zakelijk sparen
Door | 29 jan. 2024

Nu de historisch lage (of soms zelfs negatieve) spaarrentes achter ons liggen denkt men er weer meer over na om hun spaarrekening te vullen, zoals ook zakelijk sparen.

Een spaarrekening voor je bedrijf is echter niet hetzelfde als je eigen privé spaarpotje bij de bank, er zijn verschillende voordelen maar ook nadelen.

We doorlopen deze in dit artikel en leggen je ook uit waar je zakelijke spaarrentes kan vergelijken om een rekening te openen.


Kan je sparen op een zakelijke rekening?

Om maar bij het begin te beginnen: ja, je kan sparen op een zakelijke rekening. Dit is een product dat niet op jouw persoonlijke naam staat maar op naam van je bedrijf. Dit kan als kleine ondernemer (ZZP-er / eenmanszaak), maar ook als B.V.

Waarom is zakelijk sparen slim?

Als ondernemer maak je vaak een reservering voor bijvoorbeeld BTW en inkomstenbelasting. Deze betaal je immers eenmaal per kwartaal of jaarlijks. Daardoor staat er een periode een (flink) geldbedrag op jouw rekening. Door dit tijdelijk te stallen op een spaarrekening kan je er rente over verdienen.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om gemaakte winst niet naar je privé rekening te onttrekken, zoals de Belastingdienst dat mooi noemt, maar dit geld in je bedrijf te laten. Zo voorkom je, al dan niet tijdelijk, dat je er inkomstenbelasting over moet betalen. Ook dan kan je het op een zakelijke spaarrekening zetten om er toch nog rente over te krijgen.

Zakelijk sparen of particulier sparen?

Of je privé spaart of dit zakelijk regelt heeft wel enkele implicaties. Zo zijn de rentes op zakelijke spaarproducten vaak wat lager dan wanneer je dit particulier doet, net als het maximaal rentegevende saldo. Maar vooral zijn er verschillen in hoe de Belastingdienst naar het spaargeld kijkt. We gaan hier later verder op in.

Is zakelijk sparen veilig?

Dit is net zo veilig als privé sparen. In beide gevallen ben je namelijk beschermd door het depositogarantiestelsel. Deze bepaling stelt dat je saldo, de eerste €100.000,- op een spaarrekening, per persoon (of bedrijf), per bank door de overheid is beschermd. Gaat de bank failliet dan betaalt de regering je dit terug.

Belasting & zakelijk sparen

Het voordeel van sparen op naam van je bedrijf is dat je zakelijk gespaard geld niet meetelt als vermogen in Box 3 voor de vermogensrendementsheffing, kortweg vermogensbelasting. Zeker wanneer je dus op particuliere rekeningen al (bijna) meer spaargeld hebt dan het heffingsvrije vermogen van €57.000,- (en €114.000,- bij fiscaal partnerschap) kan je met zakelijk sparen weg deze heffing vermijden.

Er is echter een grote voorwaarde om dit te mogen doen: het zakelijke spaargeld mag niet worden gezien als overtollige liquide middelen. Simpel uitgelegd betekent dit dat je niet onnodig veel spaarsaldo mag opbouwen in je bedrijf, maar het aannemelijk moet kunnen maken dat dit ook echt nodig is voor de bedrijfsvoering. 

Als je dit niet kunt, dan wordt het geld alsnog gerekend als privé vermogen. Nu is de vermogensbelasting sinds enkele jaren aangepast waardoor deze effectief lager is geworden. Dit komt doordat het fictieve rendement waarmee de belastingdienst rekent, is verlaagd, waardoor dit minder zwaar weegt. Bovendien hebben de meeste zakelijke spaarproducten een relatief lage bovengrens tot welk bedrag je spaarrente krijgt dus ook dat voordeel is niet oneindig.

Nee dat ook weer niet want zakelijke spaarrente die je ontvangt telt wel mee als omzet voor je bedrijf. Daarmee betaal je alsnog wel inkomstenbelasting over die rente. 

De rente die je verdient telt mee bij de omzet, en komt daarmee dus boven op je winst. Bij je aangifte inkomstenbelasting ga je dus hierover belasting betalen in de hoogste schijf waarin jouw inkomen valt.

Zakelijk sparen rente

Zoals gezegd is de zakelijke rente vaak iets lager dan die je privé kan krijgen. Dit is een afweging die je zelf kan maken. Daarnaast heb je wellicht voorkeur voor bepaalde banken waar je dan al niet momenteel al klant bent.

Waar je op een privé rekening vaak tot een saldo van 1 miljoen rente krijgt, is dit bij veel zakelijke rekening “maar” tot €100.000,- Dit is iets om rekening mee te houden. 

Zakelijk rekening openen

Er zijn veel grote banken waar je een zakelijke spaarrekening kan openen. Denk aan Triodos, Bunq, Knab, ING, Rabobank en ABN Amro. Net als bij particulier sparen is het goed om aanbieders en producten te vergelijken zodat je het beste kiest voor jouw wensen en situatie. Het makkelijkste is om hierbij in eerste instantie te kijken naar de rentes, al loont het om ook de kosten in je overweging mee te nemen. 

Zakelijk sparen vergelijken

Als je zakelijke spaarrekening wil vergelijken dan raden we je aan om te kijken op de website van spaaronline.nl Daar vind je de belangrijkste aanbieders en de meest actuele rentestanden.

Hoogste zakelijke rente

De hoogste zakelijke spaarrente is momenteel 2,00% bij Knab. 

Zakelijk deposito & ondernemersdeposito

In een deposito ontvang je vaak hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. De voorwaarde is dan wel dat je jouw geld voor enkele maanden tot zelfs tientallen jaren vastzet. 

Zakelijk sparen buitenland

Sparen in het buitenland via platformen als Raisin is populair omdat in andere landen de rentes geregeld hoger liggen dan in Nederland, zeker bij deposito’s. Bovendien hebben alle landen in de EU een eigen depositogarantie waardoor dit veilig is. Echter bieden buitenlandse banken momenteel geen zakelijke spaarproducten aan.

Andere vragen over zakelijk sparen:

Vaak is het noodzakelijk om een betaalrekening te openen bij je zakelijke spaarrekening, maar niet in alle gevallen. Je kan dit meenemen in je vergelijking. Op moment van schrijven is Bunq een voorbeeld waar dit mogelijk is.

Dit verschilt sterk tussen aanbieders, zeker als een betaalproduct ook verplicht is. Daarnaast zijn er ook aanbieders die een zakelijke spaarrekening helemaal kosteloos aanbieden, al dan niet tijdelijk kan je dus gratis sparen.