waterspaarders logo
WaterSpaarders logo

Minder warm water, beter voor later

Minder warm water gebruiken, bespaart veel energie en dat is goed voor het milieu. Door het verspillen van energie warmt de aarde op waardoor dieren en hun leefomgeving worden bedreigd. Voor douchen is veel warm water nodig. Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. WaterSpaarders zeggen: 5 minuten is genoeg! Wil je hier aan mee doen? Word dan WaterSpaarder en douche niet langer dan vijf minuten. Zo help je mee aan een beter milieu.

WaterSpaarders merken het ook in hun portemonnee

Naast het belang van het milieu is korter douchen ook een fikse besparing op kosten voor energie en water. Water verwarmen met gas of elektriciteit kost namelijk veel geld. Door de douchetijd te beperken naar 5 minuten kan een gemiddeld gezin direct €65 – €130 per jaar uitsparen aldus milieucentraal.

Waar komt WaterSpaarders vandaan?

WaterSpaarders was origineel een initiatief van kinderen, leerkrachten samen met het Wereld Natuur Fonds, Unilever en Missing Chapter Foundation en werd mede mogelijk gemaakt door Enpuls, Stayokay, Milieu Centraal, Scouting Nederland, Grohe, KNVB en Young Crowds. Samen wilden deze organisaties alle kinderen in Nederland helpen om iedereen in Nederland minder warm water te laten gebruiken. Kinderen zijn zeer begaan met de natuur en willen iets concreets doen voor de aarde. Door minder warm water te gebruiken, verspillen we minder energie, wat de uitstoot van CO2 verlaagt.

Inmiddels is dit project niet meer online maar wil GeldGenius dit wel graag levend houden. Besparen is immers een belangrijk onderwerp waarover we tips delen en duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. De exacte invulling voor dit project wordt nog verder bepaald.

Waarom gaat het over douchen en niet over het bredere energiegebruik thuis?

Uiteindelijk gaat de noodzakelijke gedragsverandering over energieverbruik thuis. Er is echt gekozen voor de focus op warmwaterverbruik in huis, een vaak nog onderbelicht aspect van energieverbruik, maar wel een met een relatief grote impact op het energieverbruik thuis. Douchen is hierbinnen het eerste aandachtspunt omdat iedereen op deze manier concreet iets kunnen bijdragen met één simpele actie.

Daarbij bespaart douchen energie en water tegelijkertijd. Waar energie besparen belangrijk is voor het milieu is schoon (drink)water ook een steeds schaarser goed waarvan zelfs de zekerheid in Nederland niet meer zeker is in de nabije toekomst door klimaatverandering en dalende grondwaterspiegels en lage standen van de rivieren. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten.