bespaar op internet
Door | 23 apr. 2024

De kosten van internet en televisie lopen steeds verder op. We horen regelmatig in het nieuws dat providers opnieuw hun prijzen hebben verhoogd. De providers moeten namelijk fors investeren, bijvoorbeeld in de uitrol van een landelijk glasvezelnetwerk. Ook de personeelskosten zijn als gevolg van inflatie en hogere looneisen steeds verder opgelopen. Dit soort kosten komen vaak bij de consument terecht, in de vorm van hogere abonnementskosten. Om deze reden is het goed te kijken naar manieren om de internet- en tv-rekening omlaag te krijgen.

Internetten kan een stuk goedkoper

In veel gevallen kan je internetabonnement een stuk goedkoper. Door slim te vergelijken en alleen te bestellen wat je echt nodig hebt, kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je abonnement bij één provider onder te brengen, een lagere internetsnelheid te kiezen of alleen een basispakket voor tv af te nemen als je op dit moment nog een alles-in-een-abonnement hebt.

Breng al je abonnementen onder bij één provider

Je kunt ervoor kiezen om een internet- en tv-abonnement af te sluiten, maar vaak heb je nog meer diensten nodig op het gebied van telefonie. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement voor vaste telefoon en voor mobiele telefonie. Controleer daarom eerst eens bij je huidige mobiele telefoonprovider of deze ook internetverbindingen aanbiedt. In veel gevallen zal dit zo zijn. Dan is het een goed idee om je internet- en tv-abonnement bij dezelfde provider af te sluiten. Op die manier krijg je maar één factuur en kun je besparen op eventuele administratiekosten of aansluitkosten.

Al je abonnementen bij één provider onderbrengen heeft ook nog een ander voordeel. Veel providers bieden je namelijk een combikorting aan. Zo kun je bij de meeste providers tot wel tien euro per maand besparen als je je internetabonnement bij dezelfde provider onderbrengt als je mobiele abonnement. Dit geldt vaak ook voor dochtermaatschappijen. Zo krijg je bij Simyo korting als je thuis KPN hebt. Het loont de moeite om dit even goed uit te zoeken, want hier liggen redelijk wat euro’s die je kunt besparen.

Welke aansluiting heb je nodig?

Voordat je gaat besparen, is het goed om te bekijken welke aansluiting je nodig hebt. Als je op jacht bent naar de goedkoopste internet provider, maakt het uit of je kiest voor DSL, kabel of glasvezel. DSL is vaak de goedkoopste aansluiting, maar is vaak ook een stuk minder snel en stabiel. Tegenwoordig is er wel overal een kabelverbinding, maar daar heeft een provider als Ziggo vaak het alleenrecht op. Daardoor kan de provider ongestoord hogere prijzen vragen wegens te weinig concurrentie. Om deze reden is glasvezel vaak de meest geschikte optie. Het is een snelle verbinding, erg stabiel en vaak niet heel veel duurder dan DSL. Glasvezel is alleen nog niet overal in Nederland beschikbaar.

Besparen op de internetsnelheid

Kies je voor een snellere verbinding zoals glasvezel, kijk dan goed naar welke internetsnelheid je echt nodig hebt. Zeker bij glasvezel verleiden de providers je met mooie aanbiedingen. Sommige aanbieders bieden inmiddels symmetrische verbindingen aan met een snelheid van 4 Gbps of zelfs 8 Gbps. Je download- en uploadsnelheid is dan supersnel. Maar in de praktijk heb je zoveel snelheid vaak niet nodig, terwijl je er wel voor betaalt. Als je alleen mailt, surft en af en toe muziek luistert, is een snelheid van 50 tot 100 Mbps vaak al voldoende. Heb je meer mensen in een huishouden die allemaal streamen op hoge kwaliteit, dan kies je het best voor 100 Mbps. Wil je gamen, dan is minimaal 150 Mbps de beste optie. In de meeste gevallen kunnen huishoudens met een snelheid van tussen de 200 Mbps en 500 Mbps al goed uit de voeten. Een 1 Gbps-verbinding is vaak niet nodig, laat staan een 4 Gbps verbinding. Dat terwijl deze abonnementen vaak wel duurder zijn. Ook als het verschil maar 10 euro per maand is, betaal je jaarlijks al ruim honderden euro meer.

Kies voor een basispakket tv

Kijken jullie thuis eigenlijk amper televisie? Dan is een basispakket televisie al meer dan voldoende. Laat je dus niet verleiden om een uitgebreid zenderpakket te kiezen. Veel van deze zenders kijk je vaak niet, terwijl je er wel voor betaalt. Zo heb je de opnamefunctie niet nodig als je nooit programma’s terugkijkt. En vaak zijn de publieke en commerciële zenders al voldoende voor een avond kijkplezier. Met het goedkoopste abonnement ben je dus vaak ook het beste af.

Laat je niet verleiden door aanbiedingen

Providers staan erom bekend regelmatig mooie aanbiedingen te doen. Zo krijg je als nieuwe klant vaak een welkomstkorting en kun je bijvoorbeeld de eerste zes maanden het snelste abonnement tegen een lage prijs afsluiten. Maar veel abonnees vergeten vaak dat ze deze aanbieding wel weer moeten bijstellen als de kortingsperiode voorbij is. Na zes maanden ga je bijvoorbeeld de volledige prijs betalen en kun je dus een stevige rekening verwachten. Andere providers bieden je een gratis zenderpakket of wifi-hotspots aan als je voor een duurder abonnement kiest. Zo’n abonnement heb je vaak niet nodig. Dit soort aanbiedingen betaal je uiteindelijk gewoon zelf. Kies dus voor een internetabonnement dat je echt nodig hebt. Dat is vaak voordeliger dan het abonnement dat nu nog zo goedkoop lijkt.

aanbiedingen

Alleen internet afsluiten

Kijk je thuis geen televisie en heb je geen vaste telefonie nodig? Dan hebben we nog een goede tip: veel providers promoten hun internetabonnement als ‘internet en tv’-abonnement. Maar je kunt meestal ook een abonnement zonder televisiepakket afsluiten. Dit soort internet only-abonnementen zijn in de regel een stuk goedkoper.