Particulier Geld Lenen met Negatieve BKR Registratie

Auteur: |
particulier geld lenen met negatieve bkr registratie

Wil jij een lening of krediet afsluiten, als particulier en dus niet zakelijk?

Maar heb je een (negatieve) BKR registratie?

Dan is dat nog niet zo makkelijk.

Toch zijn er opties, die wij je graag uitleggen.

In dit artikel:

Kleine lening

Wanneer je een bedrag leent tot en met 1500 euro dan noemen we dit een kleine lening. Je kunt hiervoor een zogeheten minilening of flitskrediet afsluiten. In Nederland zijn daar twee aanbieders: Ferratum (wereldwijd de marktleider in deze markt) en Saldodipje.nl. Beiden vallen onder AFM toezicht en houden zich dus netjes aan de wet. Ze hebben overigens ook identieke voorwaarden. Alle andere aanbieders zijn enkele jaren geleden door nieuwe regelgeving verboden.

De reden dat de AFM streng naar dit product en de verstrekkers heeft gekeken is omdat deze kredieten worden gegeven zonder controle van mogelijke meldingen bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dit komt door het beperkte geldbedrag dat je leent, waardoor het risico voor de partijen automatisch ook lager is dan bij pakweg een lening van tienduizenden euro’s. Zodoende doen ze dus geen BKR check.

Je hoeft zelfs bijna geen papierwerk in te vullen: alleen je ID bewijs is voldoende, verder zijn geen documenten als loonstrook of bewijs van inkomen nodig. Je kunt de aanvraag dus al doen binnen enkele minuten. En na akkoord staat het vaak al binnen 24 uur op je bankrekening. In geval van spoed is dus ook een goede oplossing.

Het enige wat je verder nodig hebt is een garantsteller. Eentje die je zelf vindt is het eenvoudigst, maar lukt dat niet dan kunnen ze er ook één voor je regelen. Let wel op dat dit geld kost. Het heeft dus de voorkeur om iemand in je directe omgeving te vragen om garant voor je te staan, zoals je ouder, broer, zus of goede vriend / kennis.

De looptijd van deze leningen zijn kort: één tot twee maanden. Dit betekent dus dat je relatief snel weer moet terug betalen. Daarom moet je deze vorm van leningen ook vooral zien als overbrugging. Bijvoorbeeld tot je volgende vakantiegeld komt, maar je nu al een nieuwe laptop nodig hebt… zoiets. Als je maar weet dat je tegen de tijd dat de looptijd afloopt je wel terug kan betalen.

Het voordeel van een korte looptijd is wel weer dat je effectief minder rente betaald dan bij een langere looptijd. Rente betaal je namelijk per tijdseenheid (maand / jaar). Dus in absolute zin betaal je minder rente, ondanks dat het rentepercentage / jaarlijks kosten percentage (JKP) wel hoger is dan een “reguliere lening” met een looptijd van meerdere jaren.

Rekenvoorbeeld Ferratum: Je sluit een lening af van 400 euro. De looptijd is dan 30 dagen, waarna je moet terugbetalen inclusief rente. Die verschuldigde rente bedraagt dan 3,00 euro. Tesamen betaal je dit in één keer af.

P2P lenen

Je kan ook geld lenen zonder dat te doen via een officiële financiële instelling. Dus buiten banken en kredietverstrekkers om. Dat kan met een onderhandse lening van een bekende, of je kunt lenen van andere (onbekende) particulieren via zogeheten peer-to-peer platformen (P2P).

Voorbeelden hiervan zijn Fast Invest en Mintos. Let wel op dat dit buitenlandse internetbedrijven zijn, maar dat ze nog steeds een incasso achter je aansturen als je niet betaalt. Deze platformen brengen vraag en aanbod samen: sommigen mensen willen wel beleggen in consumptieve kredieten want dit levert een goed rendement. Anderzijds kan men dus zonder bank hier een lening aanvragen. De platformen faciliteren en checken de kredietwaardigheid van de aanvragers.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Als je niet uitkomt met een minilening / flitskrediet, dus meer nodig hebt dan die € 1.500,- , dan zijn er in Nederland in principe twee soorten leningen die je kunt afsluiten: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Klik door op de linkjes om meer te lezen over de eigenschappen van deze producten, de voordelen en de nadelen.

Je kunt deze echter niet zomaar aanvragen als je bij het BKR bent geregistreerd. Je zult zien dat de verstrekkers altijd wel een controle hierop doen omdat het vaak over vrij grote bedragen gaat. Toch kan het geen kwaad om meerdere offertes op te vragen, omdat aanbieders allemaal anders kijken naar de precieze BKR vermelding. Verderop lees je waarom. Hieronder zie je realtime de laagste rentes voor deze leningen om offerte op te vragen.

Deze twee kredieten passen elke bij een andere situatie. Wij gaan je hier niet inhoudelijk over adviseren, daarvoor moet je bij een erkend financieel adviseur zijn. Die kunnen ook dieper nagaan of jij die kunt aanvragen met jouw BKR registratie.

Gratis professioneel advies

Niet alle registraties bij het BKR zijn hetzelfde of tellen even zwaar. Met sommige negatieve registraties kan je zelfs nog lenen. Zoals een herstelde melding of een na aflossinge van hypotheek door de NHG. Kredietspotter is een Nederlandse specialist in leningen. Zij kunnen niet alleen de beste kredieten (en rentes) voor jou spotten, maar ook beoordelen hoe het met je BKR zit. En een offerte aanvragen is gratis!

Soorten BKR registraties

Elke vorm van lenen vanaf 250 euro wordt opgenomen in het bestand van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hier vallen ook betalingsachterstanden onder bij je bank (rood staan) of creditcard maatschappij. Niet al deze opnames tellen even zwaar mee en een registratie is niet per definitie negatief. Zolang je wel netjes voldoet aan de afbetalingen van een lopende lening zal het blijven bij een positieve registratie.

Zodra je echter een betalingsachterstand oploopt dan wordt deze omgezet naar een negatieve vermelding. Eigenlijk een soort van grote rode vlag dus voor kredietverstrekkers, want dat geeft dus aan dat je eerder niet aan betalingen hebt voldaan en dus minder kredietwaardig bent.

Dit geldt trouwens alleen voor leningen die überhaupt ooit zijn ingevoerd als positieve registratie. Wanneer je dus te laat betaalt voor bijvoorbeeld je huur of abonnementen dan worden deze niet zichtbaar. Ook betalingsachterstanden aan de Belastingdienst of op je studieschuld komen er niet in.

Wanneer je de betaalachterstand hebt opgelost en weer netjes op schema loopt met je aflossingen en de lening aflost dan wordt de negatieve registratie omgezet naar een “herstelmelding”. Deze blijft nog wel 5 jaar zichtbaar en zo lang kunnen bedrijven dus blijven zien dat je ooit te laat bent geweest met betalen.

BKR check versus BKR toetsing

Bedrijven checken dus het BKR om te bekijken of je het waard bent om een lening bij hen aan te mogen vragen. Het meest simpele wat ze kunnen doen is kijken of je naam er in staat. Ze kunnen ook zien wat voor leningen je hebt en tegen welk bedrag.

Dit kan voor sommigen namelijk al genoeg reden zijn om je te weigeren. Ook kunnen ze kijken naar het soort melding, dus zoals eerder aangegeven of het een positieve, negatieve of herstelde melding is.

Het BKR kan echter ook een ‘score’ opleveren voor de bedrijven. Die is gebaseerd op jouw leen- en betaalgedrag. Deze wordt binnen jouw leeftijdsgroep afgezet tegen (vergelijken met) de overige mensen met een registratie. Dit geeft een risicofactor (voorspelling) aan op toekomstige betalingsachterstanden.

Bedrijven mochten zelf bepalen hoe ze omgaan met de verschillende registraties en scores. Dat is niet geregeld in de wet. De ene aanbieder zal dus net iets soepeler zijn dan de andere. Daarom is het slim om altijd meerdere offertes aan te vragen bij meerdere partijen.