Ondernemers zitten vaak niet ruim in hun tijd en dat betekent dat efficiënt werken belangrijk is. Een goede manier om niet alleen efficiënt te werken, maar om ook het overzicht over je financiën te behouden, is een zakelijke betaalrekening. Helaas heeft een groot deel van de zelfstandige ondernemers nog geen zakelijke rekening en daardoor kunnen problemen ontstaan. Vandaar dat het de hoogste tijd is om stil te staan bij de voordelen van een zakelijke rekening. Je zult zien dat wanneer je aparte rekeningen gebruikt voor je privéleven en je zakelijke leven, je niet alleen problemen voorkomt, maar je ook voordeel kunt pakken.

Open gelijk een zakelijke rekening als je je inschrijft bij de KvK

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor wanneer je een eigen bedrijf begint. Regelmatig gebruiken beginnende ondernemers eerst hun persoonlijke rekening omdat ze nog niet veel kosten willen maken. Dat leidt vrijwel altijd tot extra werk. Op een gegeven moment zul je zien dat je toch een zakelijke rekening wilt en dan moet je bij al je klanten aangeven dat je overstapt op een ander rekeningnummer. Bespaar jezelf al deze moeite en open daarom gelijk een zzp zakelijke rekening. Je kunt deze rekening op naam van je bedrijf zetten zodat je klanten gelijk weten dat je een zakelijke rekening gebruikt. Dat maakt een professionelere indruk en dat is precies wat je wilt als beginnend ondernemer. Het is namelijk verwarrend voor klanten wanneer je een rekening gebruikt die een andere naam heeft dan je bedrijfsnaam. Je wilt voorkomen dat klanten twijfelen aan je professionaliteit en dus is het goed om gelijk wanneer je je bij de KvK inschrijft, een rekening te openen voor je bedrijf. Je kunt dit zelf online eenvoudig en snel regelen, het is zo klaar.

Hou grip op je financiën door je beide rekeningen te scheiden

Als beginnend ondernemer is het belangrijk dat je overzicht kunt houden over je financiën. Dat gaat heel lastig als je je privérekening en je zakelijke rekening niet van elkaar scheidt. Het risico ligt dan op de loer dat je privé uitgaven doet met geld dat eigenlijk voor je bedrijf bedoeld was. Het is daarom beter om een aparte rekening te openen die je voor je bedrijf gebruikt. Je kunt dan eens per maand een bedrag naar je privérekening overmaken. Dit is het salaris dat je jezelf uitkeert. Het voordeel van deze aanpak is dat je niet per ongeluk geld kunt uitgeven dat voor je bedrijf was en dat je ook op privévlak overzicht houdt over je financiën. Het maakt ook je boekhouding een stuk gemakkelijker omdat je weet dat alle inkomsten en uitgaven op je zakelijke rekening voor je bedrijf waren. Het is heel vervelend en tijdrovend om tussen je persoonlijke uitgaven te moeten zoeken naar uitgaven die je voor je bedrijf hebt gedaan. Voorkom dus veel stress en zorg dat je een zakelijke rekening opent.

Met een zakelijke rekening kun je meer voordeel pakken

Tot slot: als je een zakelijke rekening hebt, kun je profiteren van interessante extra’s. Zo kun je bij je zakelijke rekening ook meerdere bankpassen aanvragen. Dat kan bij een privérekening vaak maar in beperkte mate. Bovendien is het handiger om een zakelijke rekening te hebben wanneer je deze wilt koppelen aan een pinautomaat of aan je boekhoudsoftware. De kosten van de zakelijke rekening kun je opvoeren als bedrijfskosten waardoor je er uiteindelijk maar weinig voor hoeft te betalen. Kijk wat voor jou het beste is.

Gerelateerde artikelen: