1. Besparen op tanken door extra korting met een tankpas

De eerste tip die we je gaan geven is meteen de beste van alle tips, die ga je nooit meer vergeten! Er bestaat namelijk een tankpas waarmee je altijd korting kan krijgen op je tankbeurt! 6 cent per liter maar liefst. Dit is ten opzichte van de landelijke adviesprijs, maar sowieso aan elke pomp krijg je gegarandeerde korting ook al is de prijs daar al lager.

Het maakt niet uit wat je tankt, op alle brandstoffen is dit geldig, ook op de premium varianten diesel en benzine. Je hoeft alleen even je pasje te laten zien, de korting krijg je via United Consumers gewoon terug op je bankrekening (dus niet meteen de korting aan de kassa / pomp bij het afrekenen). En dat alles bij 600 tankstations door Nederland waarvan er altijd wel eentje bij jou in de buurt is.

geld besparen tanken

2. Goedkoop tanken langs de route

Dat laatste is sowieso een punt, want als je moet gaan omrijden voor een tankbeurt dan moet je niet vergeten dat dit ook weer benzine kost. Natuurlijk is het wel slim om te kijken waar de literprijs het laagste is… maar dan dus goed afwegen of omrijden het wel waard is. Wijk niet te ver van je route af is ons advies.

Tanken langs de snelweg is altijd af te raden want is veel duurder, terwijl regionale en vooral lokale stations veelal goedkoper zijn. Kan je checken via brandstof-zoeker.nl overigens. Zorg ook dat je geregeld tankt en niet met een lege tank gedwongen wordt om ergens duur te moeten bijvullen omdat je anders niet meer verder kan.

Vaak is het slim om dit even een keer uit te zoeken langs de routes die je vaak rijdt en zo weet je altijd waar je handig even kan tanken als je er toch in de buurt bent. Naar je werk, een familielid of de wekelijkse boodschappen.

3. Door zuinig rijden geld besparen op diesel en benzine

Het nieuwe rijden noemen ze het ook wel, waarmee je een stuk minder verbruik hebt. Eigenlijk zijn dit maar 12 simpele vuistregels die je helpen in ieder geval onnodig gebruik van brandstof tegen te gaan:

 1. Trek rustig op;
 2. Schakel tijdig door, 50 km/u in de 4e versnelling en 80 km/u in zijn 5;
 3. Laat de auto rustig in versnelling uitrollen bij het remmen / voor een stoplicht. De koppeling intrappen tijdens remmen of bocht kost brandstof! Net als het onnodig terugschakelen;
 4. Airco zorgt voor hoger verbruik;
 5. Ramen open overigens ook;
 6. Een auto rijdt zuiniger bij lagere snelheid, rijd dus niet te hard;
 7. Gebruik het start-stop systeem als je dat hebt;
 8. Moet je even stilstaan voor bijvoorbeeld een brug, zet dan de motor af;
 9. Ruim de auto op. Elk gewicht dat je onnodig meeneemt kost brandstof;
 10. Rijd niet in de spits / file, dat rijdt erg inefficiënt door het vele remmen en optrekken;
 11. Probeer een constante snelheid te rijden;
 12. Rijden op cruise control scheelt verbruik, maar mag helaas niet overal meer.

4. Diesel, benzine of toch LPG?

Dit is een lastige vraag, want verschilt enorm per autoklasse. Bovendien zijn andere kosten als verzekering, onderhoud en wegenbelasting ook afhankelijk van de brandstofkeuze. Desalniettemin is LPG vaak het goedkoopst, maar is de aanschaf / installatie van een pomp nogal prijzig.

Diesel is goedkoper dan benzine maar alleen bij veel gereden kilometers per jaar. Hoeveel dit met de nieuwere auto’s en modernere dieselmotoren steeds meer te verwaarlozen valt, ligt de grens in sommige gevallen toch echt pas bij de 40.000 kilometer per jaar en dat rijdt bijna niemand. Bij de nieuwste kleinere auto’s is het omslagpunt soms als vanaf 15.000 km.

5. Bandenspanning scheelt brandstof

De bandenspanning is essentieel voor je benzineverbruik, maar ook om veilig te kunnen rijden. Controleer deze minimaal elke twee maanden en wissel ook je banden als je profiel minder wordt. Sowieso is het gehele onderhoud van je auto van belang voor je verbruik dus ga goed om met je automobiel.

6. Koop een voordelige / zuinige auto

Mocht je toe zijn aan een nieuwe auto dan kan je letten op het energielabel en gemiddelde verbruik. Vaak hangen deze met elkaar samen. Je kan hierin ook direct je brandstofkeuze meenemen. Zwaardere auto’s verbruiken in principe meer, en kosten bovendien ook meer aan wegenbelasting elke maand.

7. Minder rijden

Dit is wellicht een inkoppertje, maar hoe vaak ga jij gedachteloos in je auto zitten terwijl je net zo goed even de fiets had kunnen nemen? Is toch weer zonde van het geld nietwaar, en fietsen (of lopen) is nog gezond ook!

Hetzelfde gaat op voor een goede voorbereiding: zoek altijd uit waar je heen gaat, wat de beste route is en of er werkzaamheden of files zijn. Om moeten rijden en filerijden kosten namelijk een hoop extra brandstof en kostbare tijd. Stel je reis uit als dat mogelijk is.

8. Koop helemaal geen auto

Klinkt wellicht wat abrupt maar hoe vaak heb je nu echt de auto nodig? Auto’s in Nederland staan gemiddeld 95% van de tijd stil! Kan je die paar ritjes niet oplossen door een auto te delen met iemand, of af en toe te lenen van vrienden en familie. Het kan zelfs voordeliger zijn om desnoods af ten toe een auto te moeten huren dan dat je er eentje doorlopend moet betalen. Denk aan wegenbelasting, onderhoud en de verzekering.

9. Nog meer besparen op je auto

Besparen op dat laatste rijtje kosten kan overigens ook! Wegenbelasting betaal je bijvoorbeeld niet op een oldtimer (vanaf 25 jaar korting bij benzine en vanaf 40 jaar helemaal nooit enige kosten). Onderhoud moet je vooral tijdig en goed laten doen omdat de problemen anders alleen maar verergeren.

De autoverzekering kan je net als de gratis tankpas met korting ook regelen bij United Consumers. Niet alleen kan je via hen ruim 100 polissen vergelijken en de beste deal vinden, je krijg over die laagste prijs alsnog eens 5% extra korting! Dit scheelt je zomaar €175,- per jaar.

besparen autoverzekering

10. Geld voor een tankbeurt nodig? Bespaar nog eens €10.000 per jaar

Dat waren al een heleboel tips om goed geld te besparen, maar we hebben er op deze site nog veel meer verzameld voor je. Je kan deze allemaal terugvinden in dit overzicht met bespaartips per categorie.

Of je doet onze handige geld besparen test, waarin je met slechts 16 korte ja/nee-vragen erachter komt waarop je nog geld kan besparen. En dan doen we er meteen een linkje bij naar de site/plek om het direct te regelen. Waarom wachten? Wie zegt dat bezuinigen lastig is?

Gerelateerde artikelen: