Geld Verdienen met Youtube
Door | Geüpdatet 16 feb. 2021

Hoe kan je geld verdienen met YouTube?

En hetzelfde salaris kunnen bijschrijven als sterren zoals Enzoknol en Pewdiepie?

Die zijn super rijk geworden met Youtube…

En dat kan jij ook.

We geven je in dit artikel vijf methodes die je vandaag nog kan toepassen.


1. Door affiliate marketing geld verdienen met YouTube

Dit is dus de beste manier. Waarom? Met affiliate marketing maak je reclame voor de producten van anderen. Dit houdt in dat je zelf geen producten hoeft te produceren. Dit heeft veel voordelen. Je kan er simpeler mee beginnen, hoeft geen voorinvestering te doen, voorraad te houden, noch risico te nemen.

Omdat je via Youtube werkt hoef je geen eigen website te bouwen. Youtube is bovendien gratis en een eigen website niet. Je hoeft ook niet veel volgers te hebben om al iets te kunnen verkopen. Als laatste voordeel, en dat is wel de belangrijkste, met deze manier verdien je het meeste. Er zijn talloze mensen die niet meer voor hun baas hoeven te werken, maar van affiliate marketing hun eigen bedrijf hebben gemaakt.

Het voordeel is dat je zelf kan weten waar je reclame voor maakt. Maar hoe kom je aan bedrijven die met jou samen willen werken wiens producten je mag verkopen? Daar is een speciaal netwerk voor in Nederland genaamd Daisycon. Dit is bovendien het beste affiliate netwerk in NL. Met gratis aanmelden en 1600 campagnes / bedrijven zijn de mogelijkheden enorm. Van verschillende webshops tot bekende merken, van mobiele telefoons tot energieleveranciers, je kan het zo gek niet verzinnen.

Hoe werkt het dan precies? Dat lees je op onze pagina over geld verdienen met affiliate marketing. Je kan in ieder geval heel makkelijk jouw affiliate links plaatsen onder je video. Als mensen via die link iets kopen krijg je daar geld voor. Soms ook alleen al voor een klik op de link.

2. Youtube advertenties aanzetten

De “standaard” manier van geld verdienen op Youtube is een ingebouwde functie. Als jij namelijk eenmaal je eigen kanaal hebt met daarop filmpjes kan je heel eenvoudig een knop aanzetten om advertenties te tonen. Je kent het wel, die reclames die je voor video’s ziet, of de banners tijdens de filmpjes.

Dit hoef je niet allemaal zelf te regelen, maar is met één druk op de knop automatisch geregeld. Youtube is zoals je misschien weet onderdeel van Google, en de advertenties die je kan laten tonen in je video werken dan ook via Google Adsense. Via deze gratis tool kan je ook bijhouden hoeveel inkomsten je genereert en je verdiensten laten uitbetalen naar je bankrekening.

Hoeveel je verdient hangt af van de views en welke advertenties er worden getoont. Dit ligt dan weer aan de bezoeker en de inhoud van jouw filmpje. Je kan echter rekening houden met een beloning van 40 cent tot 4 euro per 1000 views. Nee dat lijkt inderdaad weinig. Het is ook minder dan de andere methode van affiliate marketing, maar het voordeel is dat je deze manier kan gebruiken als extraatje. Dus naast de andere manieren kan je deze aanzetten.

Je moet je echter bij deze methode wel houden aan flink wat spelregels: het is jouw eigen kanaal en je bent dus verantwoordelijk voor alle content. Naast de inhoudelijke richtlijnen moet je ook eigenaar zijn van de inhoud van de video. Alleen dan heb je namelijk de commeriële rechten om er inkomsten uit te halen met advertenties van Google. Dit betekent dat je alles in de video moet bezitten en creeëren.

Een andere optie is om content van anderen te gebruiken en toestemming te vragen om er geld mee te mogen verdienen. Dat moet je dan wel kunnen aantonen aan Youtube. Als laatste kan je content gebruiken uit het publieke domein (public domain). Dit is content die iedereen gratis mag gebruiken. Hierover kan je meer lezen in de FAQ van Youtbe. Houd je altijd aan de regels, want anders word je zonder pardon eraf gegooid.

Update: Youtube heeft vanwege de wildgroei aan kanalen, content en ook foute praktijken ervoor besloten om de mogelijkheid tot advertenties pas beschikbaar te maken voor kanalen met minimaal 1000 volgers (subscribers) of minimaal aantal uur bekeken materiaal. Dat betekent dat je niet direct geld kan gaan verdienen maar eerst een kanaal op moet bouwen.

3. Eigen advertenties

In plaats (of naast) de standaard advertenties van Youtube kan je ook zelf advertentieruimte verkopen. Zeker als je een populair kanaal hebt met veel volgers (subscribers), comments en likes dan zijn er wel bedrijven die er geld voor over hebben om daarop reclame te maken. Je kan dan in je filmpje zelf of met de links eronder verwijzen naar je klant.

Het voordeel van deze methode is dat je vooraf al betaald krijgt puur voor het plaatsen van een advertentie. Dit kan per duizenden euro’s gaan. Maar dan heb je wel veel volgers nodig. Deze manier wordt ook veel gebruikt op Instagram bijvoorbeeld, maar dan vooral om populaire en bekende celebrities bepaalde kleding, merken of mode te laten dragen / aanprijzen.

4. Verkeer naar je website leiden

Zoals je wellicht hebt gezien geven wij ook advies hoe je geld kan verdienen met je eigen website. Aangezien veel mensen via Youtube naar zaken zoeken (in plaats van via Google) is dit een slim kanaal om bezoekers naar je website te krijgen. Een ander bijkomend voordeel is dat Youtube filmpjes vaak ook hoog scoren in de zoekmachine van Google… uiteraard omdat Google eigenaar is van Youtube.

Nog een ander slim voordeel is dat je jouw filmpjes ook met een simpele code kan toevoegen op je website. Google geeft je daar extra “punten” voor, waardoor ook je site beter gevonden zal worden via de Google zoekmachine. Het werkt dus twee kanten op.

5. Eigen producten verkopen

Je hoeft niet per se reclame te maken voor anderen, maar je kan dat natuurlijk ook doen voor je eigen producten. Het is zelfs een heel goed kanaal om je producten of diensten onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Ook kan je in een video veel inhoudelijker een product aanprijzen en uitleggen dan in een simpele statische reclamebanner of folder. Maar dan moet je dus wel een product bedenken, maken en versturen.

Aan de slag

Wellicht vind je dat niet alle manieren worden genoemd, maar wij presenteren je enkel de vijf beste manieren. Scheelt jou weer een hoop leeswerk en je verdient er meer mee. Welke manieren jij toepast moet je helemaal zelf weten, je kan ze eventueel zelfs combineren voor extra omzet.

Dit is niet voor alle Youtubers weggelegd, maar het zal je verbazen hoe makkelijk het is om zelf een kanaal te starten en jouw video’s en filmpjes te tonen aan de miljarden bezoekers van deze populaire site. Hoeveel inkomen je hiermee kan verdienen hangt af van veel factoren, en aan de methode die je kiest. We raden je echter sterk aan om bij voorkeur methode 1 te gebruiken, want met affiliate marketing verdien je verreweg het best via Youtube.

Extra informatie

Een betaald kanaal

Het succes van alle methodes blijft altijd dat je veel views wilt hebben. Je filmpjes moeten vaak bekeken worden dus. Dan verdien je vanzelf meer. Dus heb je volgers nodig, likes, comments onder je filmpjes. Die krijg je alleen maar als je iets waardevols biedt aan de mensen die naar jou video kijken. Key is dus goede content, en als je dat echt goed doet dan betalen mensen er zelfs voor om toegang je krijgen tot je kanaal of specifieke videos. Ook dit kan je via Youtube zelf regelen.

Andere video sites

Youtube is uiteraard niet die enige video site. Je kan ook gebruik maken van andere “youtubes”, denk aan Vimeo of Zideo. Uiteraard kan je jouw video’s ook verspreiden andere bekende sociale media zoals Facebook en Instagram.

De toekomst

Er is een belangrijke reden dat je Youtube moet gebruiken als verdienmodel. Youtube heeft namelijk de toekomst. Veel meer mensen kijken ondemand, reguliere tv is aan het doodgaan. Niemand wil meer wachten tot een programma begint. Daarom kijken steeds meer jonge mensen niet meer naar TV, maar wanneer ze zin hebben via Netflix of Youtube. De verwachting is dat dit alleen maar populairder zal worden.

Over Youtube

Youtube is een video deel website en in eigendom van Google. Hoewel niet per se een social media zoals de andere maar daarmee juist een belangrijke speler. Ze groeien niet meer zo hard in Nederland maar hebben nog steeds wel 9,1 miljoen gebruikers.

De site werd in 2005 opgericht door medewerkers van PayPal die het gek vonden dat ze online niet makkelijk video’s konden vinden van de Super Bowl. Er is zelfs een concept geweest om het een dating site te laten worden.

Omdat Google met de eigen dienst “Google Video” ver achterbleef op het succes van Youtube kochten ze de site in 2006 al voor het bedrag van 1,65 miljard dollar. De originele oprichters van het platform die dit bedrag ontvingen waren dus nog altijd veruit het beste in geld verdienen met Youtube! 😉

Gerelateerde artikelen: