welke lening past bij mij
Door | 05 feb. 2024

Wil je een consumptieve lening afsluiten, bijvoorbeeld voor het aankopen van een auto of financieren van een auto? Dan heb je de keuze uit twee soorten leningen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Maar welke lening past het beste bij jouw wensen? In dit artikel helpen we je bij het maken van een keuze tussen deze twee leenvormen.


Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Om te kunnen kiezen tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet, is het belangrijk dat je eerst weet wat het verschil tussen beide soorten leningen is:

  • Persoonlijke lening: Deze lening is geschikt voor eenmalige, grote uitgaven zoals een auto of keuken. Je ontvangt het gehele bedrag in één keer op je rekening en betaalt elke maand een vast bedrag terug. De rente en aflossing staan vast, waardoor je exact weet wat je maandelijks betaalt en wanneer de lening is afbetaald. Dit biedt financiële zekerheid en overzicht.
  • Doorlopend krediet: Dit is een flexibelere leenvorm, waarbij je tot een afgesproken limiet geld kunt opnemen en terugbetalen. Deze lening is ideaal als je gedurende een langere periode extra financiële ruimte nodig hebt. De rente is variabel en meestal hoger dan bij een persoonlijke lening.

In deze tabel staat de belangrijkste informatie over beide leenvormen nog eens duidelijk voor je op een rij.

KenmerkPersoonlijke leningDoorlopend krediet
Leendoel  Eenmalige aankoop of een verbouwing.Extra financiële ruimte
Voor welke leeftijden mogelijk?Van 18 tot 75 jaarVan 18 tot 69 jaar
RentepercentageRente is meestal lager dan bij een doorlopend krediet  Rente is meestal hoger dan bij een persoonlijke lening
Geld opnemen  Je ontvangt in één keer het hele bedrag op je rekening. Later opnieuw opnemen kan niet.Je bepaalt de eerste twee jaar zelf wanneer en hoe vaak je geld opneemt (tot maximaal de kredietlimiet)
Looptijd (aflos-periode)  De looptijd kies je vooraf zelf en staat daarna vast  De looptijd hangt af van wanneer en hoe vaak je geld opneemt. Afgeloste bedragen opnieuw opnemen, maakt de looptijd langer
Maand-bedragJe betaalt elke maand een vast bedrag terug.Als je geld opneemt, betaal je elke maand een vast bedrag terug. Dit is een percentage van de kredietlimiet (1,5 of 2 procent).

Vergelijk rentepercentages

Heb je je keuze tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet gemaakt? Dan kun je op zoek naar de kredietverstrekkers met de beste lening voor jouw wensen. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de meest voordelige optie. Omdat de voorwaarden tussen kredietverstrekkers weinig verschillen, is rente een doorslaggevende factor. De maximale toegestane rente op leningen is in 2024 gestegen van 14 naar 15 procent, wat het vergelijken van rentes nog belangrijker maakt. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt bovendien dat je met vergelijken gemiddeld 783 euro kan besparen op je lening. “Dit komt vooral omdat de renteverschillen tussen de kredietverstrekkers de afgelopen jaren behoorlijk zijn opgelopen”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.

Lening afsluiten

Zodra je online leningen hebt vergeleken en de voordeligste lening voor jou hebt gevonden, , kun je de vaak direct online een offerte aanvragen. Kredietverstrekkers vragen hierbij naar verschillende persoonlijke gegevens, zoals je inkomen en woonlasten. Rond je de offerte-aanvraag af, dan ontvang je vaak binnen enkele werkdagen een reactie. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden van de kredietverstrekker, dan krijg je een voorstel (de offerte). Controleer deze goed, het kan zijn dat bijvoorbeeld de rente hoger is dan je initieel hebt aangevraagd. Ben je akkoord met de offerte, stuur hem dan ondertekend retour en het geld staat vaak binnen enkele dagen op je rekening!