6 x Sparen tijdens Studie

Auteur: |
sparen tijdens studie

Het klinkt misschien een beetje utopisch om al na te denken over een goed gevulde spaarrekening,

Terwijl je nog in de collegebanken zit en als student helemaal niet zoveel geld hebt!

Maar het kan wel heel slim zijn om hier nu al aan te gaan werken.

Want dan begin je met een vliegende start aan je werkende leven.

En kan je bijvoorbeeld veel makkelijker en eerder je eerste huis kopen als je eenmaal een startersbaan hebt.

In dit artikel:

1. Open een goede spaarrekening

Als je sparen echt serieus neemt dan open je hiervoor een aparte rekening. Dit heeft diverse voordelen ten opzichte van je bestaande spaarrekening bij je vaste bank die gekoppeld is aan je betaalrekening.

Zo is het zeer waarschijnlijk dat je elders een hogere rente kan krijgen. En daarmee dus zonder er iets voor te doen meer rendement erop krijgt. Ook al is de spaarrente laag, elke procentpunt die je kan winnen is toch gewoon weer gratis geld. Verdere voordelen bespreken we later.

Eerst laten we je zien waar je op dit moment de beste spaarrente deal kan krijgen. Dat zie je namelijk in het overzicht hieronder. Via de links kan je direct de rekening aanvragen of meer informatie vinden.

Via “alle spaarrentes” kan je nog meer rentes vinden voor specifieke soorten sparen. Denk aan internet sparen, sparen met voorwaarden en deposito’s. Het ligt maar net aan jouw voorkeuren en spaardoelen welke soort rekening het beste bij je past. Zo moet je bij deposito's je geld voor bepaalde tijd vastzetten in ruil voor hogere rente. Spaar je om dat pas weer over enkele jaren te gebruiken dan is dit een goede optie.

2. Tips om zoveel mogelijk te sparen

Er zijn heel veel tips om zoveel mogelijk geld te sparen. Wij houden het in dit artikel even bij de belangrijkste. Daarvan is een groot deel trouwens enkel en alleen maar discipline. Want geld apart zetten is één ding, er vervolgens vanaf blijven is weer iets heel anders.

Daarom is dus die aparte rekening ook handig, want dan is het minder eenvoudig om het in je internet bankieren app even terug naar je betaalrekening te zetten. En dan zie je überhaupt het saldo niet zo vaak voorbij komen.

Ook voorwaarden helpen hierbij. Je krijgt zoals eerder genoemd meer rente als je het vastzet. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals een maandelijkse minimale inleg of een opname boete. Een spaarverzekering raden we je overigens niet aan mocht je je gaan verdiepen in de verschillende soorten van sparen, dit is een risicovol product.

Maar verder gaat sparen er vooral om dat je zoveel mogelijk hebt hebt waarmee je kan sparen. De truc is dus om hier zoveel mogelijk geld over te houden na al je kosten.

3. Lenen of werken?

Daar komt dus meteen een belangrijke keuze bij kijken. Ga je als student volop lenen zodat jij je helemaal kan focussen in de collegebanken, of ga je er toch nog naast werken? Wij zouden zeggen om er altijd iets naast te doen.

Je moet ook echt wel genieten van je studententijd en niet alleen maar afwisselen tussen de studieboeken en een baantje, maar ongeoorloofd lenen is ook niet handig. Dit is tegenwoordig zelfs een probleem als je een huis wil kopen. Je wil toch niet na je studie nog verplicht jaren op een studentenkamer blijven wonen? Probeer dus een balans te vinden.

4. Slimme bijverdiensten

Maar bijverdienen tijdens je studie kan ook op een intelligente manier. Je hoeft niet achter de bar te staan of vakken te vullen in de supermarkt. En ook hoef je niet voor minimumloon in een callcenter de hele dag schreeuwende boze klanten te woord staan.

Online geld verdienen als student is namelijk een hele aantrekkelijke manier om via internet een goede bijverdienste binnen te halen. In dit artikel geven we je enkele opties die gegarandeerd werken. Er zijn genoeg bedrijven die je willen betalen om vanuit huis op je laptop of telefoon simpele taken te doen. Zoals enquêtes invullen voor geld, en dat is nog leuk ook.

Zeker als je een beetje je best doet, en ook meerdere manieren combineert die we je aanbevelen, kan je zomaar enkele honderden euro’s per maand scoren.

5. Thuisblijven of op kamers?

Eerder hadden we het al over de keuze tussen lenen en werken, maar je woonsituatie is ook van belang. Want op kamers gaan kost gewoon veel geld, en bij je ouders zit je gratis. Moet je daar dan blijven tot je afstuderen?

Nou dit is natuurlijk een hele persoonlijke keuze, maar wat ons betreft moet je het niet willen missen om op kamers te wonen. Dit is een geweldige ervaring waar je veel vrienden aan overhoudt. Bovendien is het vaak een noodzaak omdat je in een hele andere stad of regio gaat studeren.

Maar dat hoeft natuurlijk niet vanaf dag 1. Het kan heel wijs zijn om het eerste jaar nog thuis te blijven zodat jij je 110% kan inzetten om je propedeuse te halen. Als die binnen is kan je daarna ook met een stuk minder stress en druk wel relaxt uit huis gaan, en dat zullen je ouders ook zo vinden denken we!

6. Slim geld besparen

Je hoeft dus niet te beknibbelen op je kamer, want dat is een ervaring die niet in geld is uit te drukken. Maar dat betekent niet dat je alsnog op een handige manier ervoor kan zorgen dat je wat minder uitgeeft. Oftewel: dat je meer overhoudt van het geld dat je bijverdient, nadat je je kamerhuur en feestjes hebt betaald.

Wij hebben wel 8000 euro aan tips om geld te besparen als student voor je. Dat schiet lekker op toch? Achtduizend per jaar dan he, niet elke maand… dat zou wat zijn.

En het zijn juist allemaal adviezen waarbij je dus juist niet op studentenhaver hoeft te gaan leven, of elke dag bij je moeder moet aankloppen om mee te mogen eten. Dat is ook een beetje cheap.

Nee denk aan kiezen voor de goedkoopste telefoon, zorgverzekering, huurtoeslag (kan soms ook voor studenten), besparen op boodschappen en hoe je altijd extra korting krijgt bij feitelijk alle webwinkels waar je nu vermoedelijk al shopt. Ja, extra korting bovenop de al lopende acties en aanbiedingen.

Dat noemen we cashback verdienen. En dit scheelt je zomaar tot 15% op elke order bij alle grote webshops die je maar kan bedenken, van Bol.com tot Zalando, HEMA tot AliExpress en alles daar tussenin. Je kan hier vandaag al gratis mee beginnen. Laat dat gratis geld niet liggen dus.