ondernemer financiën checklist
Door | 17 jan. 2024

Als ondernemer ben je in de eerste plaats bezig met het verrichten van ondernemersactiviteiten voor je klanten. Je verleent misschien diensten in de duurzaamheidssector of je verkoopt waardevolle producten aan particulieren of bedrijven. 

Dit is natuurlijk je core business, maar tegelijkertijd is het als ondernemer ook belangrijk om je met andere zaken bezig te houden. Het is van groot belang om de financiën op orde te hebben en te houden. Met de onderstaande checklist gaat jou dit zeker lukken.


Investeren in goed debiteurenbeheer

Vooral bedrijven met veel debiteuren doen er goed aan om te investeren in effectieve en overzichtelijke credit management software. Als je gebruikmaakt van de software van Creditdevice, dan heb je altijd goed inzicht in je gehele debiteurenbestand en dat is heel waardevol. 

Aan de hand van actielijsten weet je precies wat je te doen staat in verschillende situaties, zoals omgaan met wanbetalers of dubieuze crediteuren. Met goed debiteurenbeheer worden je uitstaande facturen eerder betaald en dat is goed voor je algehele cashflow. 

Een betrouwbare bank kiezen

Als ondernemer met ambities wil je ongetwijfeld ook groeien. Om die reden is het verstandig om je zakelijke rekening bij een betrouwbare bank te openen. Sommige ondernemers denken dat de bankkeuze niet veel uitmaakt, maar helaas is dat niet het geval. Een goede bank beheert niet alleen je geld, maar biedt je ook verscheidene andere diensten waardoor je beter kunt ondernemen. 

Denk bijvoorbeeld aan online bankieren, het verstrekken van leningen en het geven van financieel advies. Onderzoek dus eerst goed wat de banken je te bieden hebben en neem dan pas ergens een zakelijke rekening. Er zijn gelukkig verschillende vergelijkingswebsites met reviews, zodat je snel en effectief kunt zoeken naar een bank die bij je persoonlijke voorkeur past. 

Vergeet niet voor je pensioen te sparen

Wanneer je in loondienst werkt, dan wordt het pensioen automatisch voor je geregeld. Dit geldt echter niet voor alle ondernemers en daarom is het belangrijk om extra pensioen op te bouwen. In sommige sectoren val je als ondernemer onder een verplichte pensioenregeling.

Denk bijvoorbeeld aan dierenartsen, verloskundigen, schildersbedrijven en nog verscheidene andere beroepen. Maar wanneer je niet onder de verplichte beroepen valt, dan moet je zelf sparen voor je pensioen of je vrijwillig aanmelden bij een collectieve pensioenregeling.

Wanneer je jong bent, denk je misschien nog niet na over je pensioen, maar toch is het verstandig om dit wel te doen, want je wilt op je oude leeftijd niet in de financiële problemen komen.

Financiële risico’s vermijden

Ondernemen is voor een deel natuurlijk risico’s nemen en lef tonen, maar tegelijkertijd is het wel raadzaam om grote financiële risico’s te vermijden. Geef bijvoorbeeld geen geld uit dat je niet hebt en betaal altijd je schulden af.