verschil beleggen investeren
Door | Geüpdatet 15 mrt. 2022

Beleggen en investeren.

Twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt.

Of vaak zelfs om hetzelfde aan te duiden.

Soms omdat men het verschil niet precies weet,

maar soms ook omdat het beter werkt om iets te verkopen.

Een investering klinkt namelijk minder eng voor veel mensen dan een belegging.

Wij gaan je uitleggen van de verschillen en overeenkomsten zijn.


verschil beleggen investeren google trends
Verschil beleggen en investeren in Google Search Trends

Beleggen

We beginnen bij de meeste gehoorde en gezochte term. In Google wordt namelijk wel 4 keer zo vaak gezocht met het woord “beleggen” dan dat mensen zoeken naar “investeren”. Niet zo gek want dit wordt veel meer geassocieerd met verdienen en winst maken, vaak ook op de kortere termijn.

En dat is ook precies wat het is: je stopt ergens geld in en hoopt dat het binnen een aantal uren, dagen, weken of maanden meer waard wordt. Hooguit enkele jaren maar dan is bijna nooit het geval. Het is vooral hopen omdat je geen invloed hebt op de waarde.

Winst maken

Beleggen draait vooral om winst maken, kopen en tegen een hogere prijs verkopen. Zoals aandelen of obligaties. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, des te hoger ook de mogelijke opbrengst. Denk aan CFD Handel, waarbij je zelfs met een hefboomeffect van 30x je inzet kan werken.

Daytraden is dan ook een populaire term, net als allerlei lastige en risicovolle producten zoals opties en futures. Swing traden is ook een opkomende manier van beleggen. Niet gek dat je dit interesseert, maar mocht je inderdaad de beurs op willen doe dat dan via het beste online belegginsplatform. Daar heb je minder kosten, betere hulp en tools.

Korte termijn

Beleggers zijn bezig om geld te verdienen. Dit doen ze dus om voor inkomen te zorgen. Daarmee is de termijn waarop ze handelen ook nooit heel lang. Soms zelfs minutenwerk om een paar procenten te pakken. En als je hier goed in kan worden door bijvoorbeeld technische analyse van trends en koersen dan kan het je echt wel wat opleveren.

Instrumenten

Bekende zaken om in te beleggen zijn:

Investeren

Investeren is een term die toch steeds vaker wordt gebruikt, vooral omdat het minder risicovol klinkt en eigenlijk iets voor mensen met veel kapitaal. Het klinkt daarmee ook eenvoudiger om aan te kunnen verdienen terwijl het omgekeerde eigenlijk waar is.

Investeren doe je namelijk niet omdat je hoopt dat je geld meer waard wordt, je hebt namelijk op basis van onderzoek op de lange termijn het vertrouwen dat dit ook echt gaat gebeuren en hebt tussentijds niet direct paniek als de waarde eerst wat zakt.

Jouw blik is toch de lange termijn, je hoeft tussentijds geen winst eruit te halen en werkt zelfs actief mee om de daadwerkelijke waarde te verhogen. Door er aanvullende investeringen te doen, er tijd of mankracht in te steken.

Bijvoorbeeld bij het investeren in vastgoed waarbij je het huis opknapt of verbouwt. Of er eerst in gaat wonen voor tien, twintig jaar en dan weer verkoopt. Dit omdat je weet dat huizen op lange termijn altijd meer waard worden. Of denk aan klassieke auto’s, die moet je flink onderhouden maar worden meer waard naarmate ze ouder zijn.

Waarde creëren

Uiteindelijk gaat het bij investeren om waarde. Je vergroot de waarde van een bedrijf door erin te investeren en/of er zelf in mee te gaan werken, in die van een huis door het beter te maken, investeren in cryptomunten en die tegelijkertijd staken (lees crypto staking voor uitleg) om mee te werken aan de blockchain, of je verhoogt zelfs je eigen waarde op de arbeidsmarkt door te blijven leren en cursussen en trainingen te volgen.

Lange termijn

Om te bepalen welke tijdshorizon past bij investeren kunnen we kijken naar de wet. Fiscale wetgeving bepaalt namelijk dat een investering pas aftrekbaar is als goederen een levensduur hebben langer dan een jaar. Dit is wellicht wat kort door de bocht maar geeft wel een mooie aanzet.

Het heeft er ook mee te maken dat het creëren van waarde simpelweg tijd kost, en dus geduld. Je kan niet nu een bedrijf of website kopen en die meer waard maken in een paar dagen. Daar moet je hard voor werken.

Instrumenten

Enkele voorbeelden:

Overeenkomsten beleggen en investeren

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er nogal wat dezelfde kenmerken aan beleggen en investeren. Bovendien kan het zelfs zo zijn dat je met eenzelfde goed zowel kan beleggen als investeren. Een autohandelaar die goed inkoopt vanwege connecties en kennis van de markt kan snel winst maken met een vlugge doorverkoop. Maar een oldtimer kan je beter tientallen jaren stallen want dan is je winst veel groter.

Natuurlijk gaat het er in beide gevallen ook om dat je er onderaan de streep wat aan overhoudt, geldelijke winst dus. Je doet het niet voor niks of voor de lol. Dat het ene meer langere termijn is dan het ander betekent overigens niets over het risico, zowel investeren als beleggen heeft de kans om (deel van) je inleg kwijt te raken.

Verschillen beleggen en investeren

Het verschil zit hem dus niet per se in de instrumenten of goederen waarin je jouw geld stopt, want veel zaken zijn geschikt voor beide strategieën. Zo kun je dus een huis kopen om er jaren in te wonen en dan over tientallen jaren te verkopen tegen een flinke meerwaarde, of je kan het aanschaffen tegen een gunstige prijs (omdat je weet dat de daadwerkelijk waarde hoger is dan de vraagprijs) en na enkele maanden voor meer geld weer van de hand doen.

De intentie is simpelweg anders: snel winst maken terwijl je vooraf niet weet of dit wel komt (beleggen), of je werkt er daadwerkelijk aan mee om dat rendement te realiseren vanuit een meerwaarde (investeren). Daarmee is dus ook de tijdsvoorkeur anders, lang of kort.

Gerelateerde artikelen: