zuinig met geld omgaan leven
Door | Geüpdatet 7 mrt. 2022

Waarom wil jij zuinig met geld omgaan / leven?

Geef je (ongemerkt) teveel geld uit?

En wil je daar iets aan doen?

Zodat je meer overhoudt, voor leuke dingen of om te kunnen sparen?

Geen probleem!

Deze tips gaan je een heel eind op weg helpen.

En daarvoor hoef je niet sober te leven, want we hebben het vooral over slimme manieren waarop je met minder geld hetzelfde kan krijgen.


1. Waar gaat je geld heen?

Wanneer je jouw uitgaven wilt verlagen, dan zal je eerst moeten weten waar je geld überhaupt heen gaat. Maak gewoon eens een uitdraai van je afschrijvingen de afgelopen paar maanden. Hier wordt je vaak al veel wijzer uit!

Geef je ook veel cash geld uit? Bewaar dan een tijd alle bonnetjes en voeg die toe aan je overzicht. Al is het de kleinste uitgave, ook die telt mee! Zeker als je ze op gaat tellen namelijk. Want zet nu eens alle bedragen in categorieën. Abonnementen, vaste lasten, losse uitgaven, boodschappen, etc. Vallen je dingen op?

2. Schrappen en strepen voor een zuinig leven

Wat je vooral op zal vallen zijn de zaken waar je wel voor betaalt, maar die je nooit gebruikt! Zoals een magazine dat je eigenlijk nooit leest, of de sportschool die je al maanden niet van binnen hebt gezien… en wat te denken van die extra TV zenders waar je toch eigenlijk nooit naar kijkt?

Belangrijkste stap is dan ook om al dit soort onnodige (en onzinnige) kosten te annuleren. Opzeggen dus die handel, een streep erdoor. Moet je eens kijken hoeveel je dit had kunnen schelen… zonde! En die sportschool hoef je niet per se op te zeggen van ons want sporten is goed voor je, maar ga dan ook eens een keer!

3. Zuinig met geld omgaan door altijd extra korting te krijgen, op alles!

Helaas zal je de meeste dingen niet kunnen schrappen, want die heb je gewoon nodig. Je moet toch kleren kopen, cadeautjes voor je vrienden en familie en ga zo maar door. Maar wist je dat je op werkelijk alles dat je koopt tot 15% korting kan krijgen? Bovenop de lopende aanbiedingen?

Dit heet cashback. Met dit cashback verdienen kan je die korting krijgen, gratis en voor niets. Meedoen is zelfs vrijblijvend. Maar je krijgt dat wel dit voordeel bij duizenden webwinkels, waaronder alle webshops waar je nu ook al winkelt (en dus gratis geld laat liggen). Denk aan Bol.com, Bonprix, AliExpress, Coolblue, Wehkamp en nog veel meer.

Bij de beste cashbacksite van Nederland, Euroclix, krijg je zelf bij bijna 2500 webwinkels cashbackkorting. En bij aanmelding al direct € 2,55 inschrijfbonus. Verder hoef je eigenlijke helemaal niks te doen behalve via een persoonlijke link naar de webshop te surfen. Of je installeert de Euroclix-toolbar, dan gaat het zelfs helemaal automatisch…

Het voordeel is gigantisch omdat je tegenwoordig online alles wel kan kopen. Zoals de al genoemde kleding, maar ook elektronica, kado’s, speelgoed, gezondheidsproducten, … , eigenlijk alles wel toch? En dan ook nog gratis en gemakshalve thuis bezorgd. Wij claimen dat een normaal gezin in Nederland hiermee direct 1000 euro meer bespaart.

Wat je helaas niet kan kopen via internet is brandstof voor je auto of scooter. Maar daar is dan weer een andere oplossing voor, namelijk een handige tankpas die je tot 6 cent korting geeft per liter. Op alle brandstoffen, dus benzine, diesel en LPG waaronder ook alle premium varianten! Bij ruim 600 tankstations in NL. De tankpas is zelfs gratis bij gebruik dus vraag hem meteen aan.

4. Al je vaste lasten verlagen

Je vaste kosten zijn alle doorlopende afschrijvingen voor bijvoorbeeld je stroom, gas, water, huur / hypotheek, telefoon, tv, internet, (zorg)verzekeringen etc. Het zijn vaak ook langlopende contracten. Het lijkt misschien lastig om hieraan te tornen, maar dat is het zeker niet.

Lees daarover ons speciale en uitgebreide artikel geld besparen op vaste lasten. Daar doorlopen we met je hoe je elke soort vaste last kan verlagen, door aanbieders te vergelijken en over te stappen.

5. Besparen op energie

Energie is natuurlijk een van de vaste lasten. Maar voor veel huishoudens de grootste van allemaal! Daarom een aparte paragraaf hierover. En niet zomaar, want er zijn ook veel meer manieren om hier zuiniger mee om te gaan.

Dit lees je op onze pagina over geld besparen op energie. Gas en licht kan niet alleen goedkoper, je kan ook ervoor zorgen dat je minder verbruikt. Werkt net zo goed om de energierekening te verlagen. Of je kan zelfs je eigen stroom opwekken!

6. Zuinig met geld omgaan in de supermarkt

Boodschappen is ook een uitzonderlijke categorie. Uiteraard is hier door ons ook een eigen artikel over geschreven: geld besparen op boodschappen. Hier is bezuinigen weer een ander soort uitdaging, want je zal met name je eigen impulsen moeten weerstaan als je de supermarkt loopt.

Maar daar geven we je graag tips over. Want hoe vaak gebeurt het jouw niet dat je bij de kassa al spijt hebt als je jezelf realiseert wat je eigenlijk allemaal op de band heb gegooid? En hoeveel berouw dit nog ietjes later geeft op de weegschaal?

7. Geld besparen test

We hebben al een groot deel van onze bespaartips gegeven. Maar we hebben er nog meer… veel meer! Want in totaal hebben we adviezen voor je om ruim 10.000 euro op jaarbasis te kunnen besparen.

Maar je hoeft niet onze hele site door te bladeren hoor, want dat zijn nogal wat artikelen. We hebben namelijk een hele handige geld besparen test gemaakt waar alle kostenposten van een gemiddeld gezin in Nederland in terugkomen. En bij al die posten geven we je steeds de beste manier om erop te besparen, plus een link naar de site of instelling om het direct online te regelen.

8. Goedkoop is duurkoop

Let wel op de valkuil dat je te weinig geld gaat uitgeven omdat je te strak de vinger op de knip houdt. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld duurkoop. Je denkt goedkoper uit te zijn door een slechter product te kopen, maar aan het eind van de rit is het alleen maar duurder.

Een 6e hands autootje bijvoorbeeld… blijkt toch veel onderhoud nodig te hebben en zodra het gaat vriezen stopt hij ermee en moet je alsnog een duur treinkaartje kopen… of de goedkoopste nep-sportschoenen via een Chinese website blijken toch niet zo lang mee te gaan! Maak niet die denkfout.

9. Zuinig leven is niet hetzelfde als vrekkig zijn!

Een andere valkuil is om zo door te slaan in je zuinigheid, dat je gierig wordt. Dan gaat het namelijk ten kosten van je relaties met de mensen om je heen. Zorg nou dat je met onze tips zoveel bespaart dat je juist wel geld overhoudt voor leuke en sociale dingen!

10. Zuinig met geld omgaan? Ga gewoon meer verdienen…

Klinkt alsof het heel makkelijk is niet? Maar dat is het ook echt! Lees alsjeblieft eens ons artikel online geld verdienen via internet, daar vind je 44 betrouwbare manieren om vanaf vandaag al zelf online te gaan verdienen. Van enkele tientjes tot honderden en duizenden euro’s per maand. Het is maar net hoeveel tijd je erin wil steken.

Daarbij zijn de meeste manieren heel toegankelijk en heb je er alleen een telefoon op laptop voor nodig en geen technische kennis. En ook geen inleg zoals dat je moet gaan beleggen. Dat maak het zonder risico en betrouwbaar omdat alle websites en partijen die we aanbevelen zelf door ons zijn getest.

Gerelateerde artikelen: