag.

Via “alle leenrentes” kan je zelfs nog specifieker vergelijken op bepaalde leenvormen of zelf doelen waar je het geld voor nodig hebt, zoals geld lenen voor een auto of verbouwing. Dan kan je wellicht een nog beter passende lening vinden.

Het nut van de controle

In de inleiding van dit artikel stipten we al even aan dat het volstrekt logisch is dat leningverstrekkers een controle uitvoeren aan wie ze hun geld precies gaan uitlenen. Ze willen natuurlijk wel in bepaalde mate er van uit kunnen gaan dat ze het bedrag plus rente ooit terug gaan krijgen, het liefst ook op tijd.

Maar bedenk je dat dit niet alleen is in hun eigen belang. Ze moeten dit ook wel doen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die toezicht houdt op de Nederlandse financiële sector en bedrijven daarin. De strenge regelgeving die zij hanteren is zelf vooral bedoeld om de consumenten te beschermen.

In de eerste plaats tegen woekerrentes en andere malafide praktijken door fraudeurs, maar ook om de particulieren tegen zichzelf te beschermen. Het is voor veel mensen namelijk aanlokkelijk om geld te lenen zodat je nu dingen kan doen, maar ze vergeten dan dat terugbetalen wel moet gebeuren.

Vandaar bijvoorbeeld overal de verplichte waarschuwing: "let op geld lenen kost geld". Iets kopen met een lening kost je namelijk ook extra aan rente en is dus gewoon duurder dan ervoor sparen bijvoorbeeld.

Daarom worden alle leningen, zelfs die van een mobiele telefoon abonnementen tegenwoordig, bijgehouden door het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Zo kunnen mensen die het niet goed kunnen inschatten toch niet zomaar teveel hooi op hun vork nemen en daardoor financieel in grote problemen komen. Heel goed dus!