beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Door | 11 apr. 2024

Als je ondernemer bent, dan is de kans groot dat je wel eens van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt gehoord. Je zult het vast erg druk hebben, dus de kans is groot dat je je er verder nooit echt in verdiept hebt. Toch is het slim om deze verzekering te overwegen, aangezien hij je kan beschermen tegen grote financiële tegenvallers. Mocht je nog geen tijd hebben gehad om erin te duiken, dan is dit artikel voor jou. We leggen je hier namelijk snel en simpel uit wat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is, waarom je hem nodig hebt en wat er precies onder de dekking valt. Lees dus snel verder!

Wat is het?

Laten we beginnen bij het begin, zodat we op een lijn zitten. Want wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nu precies? Hoewel de naam vrij lang is, zit de werking van de polis vrij simpel in elkaar.

We spreken van beroepsaansprakelijkheid als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die ontstaan is, doordat je een fout hebt gemaakt in het uitvoeren van je beroep. Bij fouten moet je denken aan vergissingen, adviezen met gebreken, nalatigheden, enzovoort. Als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade, dan kan dit flinke kosten met zich meebrengen. Niet alleen zul je bijvoorbeeld vermogensschade moeten vergoeden, je krijgt vaak ook te maken met proceskosten en wettelijke rente. Met een verzekering voorkom je dat deze kosten bij jou terechtkomen.

Waarom heb je het nodig?

Laten we voorop stellen dat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is. Althans, meestal niet. Er zijn beroepsgroepen waarin je verplicht bent of waarin er van je verwacht wordt dat je deze verzekering afsluit. Maar dat geldt niet voor alle beroepsgroepen.

Ondanks dat de verzekering niet altijd verplicht is, kan het wel heel verstandig zijn om er een af te sluiten. We beschreven net al even dat je in het geval van aansprakelijkheid met flinke kosten te maken kunt krijgen. Zeker als zelfstandige zonder personeel zijn dit kosten die je bedrijf zomaar de kop kunnen kosten. Bovendien worden opdrachten steeds ingewikkelder en neemt het aantal juridische processen toe, waardoor het risico op aansprakelijkheid jaarlijks groter wordt.

Wat valt er onder de dekking?

De exacte dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verschilt per verzekeraar. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk redelijk vrij om zelf de inhoud van hun polisvoorwaarden te bepalen. Over het algemeen geldt echter dat je verzekerd bent tegen (financiële) schade die ontstaat doordat je een fout maakt in het uitvoeren van je beroep. Ook valt bijvoorbeeld het verliezen van documenten die bij jou in beheer waren onder de dekking van de verzekering. Daarnaast kun je meestal ook rekenen op een vergoeding voor de kosten van je verweer tijdens de juridische procedure.

Omdat de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars uiteen kunnen lopen, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dat geval is het slim om bijvoorbeeld via ABN AMRO Verzekeringen een polis af te sluiten. Zij helpen je namelijk bij het vinden van de polis die het beste past bij de behoeften van jou en je bedrijf. Op die manier weet je zeker dat je goed verzekerd bent!