beste leentarieven
Door | 13 dec. 2023

Natuurlijk wil je weten wat de beste voordeligste leentarieven op dit moment zijn.

Lenen doe je niet zomaar.

Want het kost geld, met name door de rente die je betaalt.

Daarom is het belangrijk om hierin de goede keuze te maken.

En dat betekent vaak de laagste premie / rente!

Wij gaan je helpen die te vinden.


De voordeligste leentarieven zijn niet per se de beste

Tja, hoe vind je de laagste rente voor een lening? En hoe weet je welk tarief nu echt het best is? Zeker ook in combinatie met de lening vorm. Het ligt er een beetje aan hoeveel je wil lenen. Maar ook hoe lang je erover wilt doen om dit af te betalen, want een langere looptijd zorgt voor meer rentekosten bij gelijke rentepercentage.

De truc is dus om niet enkel naar de percentages te kijken maar ook naar de overige voorwaarden. Gelukkig is in Nederland het verplicht te werken met een JKP, ofwel een rente op jaarbasis waarin alle kosten moeten zitten. Kijk echter daarna altijd naar de totale kosten van de JKP over de gehele looptijd als je offertes wilt vergelijken.

Daarnaast kan de leenvorm uitmaken. Die hebben zeer afwijkende voorwaarden over onder andere of het leentarief vast of variabel is. Dit is gelukkig nog redelijk overzichtelijk omdat er grofweg maar 3 soorten leningen zijn in NL. Je kan dit bovendien indelen in twee groepen, tot 1500 euro en alles daarboven. We leggen uit hoe het zit:

Leentarieven voor €100 t/m € 1.800 euro

Als de hoogte van het gewenste lening een relatief bescheiden bedrag is tot en met tweeduizend euro dan heb je te maken met een zogenaamde minilening of flitskrediet. Dit is een heel andere wereld waar ook andere regels gelden. Veel minder regels, omdat het kleine bedrag weinig risico oplevert voor de lening verstrekkers.

Zo kan je deze geldsom al aanvragen zonder veel vragen of documenten. Alleen een kort aanvraagformulier en ID-bewijs / Paspoort is genoeg. Je hebt ook een persoonlijke garantsteller nodig, maar hoef je pas 5 dagen nadat je het bedrag al binnen hebt door te geven.

Daardoor kan je dit hele proces snel afgehandeld hebben. Zo duurt aanvragen maar 5-7 minuten en is na goedkeuring het geld al vaak binnen 24 uur op je bankrekening binnen gekomen.

Enige partij in NL en marktleider wereldwijd op dit gebied is Saldodipje. Dit is het Nederlandse onderdeel van Ferratum Group. Zij doen dit internationaal en zijn hier specialist in. Van Australië tot Canada en in bijna heel Europa zijn ze actief. Het Finse bedrijf bestaan sinds 2005 en zijn beursgenoteerd op de beurs in Frankfurt, Duitsland. In Nederland hebben ze erkenning van de AFM. We raden aan om vooral via hen een minilening aan te vragen.

Laatste belangrijke kenmerk is de korte looptijd die varieert van 30 dagen tot 62 dagen, naar gelang de hoogte van je gekozen krediet. Dit zorgt ervoor dat de rente die je betaalt op de lening beperkt blijft. Vooral ook omdat er vanuit Nederlandse wetgeving een maximale rente is bepaald op jaarbasis. We geven twee voorbeelden:

    Voorbeeld 1: Stel je leent € 300,- dan is de looptijd 30 dagen. Je moet dus na een maand weer aflossen in 1 termijn. Je betaalt dan de leensom terug plus de rente. Die is dan € 3,24

    Voorbeeld 2: Je leent iets meer, zeg € 1.200,– met de looptijd 62 dagen, dan betaal je terug in 2 termijnen. De helft na 31 dagen, de rest na afloop. De rente bedraagt  19,53

Bedenk wel dat dit soort krediet echt een overbrugging is. Het is dus belangrijk dat je dit bedrag tijdig terug kunt betalen. Dat maakt het anderzijds ideaal om bijvoorbeeld nu al een nieuwe GoPro camera te kunnen kopen voor je gave verre reis, omdat je weet dat je dit daarna weer kan afbetalen omdat je dan een bonus krijgt van je werk of het vakantiegeld wordt uitbetaald.

Leentarieven voor €2.500 en meer

Dit is het domein van de reguliere leningen. Veel verstrekkers beginnen vanaf 2500 euro of zelfs pas vanaf 5.000 euro. Dat is in Nederland een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Hier moet je uiteraard wel aan alle eisen voldoen zoals een BKR check en salariseisen. Maar dat lijkt ons logisch.

Hiervoor kan je heel goed zelf via internet de leenrentes vergelijken en direct online aanvragen en afsluiten. In onze leningen vergelijken tool zie je live de laatste stand van de meest voordelige tarieven. Deze zijn altijd real-time en worden continu ververst.

Je kunt direct doorklikken naar de getoonde aanbieders voor meer informatie en aanvraag. Via ‘alle leenrentes’ kan je een meer uitgebreide vergelijking doen. Denk aan specifieke leenvormen, leensommen, of leendoelen zoals lenen voor een auto of verbouwing, of een lening oversluiten.

Tip: vraag altijd meerdere offertes aan! Daadwerkelijk geboden rentes kunnen nog wel eens afwijken van de standen waarmee partijen reclame maken. Er komen namelijk nogal wat factoren bij kijken. Daardoor kan in je vergelijking een partij de goedkoopste lijken, maar is in werkelijkheid nr. 2 of 3 dat.

Schakel gratis een specialist in voor de beste leentarieven

Vind je het toch prettig dat een ervaren expert even met je meekijkt? Gewoon ter bevestiging dat je de goede keuze maakt? Heel verstandig! Ook dat kun je eenvoudig regelen op je telefoon of laptop.

Doe dit dan via Krediet Groep Nederland. Dit is een deskundige partij in Nederland waar je gratis een offerte kan laten opmaken. Zij zoeken dan naar de beste deal voor jouw vraag. Ze spotten voordeligste lening zodat je die tegen een scherp tarief kan afsluiten. Al doe je dit alleen maar om te vergelijken met jouw eigen onderzoek, het is toch gratis en vrijblijvend.

Extra handig is dat ze hierbij direct rekening houden met jouw leendoel. Zoals lenen voor een auto, caravan, maar ook woningverbetering of aflossen op een bestaande lening. Dit maakt het meteen een op maat gemaakt voorstel. En ook het definitief aanvragen en afsluiten nemen ze voor je uit handen.

Kies de juist soort lening

We snappen dat je eventueel het fijn vind dat een financieel adviseur met je meedenkt. Het is tenslotte een grote stap om te gaan lenen en het kan je veel geld kosten als je niet de optimale beslissing neemt. Staar je daarbij ook niet alleen maar blind op de rentetarieven.

Ook de leningsvorm is van groot belang. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hebben hele andere kenmerken, voordelen en nadelen. Daarmee zijn ze niet zomaar verwisselbaar maar echt bedoeld voor compleet andere situaties. Ook spelen jouw eigen voorkeuren mee natuurlijk.

Zo is een persoonlijke lening voorspelbaarder omdat rente en looptijd vast staan, maar biedt een doorlopend krediet je veel meer flexibiliteit en kan in potentie zelfs goedkoper zijn als je er goed mee omgaat. Laat je hier dus goed over adviseren en / of lees jezelf hier ook op in. En dan hebben we het nog niet eens over de zeer afwijkende minilening. Je moet dus verder kijken dan enkel de voordeligste of beste leentarieven.

Gerelateerde artikelen: