Door | 22 nov. 2024

De Nederlandse gokmarkt is anno 2024 erg aantrekkelijk voor bedrijven en beleggers die actief willen worden in deze dynamische en winstgevende sector โ€“ maar natuurlijk zijn er ook een aantal knelpunten waar je rekening mee moet houden.

Online gokken is momenteel legaal in ons land, maar dit was niet altijd het geval. Tot 2021 was online gokken vrijwel volledig verboden in Nederland, waardoor de buitenlandse markt vrij spel had.

Momenteel kunnen bedrijven echter een vergunning aanvragen van de Kansspelautoriteit, waardoor ze perfect legaal hun diensten mogen aanbieden binnen Nederland. Dit schept kansen voor vergunninghouders en beleggers in deze markt.

Omdat de Nederlandse gokmarkt tegenwoordig vrij transparant en gereguleerd is, moet je als belegger rekening houden met talloze regels en verplichtingen, die vaak hard kunnen snoeien in je winst.

Zoals je ongetwijfeld wel weet, kan je in Nederland weinig doen zonder dat je te maken krijgt met ellenlange wetgeving en bureaucratie. Hierdoor is het dan ook belangrijk dat je op voorhand goed begrijpt waar je aan begint!

De Wet Kansspelen op Afstand

Om te beginnen bij het begin, moet je de Wet Kansspelen op Afstand (Koa) begrijpen. Deze wet werd van kracht op 1 oktober 2021 en dient als basis voor de hele gereguleerde gokmarkt in Nederland.

Voordat de wetgeving werd aangepast, was de markt voor online gokken grotendeels in handen van buitenlandse aanbieders, waardoor de Nederlandse overheid weinig tot geen overzicht had van de markt.

Dankzij de wet Koa kunnen online kansspelbedrijven nu legaal zaken doen in Nederland, mits ze voldoen aan de eisen die door de Kansspelautoriteit (Ksa) zijn opgesteld. Hiervoor moeten ze aantonen dat ze voldoen aan een aantal strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen op het gebied van consumentenbescherming, financiรซle transparantie, veiligheid en verantwoord gokken.

Daarnaast moeten aanbieders spelers controleren bij het CRUKS (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen), voordat ze een account mogen aanmaken. Dit uitsluitingsregister kan spelers ervan weerhouden om in Nederland te gokken.

Gokbedrijven kunnen daarnaast ook kiezen voor buitenlandse vergunningen, waar minder strenge regels aan vasthangen. Dit biedt Nederlandse spelers nog steeds een hoog niveau van bescherming, maar ze kunnen eveneens genieten van meer vrijheid. Nederlandse spelers die bij het beste casino zonder cruks willen spelen, hebben wel meer eigen verantwoordelijkheid om onderzoek te doen naar de aanbieders in kwestie, zoals met professionele gidsen van PokerScout.

Fiscale aspecten: belastingtarieven en winstgevendheid

Naast vergunningen moeten gokbedrijven zich uiteraard ook aan de belastingwetten houden. Als belegger moet je de situatie goed begrijpen want dit snoeit hard in jouw mogelijke winst.

In Nederland geldt er op dit moment een belastingtarief van 30,5% op de brutowinst van kansspelbedrijven. Helaas wordt het belastingtarief begin 2025 nogmaals opgetrokken naar 34,2% en in 2026 naar 37,8%, wat een enorm druk zet op gokbedrijven.

Een dergelijk belastingtarief heeft aanzienlijke gevolgen voor de winstgevendheid van gokbedrijven op lange termijn, iets waar je je als belegger bewust van moet zijn. Als je investeert in een Nederlands gokbedrijf, zal je rekening moeten houden met deze belastingverhoging bij het berekenen van je verwachte rendement.

Kan je aan deze belasting ontsnappen? Helaas niet op een legale manier. Dit tarief is immers van toepassing op alle gokbedrijven met een vergunning die actief zijn in ons land.

Daarnaast zijn er nog andere, gerelateerde belastingregels, bijvoorbeeld een belasting op de winst van spelers en andere bedrijfskosten die je moet betalen als je je op de Nederlandse markt begeeft.

Verantwoord gokken

Verantwoord spelen is een speerpunt van het Nederlandse kansspelbeleid en de Ksa is hier dan ook erg streng over. Concreet komt dit neer op een verplichting aan gokbedrijven om maatregelen te treffen waarmee spelers hun eigen gokgedrag onder controle kunnen houden. Hierbij moet je vooral denken aan inzetlimieten, waarschuwingen als een speelsessie te lang bezig is, enzovoort.

Op het eerste gezicht kan dit een triviaal detail lijken, maar gokbedrijven die verantwoord gokken niet serieus nemen, kunnen hun vergunning verliezen. Als belegger is het dus belangrijk dat je alleen belegt in gokbedrijven die zich strikt aan deze regels houden.

Technologische innovaties en toekomstige wetgeving

De Nederlandse wetgeving zit niet stil en de online gokmarkt is voortdurend in ontwikkeling.

Aan de ene kant heb je technologische ontwikkeling die de bedrijfsvoering van gokbedrijven aanzienlijk kan veranderen, denk aan blockchain, kunstmatige intelligentie en Virtual Reality.

Dergelijke innovaties bieden uitgelezen kansen voor gokbedrijven om hun diensten te verbeteren, hun concurrentievoordeel te verhogen en om meer spelers aan te trekken, maar natuurlijk kunnen er ook nieuwe juridische implicaties bij komen kijken.

Als de Nederlandse (of Europese) overheid nieuwe wetten opstelt rondom deze technologie, zal een gokbedrijf zich hier uiteraard ook aan moeten houden.

Je kan als belegger in de gokwereld de toekomst nooit voorspellen, want er zijn zoveel factoren die de markt in een nieuwe richting kunnen duwen. Dat betekent dat je je te allen tijde flexibel moet opstellen en goed op de hoogte moet blijven van trends en nieuwe wetgeving.