Geld Beleggen Stappenplan
Door | Geüpdatet 16 mrt. 2022

10 stappen waarin jij de belangrijkste overwegingen maakt wanneer je wil gaan beleggen.

Een handige checklist om alles op een rijtje te krijgen.

Gratis en voor niets, om je op weg te helpen.

Succes!


1. Waarom wil je gaan beleggen?

Ja we beginnen met een gewetensvraag. Waarom wil je eigenlijk starten als belegger? Lijkt het je leuk om te doen, of zie je het als een goed alternatief voor sparen? Omdat je meer uit je spaargeld wil halen? Omdat het op de lange termijn meer op zou moeten leveren dan spaarrente? Prima, klinkt legitiem.

Maar zie je het als een manier om in korte tijd veel geld te verdienen? NEE! FOUT! Je bent nooit zeker van je winst, laat staan überhaupt enig rendement. Er zijn veel betere opties als je wat wil bijverdienen. Kijk maar eens op onze pagina over geld verdienen op internet. Van een paar tientjes of honderdjes per maand tot een volledig inkomen, kan allemaal.

2. Hoeveel geld wil je beleggen?

Met hoeveel financiële middelen wil je aan de gang? Des te meer je kan investeren, hoe meer winst er mogelijk uitkomt. Sommige soorten beleggingen vragen om een minimale inleg, maar dat is echt niet altijd zo. Ook kan je prima met weinig geld beleggen.

3. Hoeveel vermogen kan je beleggen?

Ja dat is een tricky vraag, je dacht zeker na vraag 2 daar ben ik vanaf? Nee we gaan het toch nog even op je geweten spelen… want nogmaals beleggingen zijn geen easy manier om aan geld te komen. Je loopt het risico verlies te lijden. Daarom moet je enkel inzetten wat je ook daadwerkelijk kan verliezen.

Dus niet je spaargeld dat eigenlijk je financiële buffer is. Niet je vakantiegeld of bonus terwijl je nog een vakantie moet betalen. Zeker niet het studiepotje van je kinderen! Klinkt flauw maar we zien zo vaak dat deze fout wordt gemaakt in de hoop dat de inleg meer waard wordt, maar uiteindelijk sta je met lege handen als je geleid wordt door hebzucht.

Beleggen is niet hetzelfde als gokken, ga dan maar naar het casino al je je geld kwijt wilt. Daar krijg je er nog een drankje en leuke muziek bij…

4. Beleggingsdoel en termijn

Oké, je hebt nu dus bepaalt dat je wil beleggen en hoeveel je daarmee gemoeid gaat zijn in termen van euro’s. Dan kan je nu gaan nadenken over het doel waarvoor je gaat. Dit hoeft geen hard getal te zijn want dit is toch moeilijk te voorspellen. En als je er al een vast bedrag op wil prikken dan is dat nog helemaal geen garantie dat je dat gaat halen. En toch: wil je bijvoorbeeld je belegging uiteindelijk gebruiken om iets mee te kunnen kopen dan heb je wel een streefprijs. En mocht je dat bereiken, weet je ook wanneer je moet stoppen!

Ook kan het zijn dat je op een bepaald moment sowieso je belegging wilt verzilveren, ongeacht het bereikte vermogen. Bijvoorbeeld omdat je het aan je kind wil geven als die 18 wordt. En zo kunnen we nog wel wat voorbeelden bedenken. Zowel een doel als termijn zijn belangrijk in de verdere keuzes die je gaat maken, en welke beleggingsvormen en risicoprofielen daarbij passen.

5. Lees jezelf goed in

Voor welke beleggingsmethode je ook kiest en op welk platform/site je dat ook wil gaan proberen, lees altijd eerst alle informatie en uitleg door. Bijna alle platforms bieden tot bepaalde hoogte hulp en advies om goede doordachte keuzes te maken. Sla die nooit over. Je kan jezelf beter teveel inlezen dan te weinig, je wil het jezelf niet kwalijk moeten nemen dat je door een domme fout veel geld kwijt bent geraakt.

Vertrouw je het niet, een belegging of partij, dan wegwezen! Beleggen heeft al risico van zichzelf, geen reden om extra gevaar te lopen door in zee te gaan met vage constructies of instellingen.

6. Beleggen = Risico

Het weerklinkt overal op onze site en in dit artikel, maar we leggen er toch graag goed de nadruk op: Beleggen brengt risico met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. Elke vorm van beleggen heeft echter weer een ander risicoprofiel. Andere gevaren en manieren om eraan te verdienen, dus andere voordelen en nadelen.

Weet dat risico altijd gepaard gaat met mogelijk rendement. Een belegging die dus meer winst zou kunnen behalen heeft evenredig meer gevaar om meer verlies te lijden. Denk dus heel goed na over het antwoord op de volgende vraag:

7. Waarin ga je beleggen?

Dat is een vraag met een heel lang antwoord, of in ieder geval veel mogelijke antwoorden. Er zijn namelijk ongelooflijk veel beleggingsvormen tegenwoordig. Er worden er steeds meer bij verzonnen en dat is niet altijd alleen maar om het makkelijker of beter te maken voor de particulier zoals wij en jij. Zolang je een startende belegger bent kan je daarom ook beter uit te buurtblijven dan de complexe instrumenten.

Houd het liever simpel en overzichtelijk. Als je relatief weinig geld hebt of wil inleggen kan je het beste eens kijken bij CFD Handel. Je kan dit niet alleen gratis oefenen met nep-geld, maar op die manier ook handelen op koersen van allerlei instrumenten. Variërend van aandelen tot grondstoffen en crypto. En je kan door een hefboomeffect net zoveel winst maken als wanneer je 30 zoveel had geïnvesteerd.

Wil je direct investeren in cryptomunten, ook een slimme optie met weinig inleg nodig, doe dat dan via een Nederlandse en betrouwbare partij: Litebit.eu Je kan hier bijna alle munten kopen en krijgt uitleg, hulp en klantenservice in het Nederlands, wel een stuk prettige dan een vage Aziatische internet partij.

Heb je wat meer te besteden / ga je voor de traditionele aandelen, fondsen of opties, dan kies je het beste voor Saxo Bank. Zij zijn al jaren de beste broker in Nederland met goede uitleg & service en lage kosten. Je krijgt ook tijdelijk tot €200,- transactietegoed cadeau!

Ga sowieso niet voor Binaire Optiesnooit doen! Dit is verboden in de EU vanwege het feit dat er alleen maar verlies op wordt gemaakt. Iedereen die hier toch over begint is een oplichter.

8. Zelf of laten beleggen?

Je hoeft niet zelf te beleggen, je kan dit ook voor je laten doen. Door ervaren professionals die dit elke dag doen voor hun werk. Heb je er ook geen omkijken aan. Maar let wel op dat je dan nog steeds geen garantie hebt op rendement, en je ook alsnog je geld kwijt kan raken. En geld laten beleggen daar zitten natuurlijk wel weer kosten aan verbonden.

Als je zelf gaat beleggen heb je die extra kosten niet en heb je het ook meer in de hand en kan je dus sneller beslissingen maken (lees kopen en verkopen). En als je het leuk vindt heb je er ook meer plezier aan, vooral als je winst maakt! Moeilijk is handelen echt niet meer met alle tools, sites en apps dus voel je niet geremd om het zelf te doen. Vooral gaan voor de beste broker (al 15 keer nr. 1 van Nederland): Saxo bank (voorheen Binck Bank).

9. Altijd eerst oefenen

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met beleggen raden we je ten zeerste aan om eerst te oefenen. Bedenk eens waarin je zou gaan beleggen en houd de koersen voor een paar weken bij. Was het achteraf nog steeds een slimme keuze geweest?

Nu hoef je het niet op deze old school manier te doen, daar zijn tegenwoordig ook handige tools voor! Zo kan je een gratis demo account aanmaken (om te oefenen met nep-geld) voor CFD handel via Plus500. Daarin kan je koersen volgen van allerlei instrumenten zoals eerder benoemd. Van aandelen tot (crypto)valute en grondstoffen. Kan je helemaal mooi zien en ervaren om het is om het zometeen echt te gaan doen! Je kan je account daarna omzetten naar “echt geld”, maar dat hoeft niet. Je kan ook altijd nog ergens anders het echte werk doen, maar wel hier eerst rustig oefenen.

Waarom we dit zo nadrukkelijk aanbevelen is omdat je wel aan de slag gaat met jouw zuurverdiende geld. En omdat je als beginnende belegger nog wel eens een foutje kan maken is het zonde om hier daadwerkelijk ‘leergeld’ voor te moeten betalen, als je het ook kan oefenen met een speciaal oefenaccount.

10. Aan de slag

Ready… set… GO! Je bent nu helemaal klaar om je eerste stappen te gaan zetten in de beleggingswereld. Succes en houd je hoofd koel! Dat is misschien wel onze belangrijkste tip nog zo op het eind van dit verhaal: als je je laat leiden door emoties dan ga je verkeerde keuzes maken. Houd altijd je gedachte bij je doelstelling en ga nooit in paniek verkopen. Tegelijkertijd moet je ook niet hebberig worden en denken dat je niks te verliezen hebt, want dat heb je wel degelijk.

Gerelateerde artikelen: