pensioen opbouwen tips
Door | 29 jan. 2024

Het opbouwen van een goed pensioen is van essentieel belang voor een financieel veilige toekomst. Het is natuurlijk erg fijn dat je weet dat dit goed geregeld is. Daarnaast duurt het opbouwen van een goed pensioen ook langere tijd. Het is dus van belang om hier zo vroeg mogelijk te beginnen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen geen idee hebben hoeveel pensioen ze opbouwen en of dit voldoende is om comfortabel van te leven na hun pensioen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips om je pensioen in kaart te brengen, zodat je een realistisch beeld krijgt van je toekomstige financiële situatie.


Verzamel informatie over je pensioenregeling(en)

Om te weten hoeveel pensioen je opbouwt, is het belangrijk om alle informatie over je pensioenregeling(en) te verzamelen. Dit omvat onder andere het pensioenfonds waarbij je bent aangesloten, je opgebouwde pensioenjaren, je pensioenleeftijd en het te verwachten pensioenbedrag. Deze informatie is vaak te vinden in jaarlijkse pensioenoverzichten, die je ontvangt van je pensioenfonds. Heb je meerdere pensioenregelingen? Vergeet dan niet om alle informatie te verzamelen.

Bereken je AOW-uitkering

Naast een pensioen opbouwen via je werkgever(s), heb je ook recht op een AOW-uitkering van de overheid. De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond of gewerkt hebt. Om een realistisch beeld te krijgen van je totale pensioeninkomen, is het belangrijk om je AOW-uitkering mee te nemen in je berekeningen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je eenvoudig nagaan hoeveel AOW je kunt verwachten op basis van je persoonlijke situatie.

Maak een overzicht van je totale pensioeninkomen

Nu je de informatie over je pensioenregeling(en) en je AOW-uitkering hebt verzameld, is het tijd om een overzicht te maken van je totale pensioeninkomen. Tel alle verwachte pensioenbedragen bij elkaar op en voeg daar je AOW-uitkering aan toe. Zo krijg je een duidelijk beeld van het bedrag dat je kunt verwachten na je pensioen. Vergelijk dit bedrag met je huidige inkomen en bepaal of dit voldoende is om je gewenste levensstijl voort te zetten.

Raadpleeg een financieel adviseur

Het kan lastig zijn om zelf een goede inschatting te maken van je toekomstige financiële situatie. Daarom kan het verstandig zijn om een financieel adviseur in te schakelen. Een adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van je pensioen en kan je adviseren over eventuele aanvullende maatregelen die je kunt nemen om je pensioeninkomen te verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een lijfrenteverzekering of het opbouwen van extra vermogen via beleggen.

Monitor regelmatig je pensioenopbouw

Het in kaart brengen van je pensioen is geen eenmalige actie. Het is belangrijk om regelmatig je pensioenopbouw te monitoren, zodat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen en aanpassingen. Dit kun je doen door jaarlijks je pensioenoverzichten te controleren en te vergelijken met voorgaande jaren. Zo kun je tijdig bijsturen indien nodig en voorkom je verrassingen op latere leeftijd.