beleggingsmogelijkheden
Door | 10 aug. 2023

Of je nu een beginnende belegger bent, of op zoek bent naar meer mogelijkheden naast je bestaande portfolio, het is altijd verstandig je eerst goed te oriënteren wat de mogelijkheden zijn voordat je van start gaat.

Een manier om beleggingsmogelijkheden te categoriseren is door te kijken naar de mate van actieve aandacht en handelen die het vereist.

We sorteren de top 5 populaire manieren van beleggen van meest actief naar passief, waarbij we steeds de voordelen en nadelen zullen benoemen.


1. Zelf beleggen

Als je actief wil zijn met je beleggingen dan kun je het gewoon helemaal zelf doen. Dit houdt in dat je zelf moet kiezen waar je jouw geld in stop. Welke aandelen je dus koopt en wanneer je ze weer verkoopt. Je hebt hierbij de meeste regie en als je het goed doet kan je hier in theorie meer winst behalen dan met andere mogelijkheden.

De grote maar is dan weer wel dat je moet weten wat je doet. Als beginner is dat natuurlijk lastig, en betaal je vaak leergeld in de vorm van fouten en die kunnen je duur komen te staan. Toch blijft zelf beleggen onverminderd populair, vooral ook omdat er minder kosten bij komen kijken dan andere opties.

Bovendien zijn er veel mensen die een specifiek bedrijf of instrument hebben waarin ze willen beleggen en die vrijheid heb je met zelf beleggen. Buiten die ene belegging hebben ze verder geen interesse in andere aandelen, obligaties, derivaten of instrumenten en dat is prima.

Mocht je hiermee aan de slag willen is het wel sterk aan te raden je goed in te lezen. Zo kan het veel uitmaken voor welk platform je kiest. En omdat je zelf elke beslissing moet nemen moet je alle begrippen goed weten en begrijpen waar je op moet letten. Leer meer over Zelf beleggen op Beleggingsrekeningen.nl

2. Fondsbeleggen

Als je nog wel zelf beslissingen wil maken, maar toch wel wat hulp kan gebruiken in het kiezen van de juiste aandelen en het toepassen van een risicospreiding, dan kan beleggen in fondsen interessant zijn. Een beleggingsfonds is eigenlijk een verzameling van verschillende aandelen, vaak met een gezamenlijk thema.

Door geld in een bepaald fonds te stoppen profiteer je van de kennis van de fondsbeheerders. Zij hebben rondom bijvoorbeeld duurzaamheid of vastgoed verschillende aandelen en obligaties ingekocht en beheren het fonds ook actief om meer rendement te behalen. Zo worden tussentijds dus ook zaken verkocht of toegevoegd.

In ruil voor deze dienst betaal je wel beheerkosten aan het fonds. Zelf kan je bepalen wanneer je instapt en uitstapt. Er zijn heel veel fondsen, zelfs meer dan aandelen. Dit omdat je heel veel combinaties kan maken en deze vorm van beleggen zeer populair is.

3. Laten beleggen

Als je het jezelf nog makkelijker wil maken kan je bij de meeste brokers ook laten beleggen middels een gekozen risicoprofiel. Je hoeft dan alleen maar aan te geven of je verdedigend (weinig risico), neutraal of aanvallend (meer risico, mogelijk meer rendement) te werk wil gaan en de rest gaat vanzelf.

Hier betaal je meer beheerkosten en dat is dan veelal een percentage van je geïnvesteerd bedrag, waar dan wel weer een maximum aan zit. Verder zijn er vaak voorwaarden zoals minimale inleg of periodieke inleg, maar dit verschilt sterk per aanbieder. Als je ook in fondsen wil beleggen via deze weg komen de fondskosten hier nog bovenop.

Goed om te weten is dat je geld altijd vrij opneembaar blijft en dus niet vast zit. Je kan het er dus altijd weer uithalen als je het nodig hebt. Het beleggen zelf gebeurt overigens niet door mensen maar vaak door een gestandaardiseerd algoritme.

4. Vermogensbeheer

Om je beleggingsportefeuille helemaal uit handen te geven en een specialist ermee aan de slag te laten gaan heb je wel meer geld nodig. Bij de traditionele vermogensbeheerders heb je vaak zomaar een ton nodig, maar bij online vermogensbeheerders kan je vaak terecht vanaf tienduizend euro.

Verschil met laten beleggen is dat je veel persoonlijker te werk gaat en ook actief advies krijgt van een adviseur. Nadeel is dus wel dat het meer kost. Maar daartegenover staat normaliter ook een beter rendement. Zeker als je kiest voor de beste vermogensbeheerder.

5. Pensioenbeleggen

Het speciale aan pensioenbeleggen is dat je dit echt specifiek doet voor je pensioen. Daarmee zit het geld wel vast tot aan die tijd, maar is het ook gevrijwaard van belastingen en kan het nu zelfs fiscaal aftrekbaar zijn. Dit zijn speciale beleggingsproducten waar je vaak voor meer gegarandeerd rendement kiest en minder risico. Dit omdat je toch vooral kijkt naar de lange termijn.

Gerelateerde artikelen: