Je hebt eigenlijk een lening nodig maar helaas, je hebt een registratie bij het BKR. En je weet ook dat geld lenen met BKR een stuk lastiger wordt. Maar toch is het niet onmogelijk en dat gaan we je in dit artikel uitleggen.
Hoe kom je in het BKR register?
Laten we bij het begin beginnen, want hoe kom je eigenlijk aan een registratie en waarom is dit eigenlijk? Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat consumenten niet te veel lenen omdat dit onverantwoord is. Daarmee zijn namelijk in het verleden veel mensen in de problemen gekomen omdat ze op gegeven moment niet meer aan de betalingen konden voldoen.
Dit is vervelend voor de lener zelf, met vaak verstrekkende gevolgen voor persoonlijke financiën en ook als gevolg daarvan privé leven en relaties. Maar anderzijds ook voor bedrijven die na persoonlijk faillissement hun geld nooit meer terugzagen. Er zijn hierbij alleen maar verliezers.
Daarom is besloten om leningen die men heeft te gaan registreren en zo de consumenten en bedrijven te beschermen. Dit omvat niet alleen kredieten bij leningverstrekkers, maar bijvoorbeeld ook rood staan bij de bank en telefoonabonnementen en private lease auto’s. Alleen bedragen vanaf 250 euro overigens.
Een registratie op zich is geen probleem en kan er enkel voor zorgen dat je minder kan lenen maar geen weigering. Pas als een registratie negatief wordt, wanneer je een betalingsachterstand hebt opgelopen, wordt een nieuwe lening vrijwel onmogelijk.
BKR registratie checken
Het is dus belangrijk om te weten wat voor registratie jij precies hebt bij het BKR. Niet alleen of deze positief of negatief is, maar ook zeker wat de exacte code is daarvan. Want zelfs als deze negatief is, zijn er nog wel opties die overblijven. De vraag is natuurlijk wel of het verstandig is om nog meer te lenen, in veel gevallen is dat niet zo.
Jouw BKR registratie opvragen is gelukkig vrij eenvoudig. Je kan dit doen via een aanvraagformulier op de site van het BKR zelf. Dit is geheel gratis en je ontvangt een antwoord per post binnen enkele dagen.
Soorten registraties
Een registratie bij het BKR is dus in beginsel altijd positief en wordt vermeld zodra de lening start. Hij blijft zelfs na afbetalen er nog 5 jaar in staan. Zodra de registratie negatief is, wordt er een code aangekoppeld. Dit is een letter (A of H) eventueel gecombineerd met een cijfer 1-5 of 9.
A1: Betalingsachterstand, betalingsregeling getroffen
A2: Betalingsachterstand en de lening is direct opeisbaar
A3: Betalingsachterstand is afgeboekt of (deels) kwijtgescholden
A4: Betalingsachterstand maar je bent al langere tijd niet bereikbaar
5: Betalingsachterstand is nog te klein voor een code A, maar er is alvast een preventieve regeling getroffen om erger te voorkomen. Dit is een tijdelijke code.
H: Herstelmelding, de betalingsachterstand is afgelost.
Lening met BKR
Een positieve registratie is nogmaals niet direct een probleem, maar is wel een betalingsverplichting. Dit kan er dus voor zorgen dat je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek kan krijgen.
Bij een negatieve registratie A2, A3 of A4 zal er vrijwel geen partij je een offerte willen doen. A1 en code 5 kunnen soms nog wel, maar dan niet bij de grotere banken en verstrekkers die dit toch nog te risicovol vinden. Een herstelmelding wordt door veel verstrekkers hetzelfde behandeld als een positieve registratie.
Waar kan je terecht?
Met een positieve registratie en een herstelcode “H” vrijwel overal. Natuurlijk is het dan nog wel wijs om leenrentes te vergelijken zodat je de beste en meest voordelige lening vindt voor jouw doel.
Ditzelfde kan je ook wel proberen met code A1 en 5, maar dan zal je wellicht meer offertes aanvragen moeten versturen omdat je vaker een nee te horen krijgt.
Bij een negatieve registratie kan je alleen terecht bij kredietverstrekkers zonder BKR toetsing. Zij doen geen kredietcheck. Vaak gaat dit dan om een relatief kleine lening of een zogeheten minilening. Dit betekent wel dat je een veel lager bedrag kan lenen dan bij een reguliere persoonlijke lening of doorlopend krediet.