lenen
Door Martijn | 07 mrt. 2023

Lenen kan in diverse omstandigheden een goede oplossing betekenen. Je overdenkt en wikt en weegt voordat je geld gaat lenen. Heb ik het wel echt nodig? Kan ik het ook anders oplossen? En natuurlijk: kan ik het gemakkelijk aflossen, of vormt dit misschien wel een probleem in de toekomst? Allemaal vragen waar je mee te maken kunt krijgen zodra je overweegt geld te lenen.


Waarom vraag je een lening aan?

Een lening aanvragen doe je doorgaans niet zomaar, daar heb je een reden voor. Er bestaan tal van gegronde redenen om een privé of zakelijke lening aan te vragen. Ja, natuurlijk kost geld lenen je extra geld in de vorm van rente, maar een niet duurzame woning kost je na één winter ook heel veel extra geld bijvoorbeeld. Had je een lening aangevraagd om je woning te isoleren en zonnepanelen te plaatsen, dan zouden de kosten elkaar wel eens kunnen opheffen; besparen vs. rentekosten.

Maar ook wanneer jouw auto dringend vervangen moet worden kun je met je handen in het haar zitten: je hebt een auto nodig voor het werk. Een lening kan in dat geval uitkomst bieden. Je kunt dan het beste een persoonlijke lening aanvragen en niet via de dealer lenen; de kosten hiervan liggen doorgaans hoger dan wanneer je zelf een lening afsluit.

Het vervangen van huishoudelijke apparatuur is ook een veelvoorkomende reden om geld te lenen.

Waar houd je rekening mee bij het aanvragen van een lening?

Jouw bank, of die ene kredietverstrekker, zijn natuurlijk niet de enige aanbieders op de markt. Wil je bewust lenen, dan bezoek je een vergelijkingswebsite. Hier tref je een volledig overzicht van kredietverstrekkers, inclusief rentepercentages over specifieke periodes. Zo krijg je een duidelijk beeld van de meest interessante partij voor jou persoonlijk.

Wat zijn de voorwaarden?

Heb je eenmaal de aanbieder van je keuze gevonden, dan is het aan te raden om naar de voorwaarden te kijken. Misschien wil je de lening vroegtijdig kunnen beëindigen wanneer je over voldoende eigen financiële middelen beschikt. Is dit boetevrij toegestaan? En mag je tussentijds grotere aflossingen doen?

Lening beïnvloedt je maximaal te lenen hypotheekbedrag

Ben je eenmaal een lening aangegaan, dan beïnvloedt het geleende bedrag jouw maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag. Het bedrag van de lening gaat dan ten koste van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Heb je 5000 euro geleend, dan kun je dit nu minder aan hypotheek krijgen; iets om dus rekening mee te houden.

Kun je de aflossing terugbetalen?

Om een bedrag te lenen zul je meestal moeten beschikken over een vast inkomen uit arbeid. Welk bedrag houd je nu maandelijks over en is daar financiële ruimte over voor een stuk aflossing? Bereken dus allereerst welk bedrag je realistisch gezien maandelijks zou moeten kunnen terugbetalen. Misschien komt er wel salarisverhoging aan, wat meer lucht biedt. Anderzijds kunnen je vaste maandlasten natuurlijk ook oplopen; denk maar eens aan de energienota. Verwacht je een hoge eindafrekening, dan is het misschien niet verstandig om nu te gaan lenen.