Minimalisme: levensstijl of weer een slimme goeroe die een term heeft bedacht voor een leeg of reeds bestaand begrip?
Wij vinden het eerste, het is echt een “way of life”.
Niets minder dan dat, want dan zou je het tekort doen.
Ook al is het nieuw en momenteel nog hip ook.
En zeker na 2 populaire Netflix documentaires over dit onderwerp slaan steeds meer mensen deze weg in.
Maar waarom eigenlijk?
Puur met als doel om geld te besparen, of is het meer dan dat?
Wij vinden van wel, veel meer zelfs, al is het zeker een mooie bijkomstigheid dat je er flink mee bezuinigd op je uitgaven.
Wat is minimalisme, levensstijl of truc?
Om uit te leggen wat het precies inhoudt beginnen we met een klassieker: “less is more”. Die ken je wel toch? Op zijn Nederlands vrij vertaald betekent het eigenlijk dat je meer kan doen met minder. Niet te verwarren met meer doen met minder geld.
In de praktijk betekent het dat je zo min mogelijk spullen wil hebben. Daarmee is het bijna het tegenovergestelde van de hedendaagse consumptiemaatschappij waarbij mensen streven naar vooral veel kunnen kopen en bezitten.
Tegelijkertijd is minimalisme zeker niet hetzelfde als consuminderen maar gaat het veel verder dan dat. Consuminderen is enkel minder kopen, maar dan bijvoorbeeld wel gratis of tweedehands of zelfs zelf dingen maken puur met als doel minder geld uitgeven.
Zo min mogelijk spullen hebben betekent dat je alleen datgene houdt dat echt nut of waarde voor je heeft. Voor mensen die ermee starten betekent dit vaak ook dat je veel weg zal gaan doen.
Maar het punt van minimalisme is uiteindelijk niet de hoeveelheid spullen, of welke dat precies zijn. Het is bijvoorbeeld niet verboden voor alle minimalisten om een tv te hebben of een auto. Het gaat er vooral om dat je bewust bent van de spullen die je hebt en of ze belangrijk voor je zijn. Zo ja? Prima. Zo nee, weg ermee! Dat maakt minimalisme een levensstijl.
Dat betekent dus dat je allereerst moet bedenken wat er eigenlijk voor je toe doet. Wat vind jij nu echt belangrijk in het leven? Wat zijn jouw prioriteiten? Je hebt maar één leven dus waar ga je die tijd aan besteden? De rest, dus welke spullen je moet houden is enkel een gevolg van die overtuiging.
Bekende minimalisten zijn Joshua Fields en Ryan Nicodemus, die er ook een tweetal zeer succesvolle documentaires over maakten die op Netflix veelvuldig bekeken is. Ze hebben zelf hun leven met minimalisme omgegooid en verbetert en willen nu andere inspireren. Hieronder een mooie TED talk.
Hoe bespaart een minimalistische levensstijl geld?
Om te beginnen zal je veel minder gaan kopen en langer doen met de spullen die je al hebt. Kopen om te kopen is zeker voorbij. Je zal niet meer worden overtuigd door die eenmalige unieke aanbieding voor iets wat je niet echt nodig hebt.
En als je minder spullen hebt, heb je ook minder ruimte nodig en hoef je minder zaken te onderhouden of laten repareren. En je bent ook minder snel geneigd om nieuwe dingen te kopen die bij je oude spullen horen. Heb je geen dvd speler, dan koop je geen dvd’s bijvoorbeeld.
Maar ook veel doorlopende kosten kan je vermijden. Denk alleen maar eens aan alle abonnementen die je hebt lopen op tijdschriften, kranten, tv-zenders, videodiensten etc. terwijl je die eigenlijk niet gebruikt of waardeert.
Wat win je nog meer met deze levensstijl?
Als je minder spullen hebt in je kasten en als prettige bijkomstigheid wat meer geld in je portemonnee, dan gebeuren er opeens nog meer positieve dingen. Je hebt namelijk ook minder om je zorgen over te maken, meer ruimte, meer controle, meer rust en meer vrijheid.
Onbewust zitten je spullen namelijk ook in je hoofd en geeft het best wat onrust als je zolder, kelder, schuur en alle mogelijke kasten tot het uiterste vol liggen met spullen. Mensen die onlangs zijn verhuisd herkennen wellicht het gevoel wel dat je achter in een lade opeens iets terugvindt wat je sinds je daar bent komen wonen niet meer hebt gebruikt. Dan heb je het dus niet nodig.
Het gevolg van minder ruis in je hoofd en meer tijd over is dat je jezelf meer kunt focussen op dingen die belangrijk zijn: je gezin, familie, vrienden en vooral ook jezelf. Ontwikkel jezelf, ontdek je passie, missie en doel in het leven.
Daarbij is het ook en stuk duurzamer om minimalistisch te leven, want je gebruikt minder. Je hebt minder apparaten en zeker als je kleiner gaat wonen hoef je minder te stoken. En je eet ook niet meer dan je nodig hebt en zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt. Dat geeft je gezondheid een boost. Dit hoeft zeker niet veganistisch of vegetarisch te zaak maar dat mag natuurlijk wel.
Hoe kan je zelf beginnen met minimalisme?
Dit is natuurlijk de hamvraag en er is niet één goed antwoord. Minimalisme is namelijk iets subjectiefs en kan voor elke persoon er anders uitzien. Bij sommigen lijkt het alsof ze van geloof zijn veranderd, bij andere merk je het verschil van buiten niet eens.
Er is ook geen echte set van regels, geen gedragscode voor. Het begint wel bij een verandering in je mindset, er moet een knop omgaan en als je de eerste kleine stapjes gaat maken zal het proces alleen maar versnellen.
En het begint dus om voor jezelf te definiëren wat er belangrijk voor je is, want dat gaat bepalen welke spullen je wil houden en welke niet. Dat gaat in de toekomst bepalen welke spullen er nog bij mogen komen en welke niet.
Pas daarna kun je gaan beginnen met het aanpassen van je leven hoe het nu is, naar het leven zoals je het zou willen. En hoe je dat doet, in welk tempo, dat ligt er maar net aan welke aanpak bij jou past.
Misschien wil je elke dag 1 item weggooien dat je niet nodig hebt, of je gooit elke keer iets weg dat je tegenkomt maar nooit gebruikt? Of je ruimt per keer een lade of ruimte op.
Maar misschien ben jij wel veel meer een aanpakker en wil je in één weekend je hele huis binnenstebuiten keren? Ook goed! Doe het vooral zoals jij denkt dat het goed is. En alle spullen die weg kunnen die kan je verkopen of weggeven.
Toch nog even over geld…
Want daar gaat onze website immers over, maar het staat ook zeker niet los van dit onderwerp. Want hoewel minimalisme niet per se gericht is op geld, kan het je wel helpen om het te besparen. En daar zit zeker een deel van de kracht is.
Meer geld hebben, en zeker minder schulden, is de belangrijkste manier waarop minimalisme bijdraagt aan minder zorgen. Geld is namelijk in de huidige maatschappij de allergrootste bron van stress.
Daarom wijzen we je graag erop dat je nog meer kan doen om simpel geld te besparen, ook op de zaken die je wel wilt houden of gewoon nodig hebt, zoals geld besparen op boodschappen of geld besparen op vaste lasten. Doe vooral onze geld besparen test waarmee je tot wel 10.000 euro kan besparen zonder dat je er dingen voor hoeft te laten.
En om nog meer ruimte in je financiën te creëren is het goed te weten dat je tegenwoordig vrij eenvoudig en zonder enige kennis of inleg kan bijverdienen. In ons artikel 44 x online geld verdienen via internet vind je zeker wel een manier die bij jou past. Je hebt enkel een apparaat met internet en een e-mailadres nodig, en toch kan je er zomaar een paar honderd euro per maand mee binnenhalen. Dan heb je die minimalisme levensstijl minder nodig om te besparen in ieder geval.