financiële grote schoonmaak
Door | 24 jan. 2024

Een grote schoonmaak houden in het voorjaar is iets wat veel mensen nog steeds graag doen. Het ruimt niet alleen het huis en de ruimtes op, maar óók het hoofd. Het zorgt er letterlijk voor dat er helderheid komt. Na een winter van veel binnen zijn en spullen kopen en krijgen, is het heerlijk om de balans op te maken en overbodige ballast weg te doen. Maar niet alleen op het gebied van schoonmaken en opruimen is dit een goed idee. Ook op financieel gebied is het goed om af en toe even een grondige grote schoonmaak te houden. Dit gaat je weer inzicht bieden maar ook geld opleveren doordat je er wellicht achter komt dat je op veel zaken kunt besparen. Welke zaken hier goed bij zijn om in het oog te houden? Lees snel verder. 

In dit artikel

De abonnementen

Nummer één op de lijst bij een financiële grote schoonmaak? Dat moet toch wel de wildgroei aan abonnementen zijn. Waarschijnlijk heb je er meer dan dat je in eerste instantie vermoedt. Ook wanneer je precies overzicht hebt is het goed om af en toe de balans op te maken of je je huidige abonnementen ook daadwerkelijk nog wel volop gebruikt. Lees je die krant daadwerkelijk elke dag? Zo niet, dan is het misschien mogelijk om over te stappen op een weekend abonnement. Realiseer je dat je niet altijd per se het één of het ander hoeft te doen. Er kan heel vaak prima een tussenweg gecreëerd worden. Hetzelfde geldt voor een mobiel abonnement. Deze hoef je zeker niet op te zeggen, maar vaak is oversluiten al meer dan voldoende. Mensen hebben lang niet altijd in de gaten dat de termijn van oversluiten al is verstreken, hierdoor zitten ze vaak vast aan een onnodig duur abonnement. Haal dus ook zeker hier de bezem even door, en je zult zien dat het je vele euro’s kan opleveren.  

Potjes

Daarnaast is het goed om ook vooruit te kijken bij een financiële grote schoonmaak. Wat zijn de kosten die je de komende tijd nog gaat krijgen? Houd hierbij niet alleen rekening met de noodzakelijke dingen, maar ook de leuke zaken zoals vakanties. Creëer hier allemaal verschillende potjes voor en verdeel het geld erover. Daarmee hoef je je dan ook niet schuldig te voelen wanneer je een nieuw jurkje koopt uit het potje ‘kleding’. Dit heb je immers begroot, en dat geld kun je daar met een goed gevoel aan besteden. Veel banken bieden de mogelijkheid om op deze manier te budgetteren. Een fijne, extra mogelijkheid.  

Kortom; een financiële schoonmaak is een goed idee. Het gaat je ruimte geven in je hoofd en in je financiële situatie. Ook gaat het je waarschijnlijk extra geld opleveren, geld wat je ongetwijfeld liever besteedt aan leuke zaken. Dus kijk dit voorjaar niet een keer alleen naar je overvolle kasten en huis, maar ook naar je bankrekening. Dan ga je écht goed opgeruimd en met een fris gevoel een heerlijke lente en zomer tegemoet!