geld lenen voor auto
Door | 13 dec. 2023

Wil je een nieuwe auto kopen?

Tweedehands / occasion of nieuw uit de fabriek.

Maar heb je nog wat geld nodig omdat je dit nu net even niet genoeg voorhanden hebt?

Dan is lenen een uitkomst.

Wij geven je 6 adviezen en tips om in je overweging mee te nemen.


1. Goedkoopste autolening vergelijken & aanvragen

Belangrijkste dat we je willen vertellen is dat je altijd voor de meest voordelig lening moet gaan. Waarschijnlijk was je dat wel al van plan, toch? Maar waar vind je het beste en goedkoopste krediet voor je nieuwe wagen? Nou… hier 

In onze leningen vergelijken tool zie je real time (live) de beste leenrentes van dit moment. Je kan direct doorklikken naar de aanbieder voor meer informatie over de voorwaarden, online een offerte aanvragen en direct afsluiten. Je kan ook klikken op ‘alle leenrentes’ en dan zelfs specifiek autoleningen vergelijken op kosten.

Heb je graag dat een financieel expert even met je meekijkt? Schakel dan Krediet Groep Nederland voor je in. Je kan hier gratis een offerte opvragen. Ze doen dit op basis van jarenlange ervaring en zijn specialist in juist alles dat te maken heeft met leningen en kredieten. En je kan hun offerte sowieso altijd vergelijken met je eigen online vergelijking om te kijken welke het meest voordelige is.

2. Geld lenen voor auto verstandig / slim?

Dit is een heel terechte vraag die we vaker moeten beantwoorden. Laten we vooropstellen dat jij zelf helemaal zelf kunt bepalen of je het waard vindt om een lening af te sluiten. Misschien heb je die nieuwe auto wel gewoon nodig om naar je werk te kunnen? Of eigenlijk helemaal niet maar wil je graag de auto van je dromen kopen en er niet nog jaren voor hoeven sparen?

Wat de reden ook is dat je nadenkt over lenen, weet dat dit ook geld kost. Je betaalt immers rente. Vind je dit het waard en kun je de maandbedragen ook betalen? Dan hoeft niks je tegen te houden. Als het maar een beslissing is waar je goed over na hebt gedacht. En zorg altijd dat je gaat voor de beste lening qua soort en kosten, zoals we hierboven hebben beschreven hoe je dat kan doen.

3. Geld lenen voor auto zonder BKR toetsing

Elke lening in Nederland wordt geregistreerd bij het BKR. Dit maakt het vervolgens lastiger om daarna weer een lening af te sluiten zoals een hypotheek. Elke verstrekker gaat namelijk bij een aanvraag eerst kijken of je al een andere lening hebt lopen. Doel van deze check is dat je jezelf niet teveel op de hals haalt met meerdere kredieten en daardoor je maandelijkse aflossingen niet meer kan betalen. Het is dus in feite om jou te beschermen zodat je niet failliet gaat.

Nu kan je toch geld lenen zonder dat met een zogenaamde BKR check doet (maar let op er wordt wel een eigen kredietcheck gedaan en gevraagd naar je inkomen en maandelijkse verplichtingen). Dit is geen bedrag waar je een grote nieuwe auto mee koopt, maar misschien wel het laatste stukje mee kan betalen: tot € 1800,- Dit noemen we een minilening. Je hoeft niet eens een loonstrook of andere documenten te laten zien, alleen je legitimatie. Zo simpel dat je het al in 5 minuten kan aanvragen en al in 24u op je rekening kan krijgen.

Let wel dat de looptijd van dit soort leningen kort is, namelijk maximaal 2 maanden. Je moet dit dus wel snel weer terug kunnen betalen. Bijvoorbeeld als je weet dat je over een tijdje je vakantiegeld krijgt of een bonus / eindejaarsuitkering.

Bijvoorbeeld als je 1500 leent, dan betaal je dit terug in 2 gelijke termijnen van elk 31 dagen. Relatief voordeel van die korte looptijd is wel dat de uiteindelijke rentekosten “slechts” uitkomen op 24,49

Dit was met een langere looptijd veel meer geweest aangezien het rentepercentage met 7,08% wel hoog is. Sluit een dergelijke lening wel af bij een ervaren en erkende partij zoals Ferratum (in ons land actief met merknaam Saldodipje) Zij doen dit internationaal in vele landen over alle continenten.

4. Auto financieren particulier: soorten kredieten

Let wel op dat je goed nadenkt over de leenvorm / kredietvorm. Voor particulieren zijn daar meerdere opties voor die in Nederland allemaal moeten voldoen aan de regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die beschermen jou als consument tegen onjuistheid en onduidelijke voorwaarden.

Een persoonlijke lening is de meest gebruikte optie voor een auto, maar ook een doorlopend krediet kan prima werken. Een minilening kan ook als aanvulling op een deel eigen geld. Ligt dus een beetje aan jouw voorkeuren en wensen. Je kan doorklikken op de linkjes voor meer informatie over de specifieke producten en de voor- en nadelen nalezen. Wij gaan je niet één van de twee aanbevelen.

5. Financiering via autodealer, wel of niet doen?

Je kan altijd overwegen om direct via de dealer je auto te financieren. Dit is uiteindelijk ook gewoon een lening en wordt vaak aangeboden bij het kopen van een auto. Ze mogen overigens geen leningen meer aanbieden van 0% De reden dat de AFM dit verboden heeft is omdat dit misleidend was omdat er ondanks een gebrek aan rente wel degelijk financiële voorwaarden en verplichtingen bij kwamen kijken.

Nu bieden de verkopers dezelfde leningen aan als we hierboven al hebben beschreven. Die kan je dus prima in je vergelijking meenemen. Maar blijf wel vergelijken met het leenrente overzicht hierboven! Uit onderzoek blijkt dat de lening via een dealer vaak toch duurder uitkomt. Maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn.

6. Alternatief voor autolening: private lease

In plaats van lenen kan je ook iets anders doen. Of eigenlijk is het zelf een heel andere optie dan dat je überhaupt een auto koopt. Je kan die kar namelijk ook leasen! Waar je dat vroeger eigenlijk alleen deed via je werkgever of eigen bedrijf, zie je nu dat de zogenaamde private lease markt sterk aan het groeien is. Daar zitten de volgende voordelen en nadelen aan:

Voordelen

  • Vaste kosten; je betaalt een vast bedrag per maand en hoeft dan alleen nog je brandstof te betalen. Alle andere kosten worden door de leasemaatschappij betaald. Zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, verzekering etc.
  • Geen spaargeld of lening nodig: Omdat je geen auto koopt, hoef je ook geen aankoopbedrag neer te leggen. Dat scheelt.
  • Goedkoper bij een nieuwe auto: Een leasecontract komt altijd met een gloednieuwe auto. Een nieuwe auto kopen is veel duurder omdat je in het begin hoge afschrijvingen hebt. Wil je dus per se een nieuwe auto dan is lease zeker een goede optie.

Nadelen

  • Opzeggen is duur: een leasecontract tussentijds beëindigen is kostbaar omdat je dan flinke boetes moet betalen.
  • Autorijden kan goedkoper: een occasion is vaak goedkoper rijden dan een nieuwe leasebak. Ook als je die met eigen geld moet aanschaffen. Als je hem daarna maar helemaal “oprijdt”.
  • Duur bij weinig gebruik: staat je auto veel stil? Dan is leasen niet interessant. Leasemaatschappijen rekenen namelijk pas vanaf 10.000 of 15.000 km per jaar. Alles wat je daarvan niet rijdt kost je geld.
  • Nog steeds BKR check en registratie: een private lease wordt ook geregistreerd bij het BKR in Tiel. Het blijft namelijk een betalingsverplichting / krediet en kan het dus net als een lening lastiger maken om een hypotheek te krijgen. En ja, voor het afsluiten van een leasecontract gaat de maatschappij ook eerst checken of je al een registratie hebt staan!

De allergoedkoopste optie om een auto te rijden blijft toch echt om voor die auto te sparen. Geduld levert je geld op omdat je dan de leenrente bespaart, al is dat niet altijd een optie natuurlijk. Geld lenen voor een auto is wellicht duurder, maar niet meteen helemaal onverstandig te noemen.

Gerelateerde artikelen: