vergelijken
Door | 29 sep. 2023

Als je de vaste lasten bij elkaar optelt, kunnen de kosten toch hoger uitvallen dan dat je in eerste instantie had verwacht.

Zo moet je natuurlijk maandelijks betalen voor verschillende verzekeringen, abonnementen en contracten. Het is belangrijk om regelmatig de vaste lasten eens onder de loep te nemen en deze te vergelijken met andere aanbieders.

Wellicht zit er wel een veel goedkopere optie voor jou tussen waarnaar je kunt overstappen, zodat je maandelijks toch heel wat kunt besparen.

Een simpele oplossing, met toch grote gevolgen voor jouw portemonnee. Hieronder zetten we op een rijtje welke vaste lasten je ieder jaar kunt vergelijken.


1. Autoverzekering

Met een auto in het bezit moet je verplicht een autoverzekering afsluiten. Dit doe je meteen in het begin nadat je een auto hebt aangeschaft, maar heb je in de loop van de tijd ooit nog wel eens jouw autoverzekering onder de loep genomen? Zo niet, dan is dit het moment om dat wél eens te doen. De kans is namelijk aanwezig dat je na een aantal jaren toch voor een goedkopere verzekering kunt kiezen: de auto wordt ouder en jij hebt ook in de loop van de jaren rijervaring kunnen opbouwen. Wellicht hanteert een andere autoverzekering wel een veel lagere premie dan de premie die je nu betaalt. Het loont zeker om eens te checken of je voor een goedkopere autoverzekering kunt kiezen.

2. Zorgverzekering

Daarnaast is het ook verplicht om voor iedere achttienplusser een zorgverzekering af te sluiten. De premie van een zorgverzekering kan per persoon behoorlijk verschillen, aangezien iedereen andere wensen en behoeften heeft als het aankomt op zorg. Daarnaast kunnen de premies van de basisverzekering ook per zorgverzekeraar verschillen, wat bijvoorbeeld weer te maken heeft voor welke polis je kiest. 

Er zijn dus een aantal zaken waar je op kunt letten als je zorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken. Het is een tip om eerst op een rij te zetten wat jouw behoeften zijn, zodat je vervolgens gerichter kunt zoeken naar een goedkopere zorgverzekering. Als er een betere optie tussen zit, kun je ervoor kiezen om over te stappen. Houd er rekening mee dat dit bij de zorgverzekering alleen aan het einde van het jaar kan.

3. Woonverzekeringen

Ben je eigenaar van een woning? Dan moet je ook de nodige woonverzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Wellicht heb je ook nog wel een aantal andere verzekeringen afgesloten die te maken hebben met jouw woning. Ook hierbij geldt dat de premies van de woonverzekeringen door de jaren heen kunnen veranderen. Geen overbodige luxe dus, om ook eens je woonverzekeringen onder de loep te nemen. Je kunt eenvoudig deze woonverzekeringen én de bovengenoemde verzekeringen, de auto- en zorgverzekering, vergelijken via Alpina.nl

4. Internetabonnement

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder het internet. Een internetabonnement is daarom voor veel huishoudens een noodzaak, maar dit brengt ook kosten met zich mee. De kosten van een internetabonnement zijn afhankelijk van de internetsnelheid en hoe uitgebreid je pakket is. Ook voor het internetabonnement kan het weer lonen om te gaan vergelijken. Misschien bieden internetproviders wel een goede deal aan, of een welkomstkorting. Houd er wel rekening mee dat er voorwaarden verbonden kunnen zitten aan het overstappen.

5. Energiecontract

Ook is het goed om jaarlijks het energiecontract te vergelijken met andere energieleveranciers. Wellicht liggen de prijzen voor gas en kWh wel een stuk lager dan wat je op dit moment betaalt. Ook kunnen de leveringskosten per energieleverancier verschillen. Het is belangrijk om je hier regelmatig in te verdiepen, zodat je bij een betere deal kunt overstappen. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar op ieder gewenst moment kunt overstappen naar een andere energieleverancier als je op dit moment een vast contract met een bepaalde looptijd hebt.

Gerelateerde artikelen: