Minder warm water, beter voor later
Minder warm water gebruiken, bespaart veel energie en dat is goed voor het milieu. Door het verspillen van energie warmt de aarde op waardoor dieren en hun leefomgeving worden bedreigd. Voor douchen is veel warm water nodig. Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. WaterSpaarders zeggen: 5 minuten is genoeg! Wil je hier aan mee doen? Word dan WaterSpaarder en douche niet langer dan vijf minuten. Zo help je mee aan een beter milieu.
WaterSpaarders merken het ook in hun portemonnee
Naast het belang van het milieu is korter douchen ook een fikse besparing op kosten voor energie en water. Water verwarmen met gas of elektriciteit kost namelijk veel geld. Door de douchetijd te beperken naar 5 minuten kan een gemiddeld gezin direct โฌ65 – โฌ130 per jaar uitsparen aldus milieucentraal. Er zijn echter nog veel meer goede tips om te besparen op water:
Water besparen tips
- Neem een regenton, er valt het hele jaar door gratis water op je dak!
- Let bij het doorspoelen van je toilet op of je de goede knop gebruikt. Voor een โkleine boodschapโ kan je ook de kleine knop gebruiken, dan komt er minder water;
- Koop zuinige kranen of kraandoppen, dan komt er minder uit maar dat merk je niet eens;
- Een zuinige douchekop zorgt nog steeds voor een prettige ervaring maar scheelt veel water;
- Ga niet in bad maar onder de douche, dat scheelt per douchebeurt zomaar 30 liter drinkwater!
- Als je gaat afwassen met de hand, omdat er toch maar weinig afwas is, doe dat dan in een in teiltje en niet onder de stromende kraan;
- deel je bad (of douche)
- Verklein het reservoir van je toilet door een bijvoorbeeld een baksteen in te leggen. Zo spoel je minder onnodig water weg;
- Je toilet is geen vuilnisbak! Spoel er dus ook geen dingen mee weg die er niet in horen zoals haren en andere kleine dingen;
- Vang het water op terwijl je wacht tot het water warm is. Daarmee kan je planten water geven en je groenten wassen bijvoorbeeld;
- Heb je een droger die het water opvangt? Dit is kalkvrij dus gebruik dit vooral om schoon te maken of om in je strijkijzer te doen!
- Was de auto niet met de tuinslang maar met een emmer en spons;
- In de zomer sproeien mensen met een tuin heel veel goed drinkwater weg. Eigenlijk best gek. Weet in ieder geval dat het beter is om juist minder vaak water geven maar dan wel meer. Je stimuleert daarmee je planten om langere wortels te maken.
Waar komt WaterSpaarders vandaan?
WaterSpaarders was origineel een initiatief van kinderen, leerkrachten samen met het Wereld Natuur Fonds, Unilever en Missing Chapter Foundation en werd mede mogelijk gemaakt door Enpuls, Stayokay, Milieu Centraal, Scouting Nederland, Grohe, KNVB en Young Crowds. Samen wilden deze organisaties alle kinderen in Nederland helpen om iedereen in Nederland minder warm water te laten gebruiken. Kinderen zijn zeer begaan met de natuur en willen iets concreets doen voor de aarde. Door minder warm water te gebruiken, verspillen we minder energie, wat de uitstoot van CO2 verlaagt.
Inmiddels is dit project niet meer online maar wil GeldGenius dit wel graag levend houden. Besparen is immers een belangrijk onderwerp waarover we tips delen en duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. De exacte invulling voor dit project wordt nog verder bepaald, voor nu gaat het vooral om het delen van tips om het directe watergebruik van particulieren in Nederland te verminderen.
Waarom gaat het over douchen en niet over het bredere energiegebruik thuis?
Uiteindelijk gaat de noodzakelijke gedragsverandering over energieverbruik thuis. Er is echt gekozen voor de focus op warmwaterverbruik in huis, een vaak nog onderbelicht aspect van energieverbruik, maar wel een met een relatief grote impact op het energieverbruik thuis. Douchen is hierbinnen het eerste aandachtspunt omdat iedereen op deze manier concreet iets kunnen bijdragen met รฉรฉn simpele actie.
Daarbij bespaart korter douchen energie รฉn water tegelijkertijd. Waar energie besparen belangrijk is voor het milieu is schoon (drink)water ook een steeds schaarser goed waarvan zelfs de zekerheid in Nederland niet meer zeker is in de nabije toekomst door klimaatverandering en dalende grondwaterspiegels en lage standen van de rivieren. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten.