Wat wordt de nieuwe Bitcoin
Door | Geüpdatet 14 mrt. 2022

Bitcoin is de originele cryptomunt.

Daarom wat ons betreft een belangrijke om in je portfolio te hebben.

De munt is sinds de start naar ongekende hoogte gestegen.

Had je er vanaf het begin in durven beleggen, dan was je nu heel rijk geweest.

Er zijn dan ook meerdere Bitcoin miljardairs.

Daarom vragen nu ook veel mensen zich af of dit succesverhaal kan worden herhaald.

Wij bespreken of en in hoeverre dit mogelijk is.


bitcoin kopen via litebit

Hoe bijzonder is Bitcoin?

Om te onderzoeken of er een nieuwe versie van de moeder aller cryptomunten kan komen moeten we eerst bepalen wat Bitcoin nu precies is en hoe uniek. Hier wordt het namelijk al meteen lastig. Iedereen kan namelijk in principe een eigen cryptomunt en eigen blockchain starten, maar niet zo een als Bitcoin.

De munt, vaak afgekort als BTC, is namelijk in het leven geroepen door een anonieme persoon of groep mensen die men nu Satoshi Nakamoto noemt. De code waaruit de munt bestaat en het netwerk waarop de munt staat (blockchain) zijn volledig openbaar en decentraal. Dit houdt in dat er geen centrale baas is, iedereen kan meedoen, niemand kan de regels aanpassen, alles is transparant. En de belangrijkste eigenschap: het aantal Bitcoin is eindig, er zullen er ten alle tijden maar 21 miljoen van bestaan.

Alle andere munten zijn gestart door een persoon of bedrijf, en die kunnen als ze dat willen de regels aanpassen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat er meer munten bij worden gemaakt. Dit blijft altijd de grote angst van de puristen, want het grote voordeel van Bitcoin is dat er een maximaal aantal is.

Hierdoor kan het aanbod niet groeien terwijl de vraag naar de munt dat wel blijft doen en dus stijgt de prijs. Bij andere munten kun je daar nooit 100% zeker van zijn, omdat daar wel een centraal sturend orgaan is en die kunnen altijd bepalen om mee munten bij te maken.

Dan heb je nog wel te maken met de overheid, want kunnen zij in het ergste geval de Bitcoin verbieden of zelfs confisqueren? Het voordeel van het Bitcoin netwerk hier is dan het dus niet te beïnvloeden is en internationaal is. Maar zelfs als alle landen de munt in de ban doen dan nog kunnen mensen zelf bepalen om er aan mee te blijven doen.

Dat is niet zo bij commerciële munten waarbij de overheid het bedrijf achter de munt simpelweg kunnen dwingen om de blockchain stil te zetten. Ook hier heeft Bitcoin dus een voordeel.

Kan Bitcoin worden gekopieerd?

Dit betekent allemaal niet dat er geen tweede versie kan komen van de Bitcoin. Een exacte kopie of een wellicht verbeterde versie. Maar eigenlijk heeft het gewoon geen nut, want er is er al een en je hebt er geen tweede van nodig. De kans van slagen is dus laag.

Kan het succes van Bitcoin worden herhaald?

Eigenlijk is dit de hamvraag, want veel mensen balen dat ze niet vroeg zijn ingestapt met Bitcoin omdat ze de gigantische winst hebben gemist. Zijn er dus andere munten, altcoins noemen we alle munten naast Bitcoin, die in de toekomst eenzelfde stijging kunnen meemaken?

Waarschijnlijk wel. Cryptomunten en de achterliggende blockchains kennen namelijk vele toepassingen en de markt is nog relatief klein. Bovendien wordt de technologie nog elke dag verbeterd en wordt er gewerkt aan snelheid, foutgevoeligheid, meer toepassingen, schaalgrootte en ga zo maar door.

En vergeet niet, er zijn duizenden en duizenden verschillende coins die allemaal nog heel laag zijn in waarde. Ze hoeven maar net een goede oplossing te bieden of simpelweg gehyped te worden en ze schieten omhoog. Bekende recente voorbeelden zijn de munten in de zogeheten DeFi sector en de NFT wereld. Een goed voorbeeld van hype is dan weer de Dogecoin en aanverwanten die door Elon Musk omhoog worden getweet maar niet eens een echte oplossing biedt.

Wat kan de nieuwe bitcoin worden?

Er zijn wel een aantal munten die we kunnen aanwijzen dat ze enkele kenmerken en voordelen hebben die ervoor kunnen zorgen dat ze het succes van Bitcoin kunnen herhalen of zelfs overtreffen op termijn. Dit is geen financieel advies want we hebben geen glazen bol, dus doe ermee wat je zelf wilt.

Ethereum

De nummer 2 crypto en volgens vele kenners degene die Bitcoin kan ‘flippen’. Daarmee bedoelen ze dat deze munt in totale marktwaarde die van Bitcoin kan gaan overstijgen. Het voordeel van deze munt is dat ze een zogeheten blockchain 2.0 gebruiken.

Die is sneller en beter schaalbaar en dus ook meer bruikbaar voor bedrijven en andere toepassingen. Bovendien kunnen mensen op de blockchain weer hun eigen cryptomunten lanceren. Daarom is Ethereum ook zo belangrijk als host voor de DeFi munten en NFT tokens.

Cardano

Deze munt gaat zelfs nog verder met een blockchain 3.0 die nog beter is. De waarde is nu nog erg laag te noemen dus een grote stijging kan er wel inzitten. Wel moeten er nog technologische verbeteringen worden behaald om onder andere de schaalbaarheid te verbeteren maar het onderliggende idee is heel goed.

Ripple

Die is eigenlijk de naam van het bedrijf, terwijl de munt XRP moet heten. Hoe dan ook, als je kijkt naar de markt waar deze munt en chain zich op focussen, internationaal geldverkeer, dan is er een gigantische potentie.

Bitcoin Cash

We kunnen natuurlijk niet om het kleine broertje van Bitcoin zelf heen. In 2017 ontstond er onenigheid over het verder verbeteren van Bitcoin. Daarbij was ook het belangrijkste nut van de munt een punt van discussie. De Bitcoin Cash supporters wilden vooral het gebruik als geld voor transacties verbeteren, de originele aanhangers wilden het meer als ‘store of value’ behouden.

Daarom ontstond een splitsing met een eigen munt afgekort met BCH. Letterlijk een nieuwe Bitcoin dus. Technisch gezien ging het om de grootte van de blocks op de blockchain waarmee meer transacties en dus sneller konden worden afgehandeld.

Nu is Bitcoin zelf vooral inderdaad een waardevast goed aan het worden en wordt het gezien als het digitale goud, maar mocht inderdaad het betaalverkeer in de toekomst naar crypto overgaan dan is Bitcoin Cash wel een belangrijke kandidaat waarvan de waarde nu bovendien nog erg laag is.

bitcoin cash sv
Bitcoin Cash en Bitcoin SV hebben als geprobeerd de nieuwe Bitcoin te worden…

Waar koop ik de nieuwe Bitcoin?

Veel cryptomunten kan je tegenwoordig al kopen via Nederlandse exchanges die zijn gereguleerd door de AFM. Dat is een stuk laagdrempeliger dan de beginjaren van Bitcoin toen je dit nog moest doen via allerlei omwegen en vage vaak Aziatische partijen zonder enige regelgeving of handhaving.

De beste crypto broker en de goedkoopste crypto broker in Nederland hebben we voor je uitgezocht, en je kan bij beiden tesamen meer dan honderd soorten munten kopen. Welke de nieuwe nummer 1 kan worden of welke enorme winsten kan opleveren is moeilijk te voorspellen, maar lees onze artikelen er eens over

Gerelateerde artikelen: