Home » Kennisbank » Vaste lasten

vaste lasten

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn kosten die terugkerend zijn en je eigenlijk ook niet zonder kan. Daarmee bedoelen we dat je deze periodiek weer moet betalen, bijvoorbeeld elke maand, kwartaal of jaar. Omdat dit doorlopende contracten zijn die je niet zomaar tussentijds kan opzeggen zonder opzegtermijn zit je er aan “vast”.

Wat valt onder vaste lasten?

Dit betreft alle doorlopende abonnementen, diensten en producten die periodiek wordt afgerekend. Denk aan energie (gas / licht), water, Televisie, internet, (vast) bellen, huur, hypotheek, zorgverzekering, andere verzekeringen, belastingen, maar ook abonnementen op tijdschriften, kranten, netflix, spotify etc. kun je hierin meetellen.

Wat zijn gemiddelde vaste lasten per maand?

Nibud heeft hier eerder onderzoek naar gedaan en komt uit om een gemiddelde vaste lasten druk van plusminus €1.499,- voor een normaal Nederlands gezin. Daarvan is ongeveer €530,- alleen al voor de huur of hypotheek. Voor veel huishoudens is dit al het overgrote deel van de totale netto inkomsten.

Daarna zijn de energiemaatschappij, de zorgverzekeraar en de telecomprovider de partijen waaraan je het meeste geld betaald. Ook autoverzekering en woonverzekeringen tikken aardig aan.

Hoe kan ik mijn vaste lasten berekenen?

Pak je bankrekening er eens bij en zet alle afgeschreven bedragen onder elkaar die “vast” staan. Dus die elke maand weer worden afgeschreven zolang je ze niet opzegt. Dat zijn er vast aardig wat.

Hoe kan ik deze kosten verlagen?

Bezuinigen op je vaste lasten doe je door in beginsel de onnodige zaken op te zeggen. Daarnaast is het erg verstandig om voor veel diensten en producten geregeld prijzen te vergelijken en lang niet iedereen doet dit. Voor een volledig advies met alle tips hebben we een artikel geschreven over geld besparen op vaste lasten.