Door | 30 apr. 2024

Veel bedrijven hebben het al omarmt; thuiswerken. Maar toch zijn er nog bedrijven waarvoor dit een relatief nieuw feit is. Het kan dan behoorlijk wennen zijn om opeens niet meer met zijn allen in de kantoortuin te zitten. Om over te gaan op hybride werken en dit te doen op een goede manier zodat ook alle collega’s het als prettig ervaren, vraagt om de nodige aandacht. Je wilt natuurlijk als leidinggevende niet dat het bedrijfsresultaat er negatief onder gaat leiden. Daarom hier tips en adviezen om over te stappen naar hybride werken.  

De middelen 

Allereerst is het goed om voor een systeem te kiezen waarbinnen jullie gaan werken. Dit is de basis om samen goed online te kunnen werken. Kies voor een systeem waarbinnen alles mogelijk is, van online vergaderen tot bellen. Kies bijvoorbeeld voor Microsoft teams bellen in combinatie met de andere services die Microsoft aanbiedt. Wanneer je voor één duidelijk systeem gaat zul je zien dat de communicatie direct al een stuk soepeler loopt. Ook zijn telefoonnummers dan altijd goed bereikbaar door de mogelijkheden tot doorschakelen. Zo weet je zeker dat het klantcontact er niet onder lijdt.  

De hardware

Naast dat je de software op orde hebt, is het ook goed om te kijken naar de hardware. Geef je medewerkers de spullen die ze nodig hebben om goed hun werk te kunnen doen. Uiteraard een telefoon en laptop, maar wanneer je het hybride werken serieus wilt aanpakken is dit niet alles. Zorg ook voor ergonomisch verantwoorde stoelen en bureaus.

Ook de thuiswerkvergoeding mag niet ontbreken, dit is inmiddels zelfs wettelijk bevestigd dat dat nodig is. Wanneer je het als werkgever goed doet zul je zien dat je deze kosten weer bespaart op de verminderde kantoorruimte die je nodig hebt. Deze kun je dus qua kosten tegen elkaar wegstrepen.  

Eén team één taak

Het is daarnaast ook belangrijk dat je wel als een team blijft werken. Met alleen elkaar online spreken is dit lastig. Daarom is het aan te raden om vaste dagen af te spreken dat iedereen op kantoor is en op deze dagen ook gezellige dingen te ondernemen naast alleen het werken.

Wanneer je iedereen vrij laat om op dagen te komen wanneer zij het fijn vinden zul je zien dat er op een bepaald moment clubjes ontstaan. Om al je medewerkers tot één team te laten voelen is het goed dat men elkaar ook als collectief treft.  Kortom, de transitie naar hybride werken wordt door veel werknemers behoorlijk toegejuicht maar vraagt wel om de nodige aandacht en innovaties.

Alleen op die manier gaat het niet ten koste van je bedrijfsresultaat en houd je tevreden werknemers. Goede afspraken en spullen zijn de basis, en natuurlijk vertrouwen. Maar dat laatste speelt in elke werksetting een rol, en niet alleen waar het gaat om hybride werken. Maar hybride werken; zeker het overwegen waard want je zult er als leidinggevende veel voor terug krijgen. Succes met het implementeren of het verder uitbreiden hiervan!