6 x Leuk Sparen: op deze manier wordt het geen opgave

Auteur: |
leuk sparen

Geld sparen gaat als snel als een verplichting voelen. Iets wat je belemmert.

Zodra je dat gevoel krijgt, zal je zien dat het moeilijker wordt om genoeg te sparen.

Het gaat tegenstaan.

En dat is jammer, want een gevulde spaarrekening is enorm waardevol.

Daarom geven we je in dit stuk allerlei tips om het juist leuker te maken!

In dit artikel:

1. Spaarrekening met de hoogste rente

Het leukste aan sparen is om te zien dat je er een rendement over krijgt in de vorm van spaarrente. Zo zie je zonder iets te doen je vermogen laten groeien! Dan is het wel prettig om best mogelijke rente te hebben, want dan is dat bedrag ook hoger. Je kan tegenwoordig heel makkelijk rente vergelijken, gebruik daarvoor onderstaand overzicht.

Hierin staat namelijk altijd live de laatste stand van de top 5 rentes. Je kan meteen naar de aanbieders surfen voor meer informatie of om direct de rekening te openen. Je kan ook doorklikken naar “alle spaar rentes” om meer gericht te vergelijken op bijvoorbeeld alleen deposito’s of internetsparen. Online afsluiten is heel makkelijk en zo geregeld.

2. Spaar voor je dromen...

De meest voor de hand liggende manier om het sparen fijner te maken is door er een specifiek en concreet doel aan te verbinden. Als je namelijk weet waarvoor je spaart wordt het ook tastbaar en makkelijker om naar je doel toe te werken.

Spaar je dus voor een gave vakantie (wereldreis) of je droomauto, maak dit dan ook duidelijk voor jezelf om je er weer elke keer aan te herinneren waarom je nu precies al dat geld apart houdt (en niet nu uitgeeft aan dingen die misschien wel onzinnig zijn?).

Plak een foto van je spaardoel op de koelkast, of stel de achtergrond van je laptop of tablet in op een mooie foto van een landschap in het land waar je zo graag eens heen wilt. Je hebt dan steeds de voorpret voor hetgeen waar je zo hard voor werkt!

Daarbij helpt het om per doel een aparte rekening te openen. Dan kan je precies zien hoe ver je nog bent verwijderd van elk afzonderlijk doel. Bij de meeste banken kan je dit in internetbankieren al heel eenvoudig doen!

3. Maar ook voor een buffer

Natuurlijk moet je sparen om je dromen te verwezenlijken, maar vergeet ook niet dat het heel belangrijk is om een buffer te hebben voor onvoorziene kosten. Denk aan je wasmachine die stuk gaat, of zelfs iets veel duurders zoals je auto of CV-ketel! Dat kan in de tienduizenden euro’s lopen.

Je kan via het Nibud een bufferberekenaar invullen. Je zal nog schrikken van de uitkomst hoeveel je met een gezinnetje eigenlijk op je spaarrekening achter de hand zou moeten hebben. Je kan hem invullen via deze link. Kost je maar een paar minuten maar is heel verhelderend

Maar sparen voor een buffer is toch helemaal niet leuk? Nou, eigenlijk wel! Het geeft je namelijk heel veel rust om te weten dat je overal goed op voor bent bereidt. Zeker ook op het moment dat het dan toch helaas mis gaat, dan weet je direct: we kunnen dit hebben.

4. Sparen voor je kind

Dit is eigenlijk een combinatie van de twee stukjes hierboven. Sparen voor je kind is soort van noodzaak omdat ze gewoonweg geld kosten, zeker als ze gaat studeren. Anderzijds is het toch het mooiste van de wereld als jij kind kan helpen om zijn of haar wensen waarheid te maken? Dat is nog fijner dan je eigen droom!

Inderdaad, het is super om tegen je kind te kunnen zeggen: “maak je geen zorgen over je rijbewijs, dat is al gespaard!” Of een mooi bedrag te kunnen geven bij het eerste huis en bij een huwelijk. Daarmee geef je ze een vliegende start om zelf een leven en financiën op te gaan bouwen.

Ook hier is het weer slim om te sparen op een aparte rekening. Lees vooral ons artikel beste spaarrekening om te sparen voor een kind. Ook via de widget hierboven met de hoogste rentes van dit moment, kan je via “alle rentes” doorklikken naar specifiek spaarrekening voor kinderen.

5. Houd je spaar saldi bij

Wat ook goed werkt is om de vruchten van je werk te zien. Houd dus de saldi van je spaarrekening(en) bij zodat je mooi kan zien hoe deze groeien met de tijd. Als dat je geen goed gevoel geeft dan weten we het ook niet meer!

Het werkt hier vooral goed om het visueel te maken, bijvoorbeeld een simpel grafiek je in Excel. Hoewel veel banken hier ook in de apps wel bepaalde functionaliteiten voor hebben hoor. Ook zie je vaak al tussentijds een stand van hoeveel rente je dit jaar al hebt opgebouwd, dan weet je een beetje wat je kan verwachten met de uitbetaling daarvan.

6. Daag jezelf uit zoveel mogelijk opzij te leggen

Loop je warm voor het bijhouden van je saldo en de groei die je ziet? Dan is dit ook een goede voor jou! Om jezelf namelijk echt helemaal uit te dagen hebben we ook een gave spaarchallenge voor je! Hiermee helpen we je om niet alleen om te sparen, maar om ook daadwerkelijk zoveel mogelijk!

Daar geven we in de challenge natuurlijk allerlei tips voor om je te helpen. Zo spaar je harder en bereik je eerder je doelen. En dat werkt uiteindelijk toch het beste, als je 1 doel al behaalt ben je extra gemotiveerd om ook de volgende te bereiken.

Daarom ook nog een aanvullende tips zo even snel op het einde: houd je doelen wel realistisch. Wij willen ook miljonair worden, maar dat is niet echt haalbaar. Dat gaat je uiteindelijk alleen maar meer demotiveren in plaats van motiveren.