kan bitcoin verdwijnen
Door | 26 jan. 2023

Een vraag die we vooral voorbij zien komen zodra de crypto koersen inzakken: kan Bitcoin verdwijnen?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waardoor dit zou kunnen gebeuren,

daar hoef je zelfs geen doemdenker voor te zijn.

De vraag daarbij is dan wel hoe waarschijnlijk het is dit soort scenario’s zich daadwerkelijk zullen ontvouwen.

En juist daar gaan we op in.


Kan Bitcoin verboden worden (en zo verdwijnen)

Dit is een goede vraag want de roep om een dergelijk verbod is er wel degelijk. Zelfs binnen de Nederlandse politiek en DNB zijn dergelijke uitspraken wel vaker voorbij gekomen. Maar ons kikkerlandje maakt daarin niet zo gek veel uit natuurlijk.

Het hele punt van Bitcoin is namelijk dat het decentraal is en dus onafhankelijk van zowel (centrale) banken als overheden. Iedereen kan meedoen aan het netwerk en er is geen centraal orgaan. Geen bedrijf dat je kunt ontmantelen, geen directeur die je kan aanspreken, vervolgen of ontslaan.

Maar om Bitcoin te kunnen laten bestaan zijn wel een aantal ingrediënten nodig. Zonder bepaalde zaken is het namelijk niet levensvatbaar. De basis is daarbij de blockchain en de onderliggende techniek van proof-of-work (PoW). 

mining verbieden

Bitcoin mining verbieden

Miners zoals ze heten, in vergelijk met gouddelvers, werken namelijk met hun computers mee aan het in stand houden van het netwerk. In ruil daarvoor krijgen ze Bitcoins, dat is hun verdienmodel. Hiervoor is echter wel veel stroom nodig.

In China is al een totaal verbod op Bitcoin mining ingesteld omdat het teveel energie wegtrok van het netwerk waardoor woonwijken en industrie in de problemen kwamen. Maar je kan natuurlijk ook zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines en reststromen van energie zoals restwarmte van de industrie en gas dat weglekt bij de winning ervan.

bitcoin handel verbieden

Handelen in Bitcoin verbieden

Een verbod op mining is dus niet 100% te realiseren. Een ander component van het ecosysteem is het bewaren en handelen in de munten, daar is het namelijk voor bedoeld als alternatief voor valuta en goud. Hier kun je de grotere en vaak beursgenoteerde bedrijven aanpakken die dit faciliteren.

Wereldwijd zijn vooral Binance en Coinbase grote brokers en exchanges waar je crypto zoals Bitcoin kan kopen, opslaan en verkopen. Echter kan je de munten ook zelf in een eigen hardware wallet (usb stick) bewaren en gewoon versturen via internet. Wederom lastig om dit te verbieden.

bitcoin bezit verbieden

Bezitten van Bitcoin verbieden

Dan zijn er nog landen die hebben geprobeerd het bezit van de munten aan banden te leggen, maar dit is niet te handhaven. Los ervan dat je door VPN en dergelijke niet alles kan traceren, is het vaak in de juridische wereld nog niet een strafbaar feit te maken omdat crypto nog niet goed herkend wordt. Want, wat is het nu eigenlijk? 

Daar zijn de hoogste rechters in de USA nog niet over uit. De bestaande wetteksten zijn daarvoor nog niet toereikend en tot die tijd vechten de crypto bedrijven die als paddestoelen uit de grond schieten elke claim met succes aan.

Het probleem is bovendien dat steeds meer mensen in Bitcoin zijn gestapt. En door het netwerkeffect gaat die groei gestaag door. Er zijn simpelweg veel mensen in deze technologie geïnteresseerd geraakt.

Daardoor zijn er al genoeg politici die al geen negatieve dingen meer over Bitcoin willen zeggen omdat je dit heel veel stemmen kan kosten in de volgende verkiezingen. En vaak hebben politici die munten zelf ook al.

In de Verenigde Staten gaat dit zo ver dat men verwacht dat de nieuwe president wel pro-Bitcoin moet zijn om überhaupt gekozen te worden. Is het scenario dat Bitcoin helemaal verboden wordt dus realistisch? Nee zeker niet, temeer alle landen die dan gezamenlijk moeten doen. Laat ze eerst maar eens de energietransitie en opwarming van de aarde oplossen…

Kan de prijs van Bitcoin naar 0

Dat kan. Zoals elke asset is de waarde puur afhankelijk van vraag en aanbod. En als de vraagzijde helemaal wegvalt dan is het snel klaar. Echter is het probleem dat er nu al zoveel mensen in de munt zijn gestapt, inclusief grote bedrijven, dat dit onwaarschijnlijk is.

Als de prijs namelijk te laag gaat dan stoppen mensen met verkopen. Omdat de munt namelijk decentraal is en een maximale oplage kent van 21 miljoen coins is het zeer de verwachting dat de waarde van de munt alleen maar zal stijgen. 

Er zijn teveel mensen afhankelijk van het succes van de munt, of in ieder geval dat hij niet faalt. Temeer omdat de munt en blockchain ook veel toepassingen heeft die het een onderliggende waarde geeft.

Bitcoin toepassingen

Bitcoin van zichzelf wordt vaak afgebeeld als een gouden munt maar dat is het uiteindelijk helemaal niet. Het is slechts een digitale afdruk van de blockchain dat een munt jouw eigendom is, omdat hij in jouw wallet zit met jouw wachtwoorden.

De blockchain technologie is geboren met Bitcoin. Het is de eerste en meest veilig blockchain ter wereld die niet te hacken is en daarmee aantrekkelijk om toepassingen op de laten draaien. Je kan met de blockchain namelijk allerlei zaken valideren zonder dat iemand dit nog kan aanpassen of beïnvloeden.

Daarnaast is de waarde van de munt wellicht volatiel, maar dan wel vooral naar boven toe. De waarde stijgt nog steeds enorm en dat heeft veel grote bedrijven ertoe gezet Bitcoin toe te voegen aan hun balans. En zelfs beleggingsfondsen, ETF’s, vermogensbeheerders en pensioenfondsen stapten in.

Naast het vasthouden van waarde is het een doel om de munt een valuta te laten zijn. El Salvador werd het eerste land dat de munt officieel aannam als munteenheid, en ook landen als Oekraïne, Nigeria, Congo, Georgië en Paraguay zetten vergelijkbare stappen met juridische erkenning. 

Laatste interessante toepassing, die juist goed is voor het milieu en niet slecht zoals veel mensen Bitcoin afschilderen, is dat energiebedrijven overtollige energie via Bitcoin mining kunnen omzetten in geld. 

Bijvoorbeeld gas dat nu nog wordt verbrand bij de winning van olie en gas wordt door organisaties hiervoor gebruikt. Dat zorgt niet alleen voor winst, ook wordt hiermee 63% van de CO2 uitstoot voorkomen.

Kan Bitcoin verdwijnen door concurrentie van andere munten

Oei dit is wel een discussie voor de echte puristen, maar er is best wat geluid dat Ethereum, na Bitcoin de grootste cryptomunt in marktwaarde, ooit zijn oudere broer zal inhalen. Let op, dit is niet in waarde maar in totale marktwaarde. 

De vraag is echter of het dan een concurrent wordt of niet. Er zijn inderdaad genoeg slimmeriken geweest die hebben geprobeerd om de nieuwe Bitcoin te bedenken, maar in feite missen die allemaal één aspect: ze zijn nooit 100% decentraal.

Er is dan ook maar 1 Bitcoin nodig om het doel te bereiken dat deze munt heeft met zijn decentralisatie, namelijk onafhankelijkheid van politiek en monetair beleid. Dat laat namelijk nogal eens te wensen over.

Een concurrerende munt zal Bitcoin niet doen verdwijnen, maar wellicht wel wat van zijn dominantie afdoen brokkelen en wellicht op specifieke toepassingen wegdrukken. Vaak zie je toch echter dat munten juist pogen samen te werken met Bitcoin als extra laag op de blockchain in plaats van vijandig te zijn.

Conclusie: Bitcoin kan verdwijnen, maar…

… dat is wel zeer onwaarschijnlijk. De munt is inmiddels breed gedragen, in sommige landen al officieel erkend als bezit of betaalmiddel en bovendien praktisch onmogelijk om te verbieden. Niet voor niets dat hij voor ons ook nog steeds op 1 staat als beste cryptomunt om in te investeren

Elke les die je krijgt over hoe je kan beleggen in cryptomunten voor beginners zal je vertellen dat je altijd een deel van de portfolio in Bitcoin moet stoppen. Bitcoin bepaalt namelijk de richting van de markt en of Bitcoin kan verdwijnen daar zijn ze allang niet meer bang voor. 

Wil jij Bitcoin kopen? Doe dat dan via een betrouwbare partij, bij voorkeur de beste crypto broker in Nederland of als je al wat meer kennis hebt bij de goedkoopste crypto exchange van Nederland. Beiden Nederlandse bedrijven met een goede staat van dienst en erkenning door DNB en AFM.