Wat zijn vaste lasten?
Vaste lasten zijn kosten en uitgaven die terugkerend zijn en je eigenlijk ook niet zonder kan. Daarmee bedoelen we dat je deze periodiek weer moet betalen, bijvoorbeeld elke maand, kwartaal of jaar. Omdat dit doorlopende contracten zijn die je niet zomaar tussentijds kan opzeggen zonder opzegtermijn zit je er aan โvastโ.
Welke uitgaven vallen onder vaste uitgaven?
Dit betreft alle doorlopende abonnementen, diensten en producten die periodiek wordt afgerekend. Denk aan energie (gas / licht), water, Televisie, internet, (vast) bellen, huur, hypotheek, zorgverzekering, andere verzekeringen, belastingen, maar ook abonnementen op tijdschriften, kranten, netflix, spotify etc. kun je hierin meetellen.
Hoe kan ik mijn vaste kosten inzichtelijk krijgen?
Daar is een handige app voor genaamd Dyme. Daarmee kun je al jouw uitgaven bijhouden in een automatisch gecategoriseerd overzicht. Maar er is meer: de app brengt je ook op de hoogte zodra hij een bespaarmogelijkheid ziet op je maandelijkse rekeningen zoals internet, tijdschriften, energie of verzekeringen. Dyme onderhandelt een goedkopere deal met je aanbieder of sluit je over naar een andere leverancier met dezelfde (of betere) voorwaarden. Daarmee kan je per jaar gemiddeld โฌ800,- besparen.
Download Dyme voor iOS of Dyme voor Android
Natuurlijk kan je dit ook zelf handmatig inzichtelijk krijgen. Draai een overzicht van je bankrekening uit van het afgelopen jaar bijvoorbeeld en markeer alles wat vast of doorlopend is. Maar wij vinden de app een stuk handiger en sneller.
Wat zijn gemiddelde vaste lasten per maand?
Nibud heeft hier eerder onderzoek naar gedaan en komt uit om een gemiddelde vaste lasten druk van plusminus โฌ1.499,- voor een normaal Nederlands gezin. Daarvan is ongeveer โฌ530,- alleen al voor de huur of hypotheek. Voor veel huishoudens is dit al het overgrote deel van de totale netto inkomsten.
Daarna zijn de energiemaatschappij, de zorgverzekeraar en de telecomprovider de partijen waaraan je het meeste geld betaald. Ook autoverzekering en woonverzekeringen tikken aardig aan.
Hoe kan ik deze kosten verlagen?
Bezuinigen op je vaste lasten doe je door in beginsel de onnodige zaken op te zeggen. Daarnaast is het erg verstandig om voor veel diensten en producten geregeld prijzen te vergelijken en lang niet iedereen doet dit. Voor een volledig advies met alle tips hebben we een artikel geschreven over geld besparen op vaste lasten.