slim geld lenen
Door Martijn | 10 mrt. 2023

Let op, geld lenen kost geld! Die uitspraak kennen we inmiddels allemaal. En het klopt natuurlijk ook als een bus. Het is onmogelijk om geld te lenen en uiteindelijk niet duurder uit te zijn. Anders zouden we het immers allemaal doen. Zelf sparen blijft uiteraard aantrekkelijker, maar dat neemt niet weg dat er soms geen andere optie is. Bijvoorbeeld wanneer je nu direct een grote betaling moet doen en je onvoldoende tijd hebt om het bedrag bij elkaar te sparen.


Dit maakt dat we bijna allemaal wel eens geld moeten lenen. Voordelig geld lenen lijkt vrijwel onmogelijk. Maar wie slim geld leent, kan toch nog flink wat besparen. Wil jij niet te veel geld kwijt zijn aan jouw lening? En wil je er zeker van zijn dat je geen verkeerde beslissing neemt? Dan is het belangrijk om jezelf goed in te lezen en te weten waar je aan moet denken. In dit artikel hebben we alvast de belangrijkste dingen op een rijtje gezet.

Houd ook rekening met de toekomst

Slim geld lenen kan enkel wanneer je zeker weet dat je het verschuldigde bedrag ook daadwerkelijk terug kunt betalen. Daarom bereken je van tevoren niet alleen zelf hoeveel je kunt lenen, maar zal de kredietverstrekker dit ook doen. Hierbij wordt gekeken naar hoeveel je maandelijks zou kunnen missen. Dit is vaak het bedrag wat je normaal gesproken naar een spaarrekening zou storten. Daarom wordt lenen soms ook wel eens als omgekeerd sparen gezien.

Toch is het niet alleen belangrijk om naar de huidige inkomsten en uitgaven te kijken, maar ook om rekening te houden met de toekomst. Dit is vaak iets wat voor de kredietverstrekker niet mogelijk is. Voor jou is dit wel enorm belangrijk, want zo voorkom je dat je over een tijd toch nog financieel in de knoei komt. Gaan je kinderen bijvoorbeeld binnenkort studeren? Of staat er juist gezinsuitbreiding op de planning? Wil je jouw baan in loondienst opzeggen en als zzp’er aan de slag gaan? Allemaal dingen die van invloed kunnen zijn op de financiële situatie.

Leen enkel wanneer je ook zeker weet dat je dit terug kunt betalen.

Kies een geschikte looptijd

Waar ga je de lening voor gebruiken? Wat is de looptijd van dit product? Een grootschalige verbouwing aan het huis levert als het goed is jaren extra woonplezier op. De lening mag dan ook best wel een langere looptijd hebben. Zeker als je voorlopig niet van plan bent om te verhuizen.

Maar wat nou als je een auto koopt? Besef goed dat een nieuwe auto al in waarde afneemt zodra je de garage verlaat. Bovendien beginnen de meeste auto’s na een jaar of zes al mankementen te vertonen. Daarom is het belangrijk dat je op een auto een veel minder lange looptijd afsluit. Je wil voorkomen dat je straks nog aan het afbetalen bent, terwijl je die auto al helemaal niet meer rijdt.

Denk daarom altijd eerst goed na over de levensduur van het product, alvorens je de looptijd kiest.