6 x Voordelig Geld Lenen

Auteur: |
geld lenen kost geld

Een lening afsluiten zou je niet zomaar moeten doen.

Geld lenen kost namelijk geld, dat weten we onderhand allemaal wel door alle waarschuwingen bij elke advertentie.

Terecht natuurlijk, maar soms is lenen nu eenmaal de enige optie om iets voor elkaar te kunnen krijgen.

Dan nog zijn er wel zaken waar je op kunt letten om de kosten die je dan maakt te beperken.

En daar gaan we het me je over hebben.

In dit artikel:

1. Leen niet teveel

Dit klinkt logisch en dat is het eigenlijk ook, maar toch is dit een punt waarop veel mensen de mist in gaan. Dat kan zijn omdat ze denken: “ik leen een rond bedrag dat is makkelijker”, of: “ik kan geen gek bedrag lenen dat moet echt een veelvoud van 1000 zijn”. Of ze denken dat ze een minimaal bedrag moeten lenen.

Dat laatste is overigens wel zo als je gaat voor een leenvorm als persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dit wordt door veel banken pas aangeboden vanaf 2500 of zelfs 5000 euro. Weet echter dat er nog een tussenoplossing is met de zogeheten minilening, waarvoor je terecht kunt bij Saldodipje (onderdeel van Ferratum Group). Daarmee kun je een bedrag lenen al vanaf 100 euro en maximaal 2000.

Ook is er nog de categorie mensen die denken ik leen iets extra want dan weet ik zeker dat ik genoeg heb. Dat kan natuurlijk bij bepaalde projecten handig zijn omdat de uiteindelijke benodigde bedragen niet goed te voorspellen zijn, maar kijk dan ook eens bij onze tip 5 verderop over flexibel lenen.

2. Vind een lage rente

Nog een inkopper toch? Lagere rente betekent minder kosten. Maar ook dit is niet altijd waar, je moet het afwegen in combinatie met de overige zaken die we hier bespreken. Een iets hogere rente maar een kortere looptijd bijvoorbeeld zou onder de streep toch echt minder rente kunnen betekenen…

Maar daarover later meer. Waar vind je dan de laagste rente? In het overzicht hieronder. Dit is een live / realtime lijst met de beste leenrentes op dit moment. Je kunt direct doorgaan naar de aanbieder voor meer informatie en het aanvragen van een offerte.

Maar je kunt ook via de knop “alle leenrentes” specifieker een vergelijking maken voor een bepaalde leenvorm of zelfs voor doelen zoals lenen voor een auto of verbouwing. De rentes kunnen dan namelijk nog wat verschillen.

Heb je toch graag dat een adviseur meekijkt? Krediet Groep Nederland is een ervaren specialist. Zij helpen je zoeken naar de best passende lening voor jouw vraag en kunnen dit ook voor je regelen. De offerte is gratis en vrijblijvend dus laat dat je niet tegenhouden.

3. Kies voor een korte looptijd

Een kortere looptijd betekent dat je eerder terug moet betalen. Dat kan lastig zijn, zeker als de leensom en dus de termijnbedragen daarmee oplopen. Tegelijkertijd is het voordeel weer wel dat je minder lang rente betaalt. Je betaalt namelijk per jaar een effectieve rente, in Nederland is dit het Jaarlijks Kosten Percentage.

Staar je dus niet alleen blind op het percentage, hoe belangrijk dat ook is, maar kijk ook naar de totale rentekosten van de gehele lening. Dus hoeveel rente ga je daadwerkelijk in absolute zin moeten betalen naast je aflossingen? Alleen dit kan je echt met elkaar vergelijken.

Bij een minilening bijvoorbeeld is de rente vele malen hoger met 6,17% tot wel 9,83% als je het vergelijkt met de meer reguliere manieren van geld lenen. Maar omdat de looptijd grofweg slechts 1 tot 4 maanden is betaal je in absolute zin voor bijvoorbeeld een lening van 2000 euro en de maximale looptijd van 124 dagen een rentebedrag van € 37,20 (voorbeeld van Saldodipje.nl)

Ter vergelijking: een persoonlijke lening bij ING heeft momenteel een minimale som van 2500 euro en minimale looptijd van 5 jaar. De rente die je dan betaalt is totaal € 635,- Rabobank, SNS, Santander en andere banken hebben vergelijkbare tarieven.

4. Eerder afbetalen

Een kortere looptijd is goed en eerder afbetalen dus ook. Want daarmee verkort je namelijk eigenhandig de looptijd. Het is goed om te onderzoeken of dit een mogelijkheid is bij de lening die je afsluit. Dit is niet altijd het geval.

Veel banken willen dit natuurlijk niet omdat ze daarmee inkomsten mislopen, zij verdienen immers aan de rente die jij ze moet betalen. Als jij eerder aflost scheelt dat jou rente, maar de bank mist dit ook. Ze rekenen daarom vaak een boeterente voor het vervroegd of extra aflossen.

5. Flexibel lenen met doorlopend krediet

Eerder aflossen is dus goed, maar flexibel kunnen aflossen én opnemen kan zelfs nog handiger zijn. Dat kan je bereiken met een doorlopend krediet. Hierbij krijg je een bedrag te beschikking maar je betaalt pas rente als je daadwerkelijk er iets van uitgeeft. En je kan het altijd tussentijds zonder boetes aflossen en later toch weer opnieuw opnemen. De looptijd maar eveneens de rente is daarentegen ook flexibel en vaak iets hoger dan bij een persoonlijke lening.

Die is namelijk heel voorspelbaar: je krijgt op dag A bedrag B uitbetaald, lost dit af in X termijnen van bedrag Y en de looptijd is daarmee Z. Alles staat hierbij ook vast vanaf het begin. Dat is prettig, maar niet flexibel. Welke beter bij jou past ligt helemaal aan je situatie en voorkeuren en moet je zelf bepalen.

6. Alternatieven voor lenen

Eerlijk is eerlijk, de meest voordelige optie blijft om niet te lenen. Maar om voor de aankoop die je wilt doen te sparen. Die moet je dan wellicht uitstellen maar het bespaart je wel enorm veel geld. Lees eens onze tips om meer te sparen voor inspiratie, zo bereik je sneller je spaardoel.

Maar ook kan je wellicht het bedrag dat je moet lenen verlagen door in ieder geval een deel te sparen, of te verdienen. Je kunt namelijk tegenwoordig heel goed online geld verdienen via internet. We geven je 44 opties waarvan er altijd wel een bij jou past.

Ze zijn allemaal bewezen en betrouwbaar, de sites die we je aanbevelen om ze toe te passen hebben we zelfs allemaal persoonlijk voor je uitgeprobeerd. De meeste methodes leveren je zomaar enkele honderden euro’s per maand op, zeker als je er meerdere combineert kan dit flink oplopen.

Sommigen zijn zelfs zo effectief dat je er je fulltime werk van kunt maken of zelfs een miljoenen business aan kunt overhouden. Je zal zeker niet de eerste internetondernemer-miljonair zijn! denk hier aan zaken die zeer makkelijk schaalbaar zijn zoals social media, Youtube, webhop, website of affiliate marketing.