Steeds meer consumenten kiezen ervoor om een mobiel abonnement met onbeperkte data af te sluiten. Door een abonnement met onbeperkte data af te sluiten, is het niet meer nodig om bezorgd te zijn over het datagebruik. Daardoor kan de telefoonrekening niet meer onverwacht hoog uitvallen. Nederlanders verbruiken steeds meer data, bijvoorbeeld door muziek te streamen via Spotify of naar films te kijken via Netflix. Dergelijke zaken zijn een behoorlijke aanslag op de databundel, maar met een onbeperkte databundel zijn die zorgen voorbij.


Populariteit van mobiele abonnementen met onbeperkte data

De populariteit van mobiele abonnementen met onbeperkte data neemt dan ook toe. Providers kiezen er zelf ook steeds vaker voor om abonnementen met ongelimiteerd data aan te bieden. Met name bij de drie grote providers: KPN, Vodafone en Odido is het mogelijk om een dergelijk abonnement af te sluiten. Tegenwoordig hebben twee providers ervoor gekozen om meerdere ongelimiteerde abonnementen af te sluiten. Wie wel veel surft of streamt, maar niet het snelste internet nodig heeft, kan daardoor behoorlijk besparen.

Onbeperkte data is echt onbeperkt. Dat betekent dat de consument zoveel data mag verbruiken als hij zelf wil. Om misbruik te voorkomen, werken de providers vaak wel met daglimieten. Zo is het mogelijk om 20 GB per dag te verbruiken. Daarna kunnen klanten via de app of aan de hand van SMS weer gratis nieuwe data bijbestellen. Deze nieuwe bundel kan dat meteen gebruikt worden.

Onbeperkte data bij Odido

Het gebruiken van mobiele abonnementen met onbeperkte data is al een tijd mogelijk. Toenmalig T-Mobile was een van de eerste providers in Nederland met een onbeperkte databundel. Daarna verkocht ook Tele2 een abonnement met onbeperkte data tegen een vaste lage prijs per maand. De twee providers gingen een paar jaar geleden al samen en inmiddels is er nog maar één merk: Odido. Bij Odido vind je sindsdien verschillende abonnementen met onbeperkte data.

Het goedkoopste onbeperkte abonnement kost 25 euro per maand, maar biedt een internetsnelheid van 10 Mbit per seconde. Dit abonnement is vooral geschikt voor wie veel data verbruikt, maar niet de hoogste snelheid nodig heeft. Bovendien is het mogelijk om onbeperkt te bellen en te sms’en. Met dit abonnement is het mogelijk om 35 GB internet in de Europese Unie te verbruiken. Wie een sneller abonnement willen, kan kiezen voor het Unlimited Basis abonnement. Dit abonnement heeft een snelheid tot 300 Mbit per seconde en tot 40 GB internetten in de Europese Unie. Hierbij is het ook mogelijk om 120 minuten te bellen vanuit Nederland naar de Europese Unie.

Odido biedt ook een uitgebreid abonnement in de vorm van Unlimited Plus aan voor 37,50 euro per maand, met een snelheid van 600 Mbit per seconde. Het is mogelijk tot 50 GB te verbruiken in de EU, Zwitserland, VS en Turkije en 120 minuten te bellen vanuit Nederland naar de EU, Zwitserland, VS en Turkije. Bovendien krijg je 1 gratis extra (gratis Videoland, Amazon Prime, Podimo, Visual Voicemail of Extra Veilig Online). Het duurste abonnement is het Premium abonnement (45 euro per maand, snelheid tot 1 Gbit/s en tot 3 extra’s naar keuze). Daarbij geldt dezelfde databundel als bij Plus, en onbeperkt bellen naar de landen in het Plusabonnement.

Onbeperkte data bij Vodafone

Onder de mobiele telefooncontracten van Vodafone vind je het Red Unlimited telefoonabonnement. Dit abonnement kost 32,50 euro per maand en heeft 40 GB per maand in de Europese Unie. Je kunt internetten via 5G zonder snelheidsbeperkingen en onbeperkt bellen en sms’en. Daarmee is Vodafone de enige provider die geen verschil in snelheid maakt bij haar abonnementen. Daardoor ben je het voordeligst uit, en bespaar je echt geld.

Onbeperkte data bij KPN

KPN volgt de lijn van Odido en heeft ook drie nieuwe ongelimiteerde abonnementen geïntroduceerd. Het eerste abonnement heet Unlimited 50 en kent een snelheid van maximaal 50 Mbit per seconde, 40 GB per maand in de EU en maandelijks 40 GB delen met andere KPN-klanten op hetzelfde adres.

Het Unlimited-abonnement dat KPN voorheen aanbood, kost nu 32,50 euro per maand en heet Unlimited 300, met een maximale snelheid van 300 Mbit per seconde. De databundel is 50 GB per maand in de EU en eenzelfde aantal GB’s kan verdeeld worden onder klanten van KPN op hetzelfde adres

Ten slotte is er nog de Super Unlimited bundel met een snelheid van maximaal 600 Mbit per seconde. Er kan dan 75 GB per maand in de EU verbruikt worden of gedeeld worden met KPN-klanten op hetzelfde adres.

Prijzen van bundels gaan omlaag

Alle hierboven genoemde prijzen zijn op basis van een tweejarig abonnement. Verder is de verwachting dat de providers de komende jaren de bundels wel zullen herzien, maar de prijzen van de abonnementen verlagen. Daardoor krijgen consumenten hetzelfde abonnement, maar voor minder geld. Het is ook mogelijk dat de providers in de toekomst een hogere snelheid voor hetzelfde bedrag aan gaan bieden, met de komst van een sneller 5G-netwerk.