Ik wil miljonair worden…

Een droom die wel meer mensen hebben natuurlijk. En de term miljonair spreekt ook erg tot de verbeelding. De een denkt aan een garage vol met dikke auto’s, een ander denkt weer aan onbezorgd en vrij kunnen leven zonder te hoeven werken. Maar laten we eens kijken wanneer je eigenlijk miljonair bent

Wanneer ben je miljonair?

Dat ben je kort gezegd als je eigen vermogen een miljoen waard is. In Euro’s natuurlijk, in veel andere valuta ben je dat waarschijnlijk al. Maar met een Keniaanse Shilling is zo weinig waard dat dit slechts neerkomt op iets meer dan 8000 euro… dat gaat wel lukken.

In euro’s dus. Je eigen vermogen is de waarde van je bezittingen en daar je schulden vanaf gehaald. Dit is belangrijk want iets wat je koopt met geleend geld is in feite niet van jou. Zoals je huis, zolang je een hypotheek hebt dan is het huis eigenlijk van de bank.

Je schulden zijn makkelijk te bepalen want die worden sowieso uitgedrukt in euro’s, maar je bezittingen niet. Dus dat is vaak een kwestie van schatten. Bijvoorbeeld auto’s die je hebt kun je op verkoopwaarde meetellen.

De vraag is dus indirect ook op welke manier je miljonair wil zijn. Want je kan in een groot huis gaan wonen en de hypotheek helemaal aflossen, maar dan zal je nog steeds moeten werken om te eten. En je grote huis te onderhouden!

Wil je juist financieel onafhankelijk worden dan kan je beter meer geld beschikbaar houden voor je uitgaven en kiezen voor een kleiner huis en minder dure spullen. Geen speedboot dan maar?!

Hoe wordt je miljonair? De stappen

Het is niet zo dat er één rechte weg is die iedereen kan bewandelen om uiteindelijk dat miljoen te krijgen. Meedoen aan de Lotto en Staatsloterij misschien maar die kans is wel erg klein… 

Er zijn echter wel goede stappen die je kunt zetten om ervoor te zorgen dat je de goede kant opgaat. Hoe snel je echter wil lopen dat bepaal je helemaal zelf. 

1. Wanneer wil je miljonair zijn?

Daarom is het goed eerst juist stil te staan bij jouw doelstelling, hoe snel wil je miljonair zijn? Zo snel mogelijk? Prima, maar dan moet je ook aan de bak! Wil je eerder met pensioen kunnen en ben je nu 25, dan heb je wat meer tijd.

Jouw doel maakt niet alleen dat je er meer tijd in zal moeten stoppen in stap 3, maar ook dat je wellicht meer risico moet nemen in stap 5.

2. Let op je uitgaven

Als je aan de slag gaat met vermogen opbouwen dan is de belangrijkste voorwaarde dat je goed kijkt hoe het met je uitgaven zit. We weten dat dit saai klinkt maar het is echt belangrijk. Want een bad vol laten lopen terwijl de stop er niet inzit dat gaat heel lang duren, en is zonde van al dat water.

Bovendien is je kosten verlagen vaak relatief makkelijker dan je inkomsten verhogen. We helpen je op weg met onze geld besparen test waarin we je in 16 vragen vertellen hoe je kunt besparen op de belangrijkste lasten die in een gemiddeld gezin in Nederland voorkomen.

Daarbij moeten schulden je eerste prioriteit zijn, die kosten namelijk elke maand rente en als je ook maar wat geld overhebt is het verstandig die als eerste af te lossen.

3. Ga meer verdienen

Bezuinigen is een eerste stap en de snelste. Toch is het vaak niet degene met de meeste impact. Je kan namelijk niet meer besparen en zeker niet al je uitgaven wegstrepen, veel is nodig om te kunnen leven.

Meer verdienen is daarom de weg naar daadwerkelijk resultaat. Maar hoe kom je zomaar aan die verdiensten, moet je dan je baas om opslag vragen of van baan wisselen? 

Kun je proberen, maar kijkend naar de miljonairs die je voor zijn gegaan is dit niet hoe het hen is gelukt. Zij doen dit namelijk vaak door te gaan ondernemen en daarmee hun inkomsten te verhogen. 

Jij kan ook naast je huidige baan ervoor zorgen dat je meer verdient. Online geld verdienen via internet is hier de oplossing. Hier zijn vele manieren voor en er zijn er sowieso meerdere die bij jou passen.

Met een aantal ervan kun je goed en makkelijk bijverdienen, zoals enquêtes invullen voor geld wat je maximaal een paar honderd euro in de maand oplevert, andere zoals geld verdienen met affiliate marketing kunnen je als ondernemer een succesvol bedrijf opleveren met oneindig veel potentie.

Waar het om gaat is meer geld overhouden. Meer van je inkomsten moeten achterblijven op je bankrekening na het betalen van je rekeningen. Hiermee kan je namelijk weer aan de slag in de laatste twee stappen.

4. Spaar je geld op

Als je jouw spaarrekening gestaag ziet vollopen is het erg verleidelijk om daar iets tofs mee te doen. Maar doe dat nou niet! Het gaat er echt om dat je zoveel mogelijk spaart. 

Ten eerste om een financiële buffer op te bouwen die je kan gebruiken in het geval van tegenvallers. Bijvoorbeeld als je jouw baan kwijtraakt of je auto opeens stuk blijkt. Dan voorkom je dat je geld moet lenen, wat je alleen maar weer verder van je doel brengt.

Ten tweede omdat je met het spaargeld dat je bovenop die buffer hebt kunt gaan beleggen en investeren. Je geld voor jou laten werken is namelijk het streven.

5. Laat je vermogen groeien

Dat doe je dus door het te investeren en beleggen. Dit om het zichzelf te laten vermeerderen zonder dat je er eigenlijk iets voor hoeft te doen. En door het rente-op-rente effect gaat dit steeds harder groeien.

Maar waar moet je dit dan in stoppen? Daar hebben we natuurlijk ook een handleiding voor: beleggen / investeren met hoog rendement. En gok dan niet alles op dat ene cryptomuntje waarvan iedereen roept dat het omhoog gaat, zorg er ook zeker voor dat je het risico op verlies beperkt door goede spreiding. En zoals Warren Buffet uitlegt over zijn eigen strategie: alleen investeren in zaken waarvan je zelf het verdienmodel snapt.

Dus… iedereen kan miljonair worden?

Het klinkt namelijk wel heel simpel zo in die paar stappen, klopt. En het klopt ook dat iedereen die stappen kan zetten. En een miljoen is veel geld maar als je bedenkt dat je in feite ‘maar’ duizend keer duizend euro nodig hebt… hoeveel kan je elke maand overhouden?

Zeker als je een koophuis hebt wat je ongemerkt aflost en dat alleen maar stijgt in waarde door de jaren heen dat kom je er wel. Duurt alleen wel dertig jaar dan. En iedereen die een baan kan krijgen kan dat bereiken.

Miljonair worden is makkelijk? Nee!

Maar dat iedereen het kan betekent niet meteen dat het simpel is. Een €1.000.000 is nog steeds heel erg veel geld en in de jaren dat je hier naartoe moet werken is de verleiding heel erg groot om te stoppen. Of om je spaarpot stuk te slaan voor iets wat je heel graag wil hebben.

Dat is zonde, want het doordat je geld op een gegeven moment gaat groeien moet je juist wachten. Want dat groeit juist het hardst op het laatst. Daarom is het ook niet verstandig om op een houtje te bijten en elke euro maar opzij te zetten voor je miljoen, want dat houd je uiteindelijk niet vol. Wees daarom wel realistisch en gun jezelf ook eens wat.

Daar komt bij dat het ook mis kan gaan met je plan. Je kan opeens je baan kwijtraken, of een groot deel van je vermogen verliezen omdat de beurzen omlaag knallen of die ene investering het toch niet haalde.

Snel miljonair worden in 1 jaar

Om de verwachting maar meteen te managen, je gaat niet in een jaar een miljoen bij elkaar sprokkelen. Dan moet je toch maar de loterij zien te winnen. Of je moet een geweldig idee of bedrijfsplan hebben waarmee je heel veel kan verdienen, maar dat geldt voor weinig mensen. Of je koopt net die ene onbekende nieuwe goedkope cryptemunt met potentie, maar dat is vaak meer geluk dan wijsheid.

Miljonair worden in 10 jaar

Zelfs 10 jaar is al lastig om je doel van miljonairschap te bereiken. Zeker in het begin gaat het allemaal niet zo snel. Het is in ieder geval wel al een stuk realistischer. Daarmee geef je jezelf ook wat meer ademruimte en horizon om naartoe te leven. 

Het helpt om ook tussentijdse doelen te stellen en je voortgang bij te houden. Dit motiveert je en helpt je om niet op te geven. De eerdere stappen die we hebben genoemd kunnen je bovendien genoeg opleveren in 10 jaar om een heel eind op weg te komen.

Je ziet wel dat de mensen die deze stappen gebruiken zonder daadwerkelijk zelf te gaan ondernemen en/of een flinke dosis geluk wel 20 tot 30 jaar nodig hebben voor hun miljoen. Eerder met pensioen kunnen als miljonair is daarom een heel goed streven.

Miljonair worden met een gewone baan

Daarbij is een gewone baan om het zo maar even te zeggen, dus werken in loondienst prima. Als je maar zorgt dat je levensstijl zo is ingericht dat je niet al je salaris opmaakt maar er wel een deel van apart kan houden voor je investeringen. En je beseft dat je doel wel langer gaat duren dan tien jaar.

En staar maar eens een paar minuten naar je loonstrook: eigenlijk verdien je al hartstikke veel geld, tienduizenden euro’s per jaar! Natuurlijk kan jij miljonair worden, je moet het gewoon niet allemaal over de balk smijten.

Miljonair worden met aandelen

We hadden het eerder al even over beleggen en investeren. Aandelen zijn een goede optie om voor te kiezen voor de lange termijn. Verdiep jezelf natuurlijk goed waarin je belegt kies voor een lange horizon. Niet tussendoor aankomen want dan ga je fouten maken uit emotie.

Beurzen groeien historisch gezien met ongeveer 6% per jaar, meer dan genoeg om je doelen te behalen. Kies wel voor het beste beleggingsplatform zodat je beter resultaat kan boeken en minder kosten maakt. Laat je liever voor je beleggen, dan is de beste vermogensbeheerder een goed idee.

Miljonair worden met beleggen

Naast aandelen zijn er nog veel meer instrumenten waarmee je kunt beleggen, misschien wel teveel. Opties, futures, turbo’s, ETF’s, fondsen obligaties, grondstoffen, valuta, wisselkoersen FOREX en ga zo maar door. Allemaal overigens ook te doen via het eerder genoemde beste beleggingsplatform.

Stuk voor stuk complexe instrumenten wel om goed te snappen en allemaal met een eigen risicoprofiel. Doe dit alleen als je jezelf goed hebt ingelezen want de kans dat je geld verliest ligt altijd op de loer. CFD handel heeft het meeste risico van allemaal, maar kan ook tot 30x zoveel opleveren. Dit kan je eerst gratis oefenen met een demo account met nep geld. 

Miljonair worden met crypto

Crypto is een sterk opkomende markt, waar ook heel veel om te doen is om de sterke koersstijgingen en even harde dalingen. Toch heeft nog nooit iemand geld verloren door hier met een termijn van minimaal 4 jaar in te stappen.

Leer hoe beleggen in crypto werkt (ook voor beginners) en wat de beste cryptomunten om in te investeren zijn wat ons betreft. En nogmaals stop hier niet meteen al je geld in, en zeker niet in één munt maar spreidt je vermogen.

Miljonair worden met vastgoed

Veel mensen denken nog steeds dat dit alleen een spelletje is voor mensen die al miljonair zijn. Want hoe moet je anders een huis of bedrijfspand kunnen kopen als investering? 

Dat is allang niet meer het geval, investeren in vastgoed met weinig geld is zelfs al een zeer grote markt. Via speciale platformen die een soort van crowdfunding methode hebben kun je al vanaf 50 euro investeren in projecten en een rendement maken tot wel 11%

En het voordeel van vastgoed is dat het erg waardevast is en je bovendien je rendement niet maakt uit de stijging (of daling) van de waarde zoals met aandelen, maar juist door het te verhuren. 

Selfmade miljonair worden

Deze term hoor je erg vaak, selfmade miljonair. Eigenlijk een heel breed begrip dat erop neerkomt dat je miljonair wordt zonder dat je al begon met een grote zak geld of ander groot oneerlijk voordeel.

Er zijn genoeg rijken maar een groot deel hiervan is dit omdat ze in een rijk gezin zijn geboren. Het zelf voor elkaar boksen als je begint met niks, dat is pas echt “self made”. En daar zijn er ook genoeg van om te bewijzen dat jij het ook kunt. En die hebben vaak juist de stappen genomen die we hierboven bespreken.

Multimiljonair worden

Een mooie uitspraak die je vaak hoort van multimiljonairs: het eerste miljoen is lastig, maar daarna wordt het makkelijk. Dat is nogal optimistisch natuurlijk maar anderzijds ook weer te verklaren. 

Je geld groeit namelijk van zichzelf als je het op de juiste plekken inzet, en 6% rendement op een miljoen betekent al dat je 60.000 euro per jaar verdient zonder iets te doen. Ja dat gaat dan wel snel ja. 

Het is dus minder moeilijk om als miljonair multimiljonair te worden, dan om vanaf niks miljonair te worden, maar geen van beiden is eenvoudig hoor!